Stor besvikelse bland Jemens revolutionärer

Besvikelsen är stor bland de många unga i Jemen som hoppades på stora förändringar vid upproret för två år sedan. Den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh har åtalsimmunitet och de ansvariga har ännu inte ställts till svars för de attacker och det dödliga våld som riktades mot demonstranter under upproret, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Tusentals människor - mestadels unga - fyllde gatorna kring "Förändringens torg" i huvudstaden Sanaa i förra veckan för att fira den andra årsdagen av upproret i Jemen. Torget utanför universitetet var centrum för protesterna 2011 då tiotusentals människor demonstrerade mot regimen. Tvåårsdagen präglades dock av en dämpad stämning.
- är endast halvgjord. Vi kräver rättvisa, det är det viktigaste, suckar Ziad, universitetsstudent i Sanaa, som möter IPS på väg hem från firandet av årsdagen.

Jemens unga stod i spetsen för upproret för två år sedan, inspirerade av protesterna i Tunisien och Egypten. De förenades i kampen för att avsätta president Saleh, som sedermera avgick efter 33 år av diktatoriskt styre.
- Under revolutionens första månader kände de unga att de hade makten, att de påverkade situationen och att deras röster var viktigast - utan att de behövde gå via de politiska partierna, säger den unga aktivisten Bara’a Shaiban.

Nu två år senare är många unga besvikna.
- Ibland sörjer jag revolutionen - det är som om vi lurat oss själva. Men presidenten avsattes åtminstone och vi tvingades in i en ny era. Utan oss skulle Salehs son Ahmed Ali ha kommit till makten. Men om vi är ärliga så vet vi att han fortfarande har makt, säger 27-åriga Shatha Al-Harazi, som arbetar som journalist.

Många menar att revolutionen kapades. Ali Mohsen al-Ahmar - en högt uppsatt general som stod nära regeringen - var en av dem som bytte sida och anslöt sig till demonstranterna. Detta betraktades som ett cyniskt drag i ren självbevarelsedrift.

Vid en massaker i Jemens huvudstad Sanaa den 18 mars 2011 dödades 52 demonstranter och hundratals skadades, medan säkerhetsstyrkor ledda av Salehs brorson Yahya Saleh stod passiva och betraktade förloppet. Mer än hälften av de 78 män som står anklagade för att ligga bakom massakern har fortfarande inte gripits, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.

  • Vår granskning visar att åklagarens utredning var mycket bristfällig och stördes av politisk inblandning. Två år har gått utan att vi är i närheten av att rättvisa skipats. Om regeringen inte kan se till att ansvariga ställs inför rätta när det gäller denna symboliska attack så bådar det inte gott. Det väcker också frågor om regeringens förmåga att skapa de förändringar som demonstranterna sökte och i vissa fall gav sina liv för, säger Letta Taylor, vid Human Rights Watch, till IPS.

Även om president Saleh tvingades avgå i november 2011 bor han fortfarande i centrala Sanaa och skyddas av åtalsimmunitet enligt ett avtal utformat av USA och GCC - de arabiska gulfstaterna - Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

I samband med att FN:s säkerhetsråd hade möte i Sanaa i januari framförde arga demonstranter krav på att Saleh ställs inför rätta. Amnesty International har kallat åtalsimmuniteten "ett slag i ansiktet på rättvisan".

Den nya presidenten, Abdrabu Mansur Hadi, som tog över makten i februari förra året, står inför stora utmaningar i landet som präglats av korruption och nepotism. Säkerheten och de ekonomiska utsikterna har försämrats och situationen för unga när det gäller utbildning och sysselsättning är dyster. Presidenten har dock låtit meddela att "nationell dialog" ska hållas i landet i mitten av mars. Samtalen syftar till att utforma en ny konstitution och vallag för att val ska kunna hållas 2014.

Jemens politiska partier har majoriteten av de 565 platserna i den "nationella dialogen" - endast 40 platser har tilldelats "oberoende unga".

Nobelpristagaren och journalisten Tawakkol Karman säger att hon kommer att bojkotta den sex månader långa "nationella dialogen" - på grund av att de unga marginaliseras i processen. Hon säger att hon istället vill arbeta för förändring utanför detta forum.

Journalisten Shatha Al-Harazi, som bland annat håller tv-debatter med unga aktivister för att öka medvetenheten kring den nationella dialogen, är också kritisk till processen.

  • När jag såg listan med namn över vilka som ska vara med i den nationella dialogen blev jag nedslagen. På listan fanns namnen på personer som dödat unga aktivister.

Rebecca Murray

IPS/Sanaa

Läs mer om Jemen från Amnesty Press

Boushra al-Maqtary om Jemen: Saleh har avgått men regimen är kvar (10 januari)


Jemenreportage i Amnesty Press 4/2011


IPS