Sterilisering fortsatt krav för transpersoner i Finland

Finland är det enda landet i Norden där transpersoner fortfarande måste gå med på sterilisering för att få rätt juridiskt kön. Nästa vecka sätter Amnesty ökat tryck på den finländska regeringen, då internationelle generalsekreteraren Salil Shetty den 23 mars besöker Finland.

reportage | 2018-03-16
Av: Charlie Olofsson
Sakris Kupila öppnar solidaritetsbrev i januari 2018 efter att Amnesty International lyft fram hans fall i kampanjen Write for Rights under slutet av år 2017.

Sakris Kupila öppnar solidaritetsbrev i januari 2018 efter att Amnesty International lyft fram hans fall i kampanjen Write for Rights under slutet av år 2017. Foto: Tomi Asikainen/ Amnesty International

I samband med Salil Shettys besök ska Finlands regering ta emot namnunderskrifterna till stöd för den finländska transaktivisten Sakris Kupila. Närmare 350 000 personer har skrivit under kravet på en ny translag. Sakris Kupila vill ändra sitt juridiska kön utan att tvingas till sterilisering vilket är omöjligt under nuvarande lagstiftning. För att få ändra juridiskt kön i Finland måste en person ha genomgått en psykiatrisk utredning, vara steril och ha fyllt 18 år.

– Vi ser proceduren som oerhört problematisk. Vi vill se en snabb process som baseras på självbestämmande, säger Frank Johansson, verksamhetschef för Amnesty i Finland.

Tidigare i veckan var han i Stockholm och deltog den 13 mars i ett nästan fullsatt frukostseminarium på svenska Amnestys huvudkontor. Seminariet satte fokus på transrättigheter i Sverige och Finland.

Finländska Amnesty vill se en ny translag, där den juridiska delen av könskorrigeringen skiljs från den medicinska, så att det går att ändra juridiskt kön utan krav på medicinska ingrepp. De vill också ta bort 18-årsgränsen så att även yngre får möjlighet att ändra juridiskt kön. Just åldersgränsen uppfattas som en kontroversiell fråga i Sverige, säger Ulrika Westerlund, som också deltog vid seminariet.

– Det bygger till stor del på ett missförstånd och en rädsla för att unga ska fatta beslut som är oåterkalleliga, men att ändra juridiskt kön är inte oåterkalleligt, säger hon.

Ulrika Westerlund leder den statliga utredningen ”Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner” som nu är ute på remissrunda. Frank Johansson är verksamhetschef för Amnesty i Finland.

Ulrika Westerlund leder den statliga utredningen ”Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner” som nu är ute på remissrunda. Frank Johansson är verksamhetschef för Amnesty i Finland. Foto: Charlie Olofsson

I Sverige avskaffades steriliseringstvånget år 2013 efter en rättsprocess där en dom slog fast att kravet stred mot både grundlagen och Europakonventionens artikel 8 och 14. Precis som i Finland måste en person däremot fortfarande vara minst 18 år och ha en diagnos som transsexuell för att få ändra juridiskt kön.

År 2014 föreslog en statlig utredning att diagnoskravet skulle tas bort och åldersgränsen sänkas. Den utredningen har blivit liggande på regeringens bord, men nu pågår faktiskt en ny process i Sverige, avslöjar Ulrika Westerlund. Juristen Kerstin Burman, som har drivit flera transfall till domstol, har fått i uppdrag av regeringen att se över utredningen.

– Det tycker jag låter jättebra. Det är inte säkert att hon får igenom sina förslag, men kanske kommer det att hända någonting nu under våren, säger Ulrika Westerlund.

I den finländska regeringen finns visst politiskt stöd för en ändring av translagen, enligt Frank Johansson, fast han tror inte att lagen kommer ändras under nuvarande mandatperiod.

Amnesty har ungdomsträff i tyska Karlsruhe 24-26 november 2017 och lyfter fram Sakris Kupilas fall.

Amnesty har ungdomsträff i tyska Karlsruhe 24-26 november 2017 och lyfter fram Sakris Kupilas fall. Foto: Privat/Amnesty International

På grund av den politiska situationen i Finland är läget låst, förklarar han. Det populistiska partiet Blå Framtid, en utbrytning ur Sannfinländarna, sitter med i regeringen och blockerar frågan.

– Även om de två största regeringspartierna vill förändra kan de inte göra det, för då riskerar regeringen att falla, säger Frank Johansson och fortsätter:

– Det är frustrerande. Vi sitter i princip och väntar på valet 2019. Bara inte Blå Framtid eller Sannfinländarna ingår i regeringen efter valet är vi optimistiska om en förändring.

Även utanför riksdagen möter frågan om en ny translag motstånd, även om Amnestys krav också välkomnas av många.

– Vi har sett en viss backlash, säger Frank Johansson.

Som en del i arbetet med Sakris Kupilas fall har Kupila själv rest runt och föreläst på skolor, men vissa skolor har protesterat och inte velat ta emot honom.
– Det har kommit klagomål från föräldrar. Det är inte norm, men vi har sett ett antal sådana fall, säger Frank Johansson.

Att Finland är sist i Norden med steriliseringskravet förvånar honom inte.

– Jag vet inte vad det beror på, men det är inte första gången som vi kommer efter i den här typen av processer, säger han.

Fördelen med att vara sist ut är att du kan lära av andras misstag, tillägger han.

– Det är nyttigt för oss att se hur det har gått i till exempel Sverige. Sedan steriliseringskravet slopades har hela processen med translagen stannat av halvvägs. Vi vill betona att den förändringen absolut inte är tillräcklig, säger han.

 Ulrika Westerlund, Frank Johansson och moderatorn Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på svenska Amnesty, vid seminariet den 13 mars.

Ulrika Westerlund, Frank Johansson och moderatorn Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på svenska Amnesty, vid seminariet den 13 mars. Foto: Charlie Olofsson

Fredag 23 mars ska namnunderskrifterna Amnesty har samlat in till stöd för Sakris Kupila och kravet på en ny translag överlämnas till Finlands regering.

– Statsministern kommer tyvärr inte att närvara, men en ställföreträdare kommer att ta emot underskrifterna, säger Frank Johansson.

Samtidigt som underskrifterna lämnas över hålls en demonstration utanför regeringskansliet i Helsingfors.

Charlie Olofsson
[email protected]

Läs också

Tvångssteriliseringar fortsätter i Finland (Ottar 23 februari 2018)

Läs mer om transfrågor från Amnesty Press

Nu ska transpersoner friskförklaras – besked från Socialstyrelsen välkomnas (20 mars 2017)

Hon vägrar ge upp – trots hårdare klimat i Indonesien mot hbtqi-personer (9 mars 2017)

En universell kärlekshistoria under extrema förhållanden (18 februari 2017)

FN:s första hbtq-expert inleder sitt arbete (16 februari 2017)

PRIDE2016: Besvikelse över regeringens utspel i transfrågan (28 juli 2016)

En inställd stämning – krönika av Ulrika Westerlund (nummer 2/2016)

STOCKHOLM PRIDE 2015: Delseger för den norska transrörelsen (3 augusti 2015)

STOCKHOLM PRIDE 2015: KD-ledaren grillades av RFSL, öppnar för skadestånd till tvångssteriliserade (1 augusti 2015)

Irland får ny lag för könstillhörighet – hyllas som föregångsland (29 juli 2015)

STOCKHOLM PRIDE 2015: Maltas nya lag hyllas av transrörelsen (27 juli 2015)

Göteborgs filmfestival: Abort till havs i ”Vessel” och när mamma byter kön i ”52 Tuesdays” (7 februari 2015)

Rätten till sin egen kropp (26 oktober 2014)

PRIDE: När festen är över och det blir homo- och transfobi i vardagen (2 augusti 2014)

ILGA höll världskonferens i Stockholm – 450 deltagare diskuterade kampen för hbt-rättigheter (23 december 2012)

Pride: Paraden i bilder, protester på seminarium om hatbrott, aids i litteraturen,framgångar i Polen, hbt i biståndet och juridikens möjligheter (5 augusti 2012)

Skola för transpersoner öppnar i Argentina (6 maj 2012)

Regnbåge över Malmö: Debatter, parad och konferens om transpersoners rättigheter (6 oktober 2010)

”Jag är ingen diagnos – jag är en människa” (3 augusti 2010)

Heteronormen styr inom svensk vård (28 juli 2010)

Transfrågor diskuteras på Amnestykonferens (1 augusti 2008)

reportage | 2018-03-16
Av: Charlie Olofsson