In memoriam: Renässansmänniskan Bo Lindblom har lämnat oss

Bo Lindblom gick bort den 28 oktober i en ålder av 91 år. I över 50 år var han aktiv i svenska Amnesty. Jan Nygren från Amnestys distrikt i Halland minns ett starkt engagemang för mänskliga rättigheter.

reportage | 2020-11-02
Av: Jan Nygren
Bo Lindblom i talarstolen.

Bo Lindblom i talarstolen. Foto: Amnesty/Halland

Bo Lindblom var familjefadern, läraren, författaren, Amnestyaktivisten och mycket mer. Bo föddes 1929 och växte upp i Nynäshamn. Efter studier i Stockholm kom han till Jämtland som lärare. Efter en tid flyttade familjen till Sorunda och därefter till Ränneslöv i Laholm som Bo blev trogen livet ut.

Hans engagemang för mänskliga rättigheter var stort och hans medlemskap i Amnesty International följde honom livet ut. Amnesty International startade i Sverige 1964 och Bo blev tidigt medlem. 1969 startade Bo grupp 168 i Laholm och samma år bildades grupp 169 i Halmstad. Åren 1974-1978 var Bo ordförande i svenska sektionen av Amnesty International.

Bo deltog i en mängd möten internationellt och centralt genom åren. 2018 blev Bo diplomerad för deltagande i sektionens årsmöten under inte mindre än 50 år.

Bo var särskilt engagerad i människorättsfrågorna i Burma (Myanmar) samt även i flera länder i Latinamerika där flyktingfrågorna var centrala. Bo var spansktalande och skaffade sig flera vänner i dessa länder.

Författaren Bo har genom åren givet ut stort antal böcker inom olika intresseområden, då inte minst med koppling till mänskliga rättigheter och Amnestys arbete.

Bo Lindblom blev 91 år.

Bo Lindblom blev 91 år. Foto: Amnesty/Halland

Vi som haft förmånen att få känna och samarbeta med Bo genom åren konstaterar att en renässansmänniska har lämnat oss. Dessutom präglades han av omfattande kunskaper, skarpsinne, kreativitet och prestationsförmåga och inte minst av enorm minneskapacitet och empati.

Bo Lindbloms sista inlägg på Facebook den 2 september 2020: ”På spanska finns sedan 1930-talet ett namn för den demokratiska rörelsen som leder motståndet mot alla auktoritära opinioner, rörelser och partier – la resistencia, motståndet, motståndsrörelsen. Det är där vi hör hemma. Glöm inte det! Bo Lindblom.”

Närmast sörjande är barnen Cecilia, Lars, Svend, Jens och Kathy med familjer.
Ett långt liv i kampen för mänskliga rättigheter är till ända.

Jan Nygren
Ordförande, Amnesty distrikt Halland

Läs också Bo Lindblom har avlidit – läs hans skildring av Amnestys första 50 år (Amnesty Press nummer 2/2011)

reportage | 2020-11-02
Av: Jan Nygren