PRIDE2017: Nu är regnbågsflaggan hissad över Stockholm

Den 31 juli hissades regnbågsflaggorna över Stockholm och Kulturhuset förvandlades till Pride House. Amnesty har under veckan ett eget Prideprogram på Etnografiska museet. På tisdagen hölls seminarier på Pride House där det framkom att många transpersoner undviker kontakt med vården. Och högerextrema och islamofoba gruppers nya intresse för hbtq-rörelsen granskades.

reportage | 2017-08-02
Av: Charlie Olofsson
Louise Bergetoft och Lisa Tistad från Queer Amnesty Stockholm, som står för programmet på Etnografiska museet.

Louise Bergetoft och Lisa Tistad från Queer Amnesty Stockholm, som står för programmet på Etnografiska museet. Foto: Charlie Olofsson

Under veckan sätter Amnestys hbtqi-grupp; Queer Amnesty Stockholm, särskilt fokus på den lesbiska aktivisten Noxolo Nogwasa, som mördades i Sydafrika år 2011.

– Vi kräver att de som begick brottet ställs till svars, säger Amnestyaktivisten Lisa Tistad.
Museibesökarna uppmanas att virka blommor och lägga på en begravningskista som gruppen kommer att bära genom Prideparaden i Stockholm på lördag.

– Kistan är en symbol för Noxolo men även för alla andra som har fallit offer, säger Amnestyaktivisten Louise Bergetoft.

Blommorna som museibesökarna lägger på kistan kommer att skickas till Noxolo Nogwasas familj. – De ska veta att det finns människor över hela världen som ser orättvisan och vill förändra, säger Louise Bergetoft.

Blommorna som museibesökarna lägger på kistan kommer att skickas till Noxolo Nogwasas familj. – De ska veta att det finns människor över hela världen som ser orättvisan och vill förändra, säger Louise Bergetoft. Foto: Charlie Olofsson

På Etnografiska museet pågår också utställningen Playground, som diskuterar normer.

Queer Amnestys program på Etnografiska museet sätter fokus på hbtqi-personers villkor i bland annat Syrien, Japan och Uganda. Bland de inbjudna gästerna finns till exempel Helle Jacobsen, från danska Amnesty. Hon kommer att presentera Amnestys rapport ”First, Do No Harm” om situationen för barn som föds med intersexvariation.

Många intersexpersoner får tidigt genomgå operationer eller hormonbehandlingar, och fråntas därmed möjligheten att själva bestämma vilka ingrepp de vill ha.
– Det här handlar om uppåt två procent av alla barn som föds, så det är ganska många. Ändå är okunskapen utbredd, säger Louise Bergetoft.

Senare under veckan uppmärksammar Queer Amnesty Stockholm också situationen för transpersoner i Sverige och Finland. Bland annat synliggörs den finländska transaktivisten Sakris Kupilas fall. Han kämpar för att få sin könsidentitet erkänd juridiskt utan att behöva genomgå psykiatrisk utredning och sterilisering, vilket i dagsläget är krav i Finland.

Ulrika Westerlund är tidigare ordförande för RFSL.

Ulrika Westerlund är tidigare ordförande för RFSL. Foto: Johan Fredriksson/Wikimedia

I en annan programpunkt deltar Ulrika Westerlund, som leder den statliga utredningen ”Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner”. Under tisdagen berättade hon om deras arbete i ett samtal på Pride House.

Utredningen har samlat in personliga berättelser från transpersoner och tagit del av de svenska svaren i en europeisk enkätundersökning som har gjorts av Transgender Europe, TGEU. I de personliga berättelserna beskrivs stora problem i samband med ändring av personnummer. ”Allt var kaos” summerar en person som under en period stod utan både legitimation och pengar.

– Banker, försäkringsbolag och myndigheter har uppenbarligen inte lyckats ta fram fungerande rutiner, säger Ulrika Westerlund.

Utredningen har också uppmärksammat att det är ett stort problem att många transpersoner undviker att ta kontakt med vården på grund av rädsla för dåligt bemötande. Många har också faktiska erfarenheter av att bli illa bemötta, och även den transspecifika vården får kritik. I synnerhet pekas de långa långa väntetiderna ut. ”Jag vill avsluta med att säga att jag vill ha tillbaka mina två år” skriver en person i sin berättelse till utredningen.

I samtalet på Pride House deltog överläkaren Cecilia Dhejne, och hon håller med om att de långa väntetiderna är ett problem.

– Vi ser en stor ökning av antalet personer som söker hjälp och det är bra, men det är inte samma sak som att resurserna till vården ökar, säger hon.

Stockholm Pride pågår till söndag 6 augusti.

Stockholm Pride pågår till söndag 6 augusti. Foto: Charlie Olofsson

Stockholm Pride pågår till söndag 6 augusti och ikväll, onsdag, öppnar Pride Park. Årets invigningstalare är transaktivisten och skådespelaren Alexa Lundberg. Under veckan kommer många kända artister att uppträda och på torsdag hålls den traditionsenliga schlagerkvällen. Som vanligt blandas fest med allvar.

Högerextrema grupper har ökat sin närvaro under Pride vilket i år uppmärksammas i flera programpunkter i Pride House. Högerpopulismens relation till hbtq-rörelsen är tvehövdad, konstaterade deltagarna på RFSU:s välbesökta panelsamtal ”Sexualpolitik under attack” på tisdagseftermiddagen. I synnerhet vissa islamofoba grupper omfamnar numera hbtq-rörelsen i ett försök att förändra sin image, säger Anna-Maria Sörberg, som har skrivit boken Homonationalism (Leopard förlag).

Anna-Maria Sörberg har skrivit boken "Homonationalism".

Anna-Maria Sörberg har skrivit boken "Homonationalism". Foto: Alexander_Mahmoud/Leopard förlag

Med i panelen finns även Bilan Osman, journalist, debattör och utbildare på den antirasistiska stiftelsen Expo.
– Vi ser ett uppsving när det kommer till propaganda riktad mot hbtq-personer, till exempel från Nordiska motståndsrörelsen, säger Bilan Osman.

Det tydligaste exemplet på att vissa högerpopulister söker allianser med hbtq-rörelsen finns kanske i Frankrike, där Front National har lockat en stor grupp vita, homosexuella cis-män.

– Den muslimska invandringen pekas ut som ett hot mot gayrörelsens nyvunna rättigheter. Marine Le Pen vill att partiet ska framstå som mer modernt och då är det effektivt att använda sig av homosexuella män, säger Anna-Maria Sörberg, och tillägger att den högerextrema rörelsen i Sverige har försökt med samma strategi genom arrangemanget Järva Pride.

Marschen har hållits de senaste två åren i samband med Stockholm Pride och har beskrivits som ett försök att demonisera förorten och ställa grupper mot varandra.

– Det tog tid innan hbtq-rörelsen förstod vad som hände och det finns fortfarande en stämning av att om vi bara håller käften så kanske det här dör ut, men det fungerar inte så, säger Anna-Maria Sörberg från scenen.

Charlie Olofsson
[email protected]

Queer Amnesty på Stockholm Pride

Hela programmet för Stockholm Pride

Amnesty Press på Stockholm Pride

PRIDE2017: ”Pride är inte fluff. Det är hård kamp” (5 augusti 2017)

PRIDE2017: ”Intersex är inte särskilt ovanligt, det är bara väldigt tyst om det” (5 augusti 2017)

PRIDE2017: Rainbow Riots artister rappar mot homofobi (4 augusti 2017)

Läs också

PRIDE2016: Hård kritik från RFSL mot Stockholm Pride efter incident på Pride House (31 juli 2016)

Läs mer om transfrågor från Amnesty Press

Nu ska transpersoner friskförklaras – besked från Socialstyrelsen välkomnas (20 mars 2017)

Hon vägrar ge upp – trots hårdare klimat i Indonesien mot hbtqi-personer (9 mars 2017)

En universell kärlekshistoria under extrema förhållanden (18 februari 2017)

FN:s första hbtq-expert inleder sitt arbete (16 februari 2017)

PRIDE2016: Besvikelse över regeringens utspel i transfrågan (28 juli 2016)

En inställd stämning – krönika av Ulrika Westerlund (nummer 2/2016)

STOCKHOLM PRIDE 2015: Delseger för den norska transrörelsen (3 augusti 2015)

STOCKHOLM PRIDE 2015: KD-ledaren grillades av RFSL, öppnar för skadestånd till tvångssteriliserade (1 augusti 2015)

Irland får ny lag för könstillhörighet – hyllas som föregångsland (29 juli 2015)

STOCKHOLM PRIDE 2015: Maltas nya lag hyllas av transrörelsen (27 juli 2015)

Göteborgs filmfestival: Abort till havs i ”Vessel” och när mamma byter kön i ”52 Tuesdays” (7 februari 2015)

Rätten till sin egen kropp (26 oktober 2014)

PRIDE: När festen är över och det blir homo- och transfobi i vardagen (2 augusti 2014)

ILGA höll världskonferens i Stockholm – 450 deltagare diskuterade kampen för hbt-rättigheter (23 december 2012)

Pride: Paraden i bilder, protester på seminarium om hatbrott, aids i litteraturen,framgångar i Polen, hbt i biståndet och juridikens möjligheter (5 augusti 2012)

Skola för transpersoner öppnar i Argentina (6 maj 2012)

Regnbåge över Malmö: Debatter, parad och konferens om transpersoners rättigheter (6 oktober 2010)

”Jag är ingen diagnos – jag är en människa” (3 augusti 2010)

Heteronormen styr inom svensk vård (28 juli 2010)

Transfrågor diskuteras på Amnestykonferens (1 augusti 2008)

Amnesty International om Danmark och Norge

Denmark takes key step towards destigmatizing transgender people (Amnesty International 31 maj 2016)

Norway: Historic breakthrough for transgender rights (Amnesty International 12 mars 2016)

World must follow Denmark's example after landmark transgender law (Amnesty International 12 juni 2014)

reportage | 2017-08-02
Av: Charlie Olofsson