Dalai Lamas perspektiv på Tibet

Läst & Sett | 2008-05-21

»Historien om Tibet: Samtal med Dalai Lama«
Thomas Laird (Övers. Hans Dalén)
Historiska Media

Vill man förstå händelserna i Tibet våren 2008 är Historien om Tibet:Samtal med Dalai Lama bra läsning. Relationen till Kina är inte den enda, men kanske den viktigaste enskilda frågan genom tibetansk historia.

Den traditionella historieskrivningen ser ungefär likadan ut hos Thomas Laird som i andra betydande historiska skildringar – från erövraren och krigaren Songtsen Gampo till Maos befrielsearmé, flykten från Tibet och ickevåldskampen. Thomas Laird beskriver händelser och diskuterar olika källor, även kinesiska – vilket är ett stort plus – och tar oss fram genom Tibets besynnerliga historia.

Många gör en stor sak av ett handslag eller ett kort uttalande av Dalai Lama. Thomas Laird har pratat med honom i 50 timmar. Detta i sig ger boken dess särskilda status. Dalai Lama svarar inte på frågor på ett sätt man är van vid. Han är en buddhistisk munk, slipad genom meditation och bön sedan barnsben. Thomas Laird har haft förmånen, lyxen, att kunna återvända till svårgreppbara frågeställningar. Jag själv får faktiskt svar på frågor jag undrat över i många år, trots omfattande studier av både tibetansk historia och Dalai Lama.

Samtalen är oerhört ärliga och subjektiva. Tillsammans vrider och vänder Thomas Laird och Dalai Lama på historiska och moraliska frågeställningar i ett försök att göra tibetansk historia begriplig. Det är historia sedd från centrum. För Dalai Lama är ju detta centrum, både religiöst och politiskt, den fjortonde reinkarnationen och förkroppsligandet av bodhisattvan Chenresig.

I samtalen återkommer Dalai Lama till det han kallar ett »vanligt« och ett »ovanligt« tolkningsplan, där det »ovanliga« är religiösa föreställningar som i de flesta historieskildringar avfärdas som tro. På detta tolkningsplan centreras Tibets historia kring bodhisattvan Chenresig som beskyddare av det tibetanska folket. Nuet knyts till historien som karmisk förbindelse, från Songtsen Gampo till den fjortonde Dalai Lama.
Oavsett om man accepterar reinkarnationen eller ej finns han där, Dalai Lama, i den tibetanska historiens centrum och gör detta till en spännande, stundtals mycket förbryllande, och ytterst relevant bok.

Erik Törner

Läst & Sett | 2008-05-21