Amnesty storsatsar på bokmässan

reportage | 2006-09-22

Bokmässan i Göteborg, en av det svenska kulturlivets viktigaste institutioner, inleddes på torsdagen. Årets bokmässa är den 22:a i ordningen, en riktig tradition med andra ord. En annan tradition är Amnestys medverkande på mässan. Bortsett från den första bokmässan har Amnesty medverkat varje år. I år är Amnestys deltagande dessutom extra gjutet, då mässans tema är det fria ordet och yttrandefrihet.

I år deltar Amnesty dessutom på bredare front än vid någon tidigare mässa. Till skillnad från den enda monter man brukar ha finns organisationen i år representerad i hela tre montrar, varav en är på det NGO-forum som kallas Internationella torget. I alla tre kan man köpa lotter till Amnestys boklotteri, skriva under ett upprop mot tortyr och bli sms-aktivist. På Internationella torget anordnar Amnesty dessutom åtta seminarier med såväl inbjudna gäster som med egna representater.

Sedan tre år tillbaka är det grupp 2 som håller i det boklotteri som Amnesty traditionsenligt anordnar på bokmässan. Katarina Idegård är gruppsekreterare i grupp 2 och har haft bråda dagar de senaste veckorna. Med tanke på att närmare 80 frivilliga aktivisters medverkan ska samordnas är det inte så konstigt.

  • För många aktivister är det tradition att vara med och jobba på bokmässan, säger Katarina. Hon berättar också att Amnestys boklotteri har arrangerats så länge organisationen varit med på mässan.
  • Faktum är att vårt boklotteri har blivit något av bokmässans inofficiella boklotteri. Mässan frågar andra medverkande förlag och utställare om de vill bidra till vårt lotteri, fortsätter Katarina.

Att många förlag vill skänka vinster till lotteriet verkar uppenbart. I montern finns en lista över vinstuthämtningsplatser, och det trängs säkert ett femtiotal förlag på den. Sedan mässan startade i torsdags morse har även ytterligare förlag tillkommit, och står därför med handstil längst ned på listan. Lotterna säljer också bra. Bara under den korta tid jag står och pratar med Katarina säljs kommer flera mässdeltagare fram och köper lotter.
- Lotterna kostar tio kronor styck, och om man köper fem får man en bok på köpet. Det är dessutom stor vinstchans på dem så de är lätta att sälja, berättar Katarina.

Katarina Idegård. Bild: Björn Svensby

Vad som är speciellt med Amnestys deltagande i årets mässa är att sekreteriatet i Stockholm också har varit med och planerat och är med och arrangerar.

  • Tidigare har mässan varit Göteborgsgruppernas område, men i år såg vi den som en bra avslutning av kampanjen ”En aktiv röst”, säger Fredrik Kron som är kampanjansvarig på svenska Amnesty.
  • Syftet med En aktiv röst var ju att sätta tre ämnen (mäns våld mot kvinnor, det absoluta förbudet mot tortyr och den svenska vapenexporten) på dagordningen inför valet. Nu är ju valet förbi, men i och med att bokmässan ligger så nära inpå valet och då den är en så bra plats för att sprida vårt budskap valde vi att vara med på den, förklarar Fredrik.

Av ämnena i En aktiv röst märks tortyrfrågan mest på mässan. Vid alla montrar finns stora planscher uppsatta, i vilka namnunderskrifter samlas in. Det handlar om att Sverige inte ska avvisa asylsökande som riskerar tortyr i sitt hemland, samt att vi aktivt ska verka mot användandet av så kallade diplomatiska försäkringar. Dessa försäkringar innebär att en regering i ett land, till exempel Egypten, lovar att några speciella personer ska slippa tortyr.De som skriver under Amnestys namninsamling stödjer även kravet att Sverige ska införa tortyr som ett specifikt brott i svensk lag.

Vad hoppas du att Amnesty kan uppnå med sitt deltagande på årets mässa?
-Vi har tveklöst stärkt vår synlighet i år, svarar Fredrik. Bara det att alla aktivister har på sig samma iögonfallande orange t-shirt är en viktig sak. Förhoppningsvis kommer detta leda till att vi säljer ännu mer lotter än vanligtvis.
- Det är också ett mål att samla in en massa namnunderskrifter och att värva sms-aktivister. Att vi anordnar flera seminarier på Internationella torget är också viktigt. Amnesty har redan ett starkt varumärke och hög trovärdighet. Genom att delta här på ett aktivt sätt kommer detta säkert att stärkas än mer, hoppas Fredrik.

Fredrik Kron. Bild: Björn Svensby

Valet är nu förbi, och Sverige kommer snart att få en ny regering. Vad tror du att det kommer att innebära för utvecklingen av de frågor Amnesty pushat för i En aktiv röst?
-Det är naturligtvis svårt att säga något om det, men det finns några saker att hoppas på, svarar Fredrik. Det är hoppfullt att alliansen var för en nationell handlingsplan till stöd för våldsutsatta kvinnor. Att tre av fyra allianspartier är för ett absolut avståndstagande från diplomatiska försäkringar är också något att vara optimistisk för.
- Att alliansen har en otydlig policy när det gäller vapenexport är dock oroande, avslutar Fredrik.

Bokmässan håller på till och med söndag den 24 september. Alla med något som helst intresse för litteratur eller det fria ordet rekommenderas absolut ett besök.

Text: Björn Svensby, praktikant Amnesty Göteborg

Amnestys monter på Internationella torget finns i
H01:01 och på bottenplanet i B02:68. Dessutom finns en
mindre monter på vid ingången på bottenplanet.

Amnestys seminarieprogram

Läs mer om En aktiv röst

Fler bilder från bokmässan

reportage | 2006-09-22