Tystnad om tortyr i Ryssland

reportage | 2011-04-28

Ryssland vänder ryggen mot de fall av tortyr, försvinnanden och dödsfall där poliser är förövare. Med anledning av Rysslands president Vladimir Putins besök i Stockholm den 27 april anordnade Civil Rights Defenders ett seminarium med O__lga Sadovskaja från organisationen Committee against Torture _i Nizjnij Novgorod__._

Committee against Torture utreder tortyrfall, försvinnanden och dödsfall där myndigheter varit inblandade i Ryssland och Tjetjenien. __De förser också offer med läkarhjälp och psykologer. För att undvika att utredarna ska kunna utsättas för påtryckningar genom att ha anhöriga i närheten eller en relation till området arbetar de med arbetsgrupper på tre personer som roterar och byter region varje månad.

Myndigheterna försöker att stoppa verksamheten via lagliga kanaler men hittills har de inte lyckats.
– Det är ett hårt arbete och det är farligt. Förra året greps en utredningsgrupp och hölls kvar över ett dygn utan någon förklaring, säger Olga Sadovskaja.
Gruppen släpptes tack vare att ambassader och frivilligorganisationer gav fallet uppmärksamhet.
– Det är den sortens uppmärksamhet som skyddar våra grupper, menar Olga Sadovskaja.

Ninke Liebert, programdirektör för Ryssland på Civil Rights Defenders och Olga Sadovskaja.

Gruppen i Tjetjenien har arbetat med nio fall under 2009, alla är brott där polisen är förövare. Den officiella hållningen av Ryssland är att brott mot mänskliga rättigheter av myndighetsanställda skedde för flera år sedan. I dag finns inte problemet kvar.
– Ingen kidnappas, ingen dödas, ingen torteras. Det är inte sant! Varje dag är det personer som förs bort, dödas eller torteras. Anhöriga får ofta inte veta vad som har hänt med de försvunna, säger Olga Sadovskaja.

Det är också svårt att få folk att medverka i utredningar. Människor pratar inte högt om problemet men dagligen tar människor kontakt med organisationen för att berätta vad som har hänt dem, eller för att berätta att en anhörig saknas. Men för att organisationen ska kunna utreda fallen kan inte offer eller anhöriga vara anonyma – och medborgarna är rädda för polisen. De vågar inte ens uppge sina namn för organisationen. Olga Sadovskaja förklarar att medborgarna inte litar på polisen i Ryssland. Hon hänvisar till en undersökning som visade att 80 procent av befolkningen har en negativ inställning till polisen och 21 procent har blivit utsatt för någon form av maktmissbruk från polisens sida.

Även lagstiftningen har ett märkligt inslag. Det poliser gör är fullt lagligt tills motsatsen bevisas i rätten.
– De kan göra precis vad de vill, säger Olga Sadovskaja.

I Ryssland finns ingen instans som utreder polisen utan poliser utreder sig själva på begäran av åklagare.
– Lokala myndigheter och åklagare är ovilliga att utreda brotten. De erkänner också stora brister i utredningarna när de väl förekommer. Åklagarna är helt oförmögna att få polisen att utreda de här brotten, säger Olga Sadovskaja.

Olga Sadovskaja.

Som exempel berättar hon om en man som greps och hamnade i häktet på en polisstation i Tjetjenien. I fyra månader satt han fastkedjad med handbojor vid en säng i ett mörkt rum och fick knappt tillgång till vatten eller mat. Committee against Torture arbetade för att få ut honom och lyckades efter stora påtryckningar.
– Han är den första på flera år som förts bort av myndigheter och släppts levande, säger Olga Sadovskaja.
Organisationen arbetade sedan hårt för att få fallet officiellt utrett av myndigheter och lyckades till slut få upp ärendet till en högre instans än de lokala myndigheterna.
Utredare från den högre instansen bad senare om att få komma att besöka polisstationen där mannen uppgav att han varit inlåst.
– Utredaren fick då svaret: ”Kommer du hit så skjuter vi”. Det här är svaret till en högre rankad myndighet! Det berättar Olga Sadovskaja.
Utredare åkte dit ändå, ingen sköt på dem men polisstationen var tom.

Olga Sadovskaja får en fråga från publiken om varför Putin är så populär när alla verkar överens om att det finns ett systemfel hos polismakten.
– Finansiell stabilitet är viktigast just nu. Folk kommer att börja protestera till slut men då tror jag att dom hittar på en ny kris att ”lösa” för att bli populära igen, säger hon.
Det är dock viktigt att internationella samfundet uppmärksammar det som händer säger Olga Sadovskaja:
– Det hjälper.

Text och foto: Yvette Lindhom
[email protected]

reportage | 2011-04-28