Eldsjäl försöker bryta tabu om mens i eSwatini (Swaziland)

I det konservativa eSwatini (tidigare Swaziland) är mens inget man talar om och många flickor förstår inte vad det är som händer när de får sin första menstruation. Dessutom saknar många mensskydd och tvingas i stället använda tidningspapper och trasor. Det är en situation som eldsjälen Nomcebo Mkhaliphi försöker förändra.

reportage | 2020-01-28
Av: Mantoe Phakathi
Twitter är en kanal för Nomcebo Mkhaliphi att sprida kunskap om mens.

Twitter är en kanal för Nomcebo Mkhaliphi att sprida kunskap om mens. Foto: Skärmdump från Twitter

Nomcebo Mkhaliphi försöker råda bot på stigmat genom att erbjuda samtal om kropp och hälsa. Hon arbetar som volontär och har hittills nått ut till över tre tusen flickor.

– Jag blir inbjuden till många platser där lärare eller samhällsledare ber mig att prata med elever och unga, berättar Nomcebo Mkhaliphi för nyhetsbyrån IPS.

– Det finns mycket stigma kring menstruation här. När en kvinna har mens sägs hon vara i en ”reningsperiod”. I vissa familjer får kvinnor som har mens inte laga mat och vid vissa kyrkor får de inte komma i närheten av pastorn.

Nomcebo Mkhaliphi  använder sina egna erfarenheter för att tala med flickor och pojkar och kropp, kön och rättigheter och hon får höra många historier från flickor om vad brist på information och mensskydd kan innebära.

En 14-åring berättar att hon brukade låtsas gå till skolan men istället gick och gömde sig de veckor hon hade mens, eftersom hon tvingades använda tidningspapper som inte höll tätt.

En annan ficka från landsbygden i Sihhoye berättar för IPS att hon vände sig till sin styvmor när hon upptäckte att hon blödde eftersom hon trodde att hon blivit sjuk. Men istället för att berätta för flickan att mens är naturligt och visa henne hur man hanterar det slog styvmodern henne och anklagade henne för att ha haft sex.

– Jag blödde i nästan en månad och hon tog mig inte till sjukhuset eftersom hon sa att jag hade mig själv att skylla, berättar flickan för IPS.

Efter den första skräckupplevelsen blev hennes menstruationer normala, men det var inte förrän hon hade lyssnat på Nomcebo Mkhaliphi som hon förstod att mens är naturligt och något alla kvinnor har. Att det inte är något att skämmas för, säger hon.

Nomcebo Mkhaliphi har även börjat använda twitter för att sprida kunskap och söka sponsorer.

– Det är ledsamt att de flesta flickor fortfarande använder material som inte är säkra och som är ohygieniska, säger hon.

 Nomcebo Mkhaliphi tillsammans med flickor från Kwaluseni Infantry Primary School.

Nomcebo Mkhaliphi tillsammans med flickor från Kwaluseni Infantry Primary School. Foto: Nomcebo Mkhaliphi/IPS

Mduduzi Dlamini som är ordförande för hälsokommittén i landets parlament säger att han  håller med. Han lovade vid FN:s befolkningskonferens i Kenya i november (ICPD25) att han skulle verka för att gratis mensskydd blir verklighet. Föregångare är Kenya och Botswana som har börjat erbjuda gratis mensskydd.

Swaziland är Afrikas sista monarki och det lilla landet har en befolkning på strax under 1,4 miljoner människor. Kung Mswati III, som tillträdde 1986, styr landet med järnhand.

Mantoe Phakathi
IPS/Mbabne

Läs också

Free period products to be available in schools and colleges in England. State scheme starts from Monday as part of government bid to tackle ‘period poverty’ (The Guardian 18 januari 2020)

Läs mer från Amnesty Press
ALMEDALEN2017: Mens hindrar flickor från att gå i skolan och är en facklig fråga (7 juli 2017)

Läs mer om eSwatini (Swaziland) från Amnesty Press

Kungadiktaturen Swaziland där opposition betraktas som terrorism (9 juli 2015)

”Det kommer att bli ett demokratiskt Swaziland under min levnadstid” (8 juli 2015)

Kungadiktaturen hotar med våld mot fackets Första maj-manifestation i Swaziland (Amnesty Press 1 maj 2015)

1 000 personer marscherar trots gripanden av demokratiaktivister (Amnesty Press 7 september 2010)

Ny anti-terrorist lag används för att tysta kritik mot regeringen (Amnesty Press 21 november 2008)

Fackets ledare fängslad (Amnesty Press 21 augusti 2008)

Swaziland – Afrikas sista kungadiktatur. Facket i spetsen för att förändringens vind ska komma även hit (Amnesty Press nr 4/2003)

Generalstrejk i Swaziland misslyckas (Amnesty Press 20 december 2002)

reportage | 2020-01-28
Av: Mantoe Phakathi