PRIDE2019: Växande motstånd mot hbtq-rättigheter

Motståndet mot sexuella och reproduktiva rättigheter växer i Europa och andra delar av världen. Det konstaterade en samstämmig panel som beskrev hur högerradikala och konservativa grupper knyter arm i välkoordinerade internationella nätverk.

reportage | 2019-08-01
Av: Charlie Olofsson
Hans Linde, förbundsordförande för RFSL Neil Datta, sekreterare för European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights, Sarah Thomson, Democrats Abroad, Anna-Maria Sörberg, författare, och moderatorn Ulrika Westerlund från RFSU.

Hans Linde, förbundsordförande för RFSL Neil Datta, sekreterare för European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights, Sarah Thomson, Democrats Abroad, Anna-Maria Sörberg, författare, och moderatorn Ulrika Westerlund från RFSU. Foto: Charlie Olofsson

Det var fullsatt vid seminariet i salen på Clarion hotell vid Skanstull, där Stockholm Prides seminarieprogram pågår den här veckan, fram till på fredag.

− Vi ska prata om attackerna mot våra rättigheter men också om våra egna motattacker, så att ni inte är helt deprimerade när ni går härifrån, inledde moderator Ulrika Westerlund, sakkunnig på RFSU, som arrangerade samtalet.

Sarah Thomson från Democrats Abroad beskrev situationen i USA:

– Vi ser hur våra rättigheter har börjat segla iväg sedan Donald Trump blev president, sade hon och nämnde bland annat beslutet om att förbjuda transpersoner från att tjänstgöra i militären.

− Det är helt absurt. Flera högt uppsatta inom försvaret har kritiserat det och försvarsdepartementet var emot liksom en majoritet av amerikanerna, sade Sara Thomson från scenen.

Den 19 maj hölls en marsch för reproduktiv frihet som gick till Alabamas delstatskongress i Montgomery för att protestera mot delstatens nya abortlag.

Den 19 maj hölls en marsch för reproduktiv frihet som gick till Alabamas delstatskongress i Montgomery för att protestera mot delstatens nya abortlag. Foto: Michael Spooneybarger/Reuters/TT

Hon beskrev också hotet mot aborträtten i USA, där flera delstater nyligen har infört stränga lagar.

Neil Datta, sekreterare för European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights beskrev hur konservativa och nationalistiska krafter i Europa hämtar inspiration från sina syskonorganisationer i USA och formerar sig allt mer professionellt.

− Förut såg vi lokala grupper protestera till exempel mot aborträtten utan att få något direkt inflytande. Nu har de byggt upp ett transnationellt nätverk, med pengar och anställd personal.

Neil Datta nämnde det konservativa nätverket Agenda Europe som exempel.

Nätverket organiserar ett hundratal organisationer och spänner över cirka 30 länder, bland annat Sverige. Neil Datta har, på uppdrag av European Parliamentary Forum on Population and Development, skrivit en rapport om nätverket.

 Neil Datta är sekreterare för European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights.

Neil Datta är sekreterare för European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights. Foto: EPF

Där redogör han bland annat för det över 100 sidor långa manifestet ”Restoring the natural order: An Agenda For Europe”. Manifestet förespråkar bland annat inskränkt aborträtt, minskad tillgång till preventivmedel och begränsningar i möjligheterna till skilsmässa. Manifestet har sipprat ut från Agenda Europe i en dataläcka och nätverket har offentligt tagit avstånd från det. De menar att dokumentet inte har tagits fram av nätverket utan kommer från en enskild person.

Med i panelen på Pride var också Hans Linde, förbundsordförande för RFSU. Han berättade att den internationella samordningen av motståndet mot sexuella och reproduktiva rättigheter blir tydlig för honom genom kontakten med RFSU:s syskonorganisationer i andra länder.

− Vi ser att alla berättar samma historia. Det är viktigt att förstå att Sverige inte är någon isolerad ö, sa han och nämnde som exempel de två svenska barnmorskorna som har gått till domstol för att få rätt att vägra utföra aborter i sin yrkesutövning.

− De framställer sig som engagerade barnmorskor som hindras från att jobba, men vi vet att de är finansierade av lobbygruppen Alliance Defending Freedom, sade Hans Linde.

Alliance Defending Freedom är en amerikansk konservativ, kristen organisation som arbetar mot abort och hbtq-rättigheter genom ett stort nätverk av jurister. De svenska barnmorskornas fall har prövats rättsligt i Sverige och de har förlorat i alla instanser. Nu har de vänt sig till Europadomstolen i Strasbourg, som under hösten avgör huruvida fallet ska tas upp.

− Det är inte så troligt att de vinner men om domstolen tar upp deras fall och lyssnar på dem skulle det i sig innebära en stor seger för Alliance Defending Freedom, säger Neil Datta.

Under panelsamtalet beskrev han hur högerradikala och konservativa grupper lyckas öka sitt inflytande genom att de använder en människorätts-retorik.

− Vi får inte bli lurade av det. Vi måste öka kunskapen om de här grupperna och vad det egentligen är de står för, sade Neil Datta och riktade en särskild känga till riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD), som vid olika tillfällen har figurerat tillsammans med Alliance Defending Freedom.

− I USA beskrivs de som en hbt-hatgrupp, sade Neil Datta.

Årets Pride House arrangeras på Clarion Hotel på Södermalm.

Årets Pride House arrangeras på Clarion Hotel på Södermalm. Foto: Charlie Olofsson

I slutet av panelsamtalet betonade deltagarna att det parallellt med det ökade motståndet mot sexuella och reproduktiva rättigheter också sker en utveckling i motsatt riktning.

− Vi gör stora framsteg, sade Sarah Thomson och nämnde bland annat att allt fler delstater i USA inför förbud mot så kallad omvändelseterapi för homosexuella.

För att lyckas stärka de sexuella och reproduktiva rättigheterna i en tid när motståndet blir allt mer välkoordinerat är det viktigt att olika organisationer samarbetar brett, anser Hans Linde:

− Vi måste sätta vissa skillnader åt sidan och fokusera på allt det som vi har gemensamt.

Charlie Olofsson
[email protected]

Programmet för Stockholm Pride

Amnesty och Pride. Läs mer här

Amnesty Press på Stockholm Pride

PRIDE2019: Dancing Queens bryter ny mark i Indien (3 augusti 2019)

PRIDE2019: Hård kritik mot Migrationsverket (3 augusti 2019)

PRIDE2019: Nu bryts tystnaden om sexuella övergrepp mot unga hbtq-personer (3 augusti 2019)

PRIDE2019: Få svar när RFSU mötte socialministern (3 augusti 2019)

PRIDE2019: Amnesty lyfter fram Turkiet (2 augusti 2019)

PRIDE2019: RFSL Ungdom demonstrerade för en ny könstillhörighetslag (2 augusti 2019)

PRIDE2019: Maskulinitetsnormer bidrar till våldet mot hbtq-personer (2 augusti 2019)

PRIDE2019: Experter vill se tydligare hbtq-perspektiv på säkerhetsfrågor (1 augusti 2019)

PRIDE2019: Självmordstankar vanligt bland transpersoner (31 juli 2019)

reportage | 2019-08-01
Av: Charlie Olofsson