Pressfrihetens dag: Stor pressfrihet i Ghana men fortsatt farligt att vara reporter

Ghana är det land i Afrika där pressfriheten anses vara mest respekterad och landet står värd när Pressfrihetens dag uppmärksammas den 3 maj. Men även här drabbas journalister av övergrepp.

reportage | 2018-05-03
Av: Kwaku Botwe
 Tidningsförsäljare hämtar upp de senaste upplagorna vid ett distributionscenter i Accra.

Tidningsförsäljare hämtar upp de senaste upplagorna vid ett distributionscenter i Accra. Foto: Kwaku Botwe/IPS

På organisationen Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex ligger Ghana på första plats på den afrikanska kontinenten och på plats 23 av alla länder i världen. Men i april misshandlades en journalist från en av landets största redaktioner nästan till döds av poliser.

Reportern Latif Iddrisu bevakade en demonstration och det enda brott han begick var att ställa en harmlös fråga till en av de utsända poliserna. Det ledde till att polisen började slå honom och snart deltog även andra poliser i den grova misshandel som följde.

Latif Iddrisu fick flera skador och en fraktur i huvudet. Han har nu varit sjukskriven i en månad och berättar för IPS att läkarna ännu inte har berättat om han riskerar att få några bestående men.

– Jag bara ber för att allt ska gå bra så jag kan börja jobba igen, säger han till IPS.

Misshandeln var ingen enskild händelse. Många fler journalister har blivit attackerade av poliser eller politiskt engagerade personer. Organisationen Media Foundation for West Africa uppger att 17 journalister i Ghana blivit attackerade på ett liknande sätt bara under de senaste 15 månaderna. Och dessa siffror gäller bara de fall som organisationen fått kännedom om.

Även i närliggande länder som Liberia, Elfenbenskusten, Nigeria, Mali och Togo har många fall av våld mot journalister rapporterats.

Trots att flera av länderna enligt sina författningar ska respektera pressfriheten så har man behållit lagar som kan utnyttjas för att begränsa den fria pressen. En vanlig sådan är lagar mot förtal, som i många afrikanska länder utnyttjas för att trakassera, fängsla eller belägga journalister med höga böter.

Presskulturen är levande i Ghana och landet anses ha de friaste medierna på den afrikanska kontinenten.

Presskulturen är levande i Ghana och landet anses ha de friaste medierna på den afrikanska kontinenten. Foto: Kwaku Botwe/IPS

Ghana har dock slopat denna lag, något som skedde redan 2001. Men även här kan journalister och redaktioner fortfarande utsättas för olika repressalier. Politiker och tjänstemän kan driva civilrättsliga förtalsprocesser, som kan resultera i dryga böter. I landet riskerar dock ingen journalist att fängslas med anledning av något som publicerats i dennes namn.

Respekten för pressfriheten har dock inte kompletterats med en lag som ger medborgarna rätten att få tillgång till offentlig information, något som ska garanteras enligt landets författning. Under många år har journalister, experter och aktivister krävt att en sådan lag införs. Ett lagförslag lades fram redan 2003, men sedan dess har frågan dragits i långbänk av landets politiker och lagen har ännu inte antagits.

Detta samtidigt som minst 15 andra afrikanska länder infört en liknande lag sedan Ghanas lagförslag låg färdigt 2003.

Kritiker menar att orsaken till att lagen om offentlig information inte har klubbats igenom är att medlemmarna i flera efterföljande regeringar har oroats över vad en sådan lag skulle innebära för de korrupta uppgörelser de själva varit med och utformat.

Kwaku Botwe
IPS/Accra

Läs också

Pressfrihetens dag: Oron sprider sig bland slovakiska journalister (Amnesty Press 3 maj 2018)

Läs mer

World Press Freedom Day (Amnesty International 3 maj 2018)

Myanmar: Release detained journalists and ensure press freedom (Amnesty International 3 maj 2018)

Joint report on press freedom in US details worsening media environment (Committee to Protect Journalists 3 maj 2018)

Why are the Egyptian authorities persecuting Shawkan? (RSF 2 maj 2018)

Ny bok: Dawits texter på engelska och franska (Reportrar utan gränser 2 maj 2018)

reportage | 2018-05-03
Av: Kwaku Botwe