Attacker mot sjukvården – Organisationer slår larm om barns utsatthet i Jemen

 Ett litet sjukhus i Haydan-distriktet i provinsen Saada som flygbombats av Saudikoalitionen. Personalen och patienter hann sätta sig i säkerhet och ingen dödades. Läkare utan gränser, som stödde sjukhuset, meddelade att 200 000 människor berövats möjlighet till sjukvård.

Ett litet sjukhus i Haydan-distriktet i provinsen Saada som flygbombats av Saudikoalitionen. Personalen och patienter hann sätta sig i säkerhet och ingen dödades. Läkare utan gränser, som stödde sjukhuset, meddelade att 200 000 människor berövats möjlighet till sjukvård. Foto: Rawan Shaif/AI

I drygt två år har konflikten i Jemen mellan Houthi-milisen och en koalition med Saudiarabien i spetsen, stödd av USA och Storbritannien, pågått och alla försök till en bestående fred har misslyckats. De civila har drabbats hårt och i en ny rapport varnas för konsekvenserna av attacker mot sjukvården i Jemen.

I syfte att öka det finansiella stödet har FN:s generalsekreterare António Guterres tillsammans med Sveriges och Schweiz utrikesministrar bjudit in till givarkonferens i Genève den 25 april.

Ständiga attacker mot sjukvården i Jemen får allvarliga konsekvenser för barns hälsa. Det uppger flera organisationer i en ny rapport.

I rapporten beskriver organisationen Watchlist on Children and Armed Conflict och Rädda Barnen systematiska attacker mot sjukhus och personal och begränsad tillgång till sjukvård i tre av de mest instabila delarna av landet.

Enligt Internationella Rödakorskommittén har de stridande parterna genomfört minst 160 attacker mot sjukhus och personal mellan mars 2015 och mars 2017. Det har förekommit hot, flyganfall och medicinska leveranser har stoppats.

Styrkor som strider mot Houthi-milisen gjorde en räd mot sjukhuset al-Thawra och stängde det vid ett tillfälle för att flera skadade från Houthi-milisen vårdades där. Sjukhuset har också beskjutits vid flera tillfällen.

Shiara-sjukhuset i provinsen Saada, som Läkare utan gränser stödjer, träffades av en projektil i januari förra året och sex personer dödades och tio skadades. Sjukhuset har ansvar för ett område där det bor omkring 120 000 människor. Akutmottagningen vårdade patienter som annars hade behövt resa fyra eller fem timmar längs osäkra vägar. Efter den första attacken utsattes sjukhuset för ytterligare en raketattack från den saudiledda koalitionen.

– Många är nu rädda på grund av attackerna. Det finns en rädsla för att det inte ska vara möjligt att få tillgång till vården när det behövs och en rädsla för vad som kan hända den som är på en klinik eller ett sjukhus vid en tidpunkt när det bombas, säger Christine Monaghan vid organisationen Watchlist on Children and Armed Conflict.

Efter attacken mot Shiara-sjukhuset uppger Läkare utan gränser att kvinnor inte vänder sig till förlossningsavdelningarna längre.

”Gravida kvinnor föder hellre barn i grottor än att riskera sina liv genom att komma till sjukhuset”, uppger organisationen.

Enligt FN-organet Ocha saknar mer än hälften av Jemens befolkning, däribland 8,1 miljoner barn, tillgång till grundläggande hälsovård. Det är en ökning på över 70 procent sedan konflikten eskalerade i mars 2015.

I november 2016 fanns det en sjukhussäng per 1 600 personer och över hälften av sjukhusen i landet har stängts.

”Vi har inte råd med sjukvård. Om något av våra barn blir sjuka kan vi inte göra någonting för dem. Vi vet inte var vi kan vända oss.. två av mina döttrar, 5 och 3 år, har ihållande hosta och jag kan inte göra annat än hålla om dem,” säger en kvinna till Rädda Barnen.

Den saudiledda blockaden hindrar nödvändiga leveranser av bränsle att nå fram till sjukhusen. I ett fall dog ett barn i en kuvös vid ett strömavbrott när sjukhuset inte hade tillgång till bränsle för att driva sina elgeneratorer.

Det finns också en risk för att sjukdomar som polio och röda hund sprids eftersom vaccinationsprogrammen ligger nere. FN:s barnfond Unicef uppger att ett barn dör var tionde minut i Jemen av orsaker som enkelt skulle kunna förhindras.

Det uppges endast finnas medel för 15 procent av de planerade humanitära insatserna i landet.

Watchlist on Children and Armed Conflict och Rädda Barnen uppmanar alla parter i konflikten att respektera internationell humanitär rätt och upphöra med angreppen mot sjukhus och tillåta obehindrat tillträde för humanitärt bistånd samt samarbeta vid utredningar av sådana attacker.

Organisationerna uppmanar FN-chefen António Guterres att ta upp den saudiledda koalitionens ansvar för attackerna mot sjukhus och allvarliga kränkningar av barns rättigheter i FN:s årliga rapport om barn i väpnade konflikter. Den tidigare FN-chefen Ban Ki-moon valde att lyfta bort det ur förra årets rapport efter påtryckningar från Saudiarabien och dess allierade.

FN:s undergeneralsekreterare för humanitära frågor och katastrofhjälpsamordnare, Stephen O’Brien, kallar den humanitära krisen i Jemen ”en av de värsta i världen”. Hungersnöd hotar landet och 14 miljoner människor får inte tillräckligt med mat. Över 70 procent av befolkningen är i behov av någon form av humanitärt bistånd.

Tharanga Yakupitiyage

24 april 2017

Läs mer från FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter : 13 000 civila har dödats (24 mars 2017)

Läs också

Yemen: Houthi-Saleh Forces Using Landmine (Human Rights Watch 20 april 2017)

Australia: Suspend Military Sales to Saudi Arabia (Human Rights Watch 18 april 2017)

Yemen: Journalist Yahia al-Jubaihi sentenced to death by Huthi forces (Amnesty International 13 april 2017)

UAE: Clarify Role in Deadly Attack on Refugee Boat (Human Rights Watch 13 april 2017)

730 Days of Conflict in Yemen - In Pictures (Amnesty International 23 mars 2017)

Yemen: Multibillion-dollar arms sales by USA and UK reveal shameful contradiction with aid efforts (Amnesty International 23 mars 2017)

Yemen: Saudi Arabia-led coalition uses banned Brazilian cluster munitions on residential areas (Amnesty International 9 mars 2017)

Läs mer om Jemen från Amnesty Press

Internationellt vapenavtal utan effekt i Jemen (4 januari 2017)

Det bortglömda kriget i Jemen: FN:s sändebud anklagar bägge sidor för krigsbrott (19 december 2016)

Krisen i Jemen skärps – fortsatta civila dödsoffer men USA lovar nya fredssamtal (26 augusti 2016)

Civila mål bombas i Jemen (5 mars 2016)

Vapen från väst dödar i Jemen (22 januari 2016)

På flykt undan kriget i Jemen (27 juni 2015)

Hon skildrar dramatiken i Jemen (intervju med Tanja Holm i Amnesty Press nr 2/2015)

Läs artiklar av Tanja Holm i Amnesty Press

»Grattis till oss alla« (Nr 4/2011)

Jemens en miljon krig (Nr 4/2011)

ÖVRIGA ARTIKLAR

Det politiska kaoset i Jemen riskerar att förvärras (29 januari 2015)

En försummad chans (Nr 3/2013)

ALMEDALEN: Bahrain och Jemen - de bortglömda revolutionerna (5 juli 2013)

Tårarnas port (Nr 2/2013)

Stor besvikelse bland Jemens revolutionärer (21 februari 2013)

Mord i lönndom (nr 1/2013)

Boushra al-Maqtary om Jemen: Saleh har avgått men regimen är kvar (10 januari 2013)

Fredspristagare i fokus (15 december 2011)

Unga demonstranter tar avstånd från oppositionen: ”President Saleh måste fängslas”. (18 maj 2011)

Vilket hyckleri! (Nr 1/2011)

Amerikanskt militärt bistånd underblåser konflikt i norra Jemen (15 december 2010)

Fler Houthirebeller dömda till döden (4 november 2009)

Ingen fristad för flyktingarna i Saada (14 oktober 2009)

Massprotester i södra Jemen (7 oktober 2009)

Krisen skärps - tiotusentals nya flyktingar i Saada (23 september 2009)

Jemen i skuggan av kriget mot terrorismen (Nr 5 /2007)

Backlash för kvinnorna i Jemen (5 mars 2007)

Jemens nya MR-minister vill införa ombudsmän (nr 3/2003)

Tharanga Yakupitiyage
IPS/New York