Vapenhandelns cynism på vita duken

filmer | 2005-11-10

Regi: Andrew Niccol
I rollerna: Nicolas Cage, Ethan Hawk, Jared Leto m. fl.
Premiär: 11 november

Ryskfödde Yuri Orlov (Nicolas Cage) lever i New Yorks fattiga kvarter och spenderar sina dagar med sin alkoholiserade bror Vitaly (Jared Leto). En dag blir han av olyckshändelse vittne till en gangsteruppgörelse och inser att vapenhandel kan vara nyckeln till framgång. Vad som börjar med en såld AK4:a i ett sjaskigt hotellrum växer med åren till omfattande affärsuppgörelser med regeringar och gerillaledare världen över.

När Sovjetunionen faller år 1991 är Orlov snabb att plundra oändliga vapenlager och ta monopol på den nya marknaden i Östeuropa. Med sin nyfunna förmögenhet gifter han sig med skönhetsdrottningen Ava (Bridget Moynahan) som inte vet hur maken betalar deras exklusiva livsstil. Men Orlovs dubbelliv som familjefar och hänsynslös vapenhandlare blir allt mer komplicerat. Interpolagenten Jack Valentine (Ethan Hawk) är honom hack i hälarna, besatt av att sätta dit honom. Hustrun börjar ställa frågor och föräldrarna kräver att han ska ta ett hederligt jobb. Orlov är orubblig och ser inget fel med det han gör, inte förrän han möter den fruktade liberianske diktatorn Baptiste och på nära håll får se de fruktansvärda det förtryck och de kränkningar hans vapen används till.

Filmen Lord of War bygger, tyvärr, på verkliga händelser. Fem före detta vapenhandlare har avslöjat yrkeshemligheter som hur kontaktnät byggs upp, hur förhandlingarna går till och vilka juridiska kryphål som gör det möjligt att kringgå embargon. De etablerade filmbolagen tyckte filmen var trovärdig att man inte ville finansiera den. Ämnet ansågs för känsligt och kritiken mot den legala vapenhandeln för vass.

I brist på finansiärer valde skådespelarna att sänka sina löner kraftigt, framför allt Nicolas Cage. Med sin nonchalanta och lite sliskiga uppsyn ger han karaktären Yuri Orlov den där kyliga utstrålningen som gör den trovärdig. Cages förmåga att leverera kvicka kommentarer kommer väl till pass när vapenhandlaren måste improvisera för att lura polisen, ett komiskt inslag som kanske behövs för att locka den breda publiken.

Lord of War är en nyttig lektion i hur demokratiska länder oavbrutet förser krigsförbrytare med vapen och på så vis bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter och folkmord. Regissören Andrew Niccol påpekar att man under filminspelningen använde riktiga vapen istället för attrapper i actionscenerna. Det blev billigare så. En detalj som med svart bläck understryker varför det är så viktigt att sanningen bakom den internationella vapenhandeln kommer fram i ljuset.

Emmy Magnusson
Praktikant, Amnesty Press och media

Läs mer om Amnestys (m.fl.) kampanj ControlArms

filmer | 2005-11-10