Omvända protester i huvudstaden

Protesterna fortsätter i Madagaskars huvudstad, men nu är rollerna omvända. Efter den tidigare presidenten Marc Ravalomananas avgång demonstrerar hans anhängare mot den nytillträdde ledaren Andry Rajoelina, med anklagelser om en militärkupp.

För bara två veckor sedan fylldes gatorna i centrala delen av huvudstaden Antanarivo av anhängare till oppositionsledaren Andry Rajoelina. Protesterna riktades då mot den dåvarande presidenten, som senare avgick efter att stora delar av armén hade ställt sig på oppositionens sida. Maktskiftet har fördömts som en militärkupp av utländska biståndsgivare samt Afrikanska unionen och EU, vilket i sin tur kritiseras av landets nya president. Afrikanska unionen har tillsvidare suspenderat Madagaskar som medlemsland.
- Det internationella samfundet måste veta att de ska respektera folkets vilja. Det är Madagaskars folk som bestämmer vad som sker i landet, säger Andry Rajoelina i en intervju med tidningen Financial Times.

De demonstranter som idag befinner sig på Antanarivos gator håller dock inte med om att det nya ledarskapet är i enlighet med folkets vilja.
- Ravalomanana hade mer än två år kvar på sin mandatperiod. Varför inväntade de inte val och lyssnade på det madagaskiska folket, undrar Olga som inte vill avslöja sitt efternamn till nyhetsbyrån Reuters.
Internationella uttalanden har stärkt Marc Ravalomananas anhängare som nu genomför dagliga protester i huvudstaden. Många av demonstranterna säger till BBC att de inte har någon partitillhörighet, men att de inte accepterar det odemokratiska sätt som Andry Rajoelina har tagit makten på.

Krav på nyval, på grund av landets politiska kris, hörs från huvudstadens gator såväl som från det internationella samfundet. Enligt Financial Times har Andry Rajoelina bekräftat att ett nytt presidentval kommer att genomföras inom två år, men att han inte ger efter för internationella påtryckningar. Biståndsgivare som USA och Norge har redan strypt sitt bistånd till Madagaskar på grund av det militärstödda ledarskiftet.
- Mer än 70 procent av regeringens budget kommer från utländska givare och organisationer, säger Fanja Ratsimbazafy som är generalsekreterare för det madagaskiska Röda Korset.
Hon tillägger att landet kan få stora ekonomiska och sociala problem om givare beslutar att stoppa allt bistånd till Madagaskar.

Anhängare till landets nye ledare tror dock att han representerar en god framtid för Madagaskar.
- Människor kan nu leva i frihet och vi kan nå utvecklingsmålen för vårt land, säger en man som talade på Andry Rajoelinas installationsceremoni under lördagen, enligt BBC.
En representant för en lokal organisation säger till samma nyhetsbyrå att allt nu hänger på Andry Rajoelina.
- Om han sätter in snabba åtgärder för att förverkliga sina löften och förbättra människors liv, kanske den politiska krisen är över. Men om han är för långsam, kommer folket att vända sig mot honom.
På gatorna i huvudstaden protesterar redan 4 000 människor mot Andry Rajoelinas ledarskap.

Var den tidigare presidenten Marc Ravalomanana befinner sig är ännu okänt.

Läs mer:

Presidenten avgår (Amnesty Press 17 mars 2009)

Ännu en försvarsminister avgår (Amnesty Press 10 mars 2009)

Protesterna fortsätter med fler dödsoffer (Amnesty Press 9 februari 2009)

83 personer döda i politiska upplopp (Amnesty Press 2 februari 2009)

Två personer dödade i stora protester mot presidenten (Amnesty Press 27 januari 2009)


BBC