Det okända Libyen

Läst & Sett | 2012-11-27

»Libyen. Från Tripolitanien till Ghaddafis sista dagar«
Eva Hernbäck och Göran Johnson
Norstedts

Under en stor del av förra året var utvecklingen i Libyen i fokus för den mediala uppmärksamheten när även Sverige deltog i kriget för att byta regim i landet. Moammar Khadaffi hade 1969 störtat kung Idris och med hjälp av oljepengarna gjort Libyen till ett relativt rikt land och hade skaffat sig ett stort inflytande över afrikansk politik. Khadaffi mottogs som en nära allierad i London, Paris och Rom men tvingades 2011 utkämpa en desperat slutstrid innan han dog under oklara omständigheter i oktober.

Eva Hernbäck och Göran Johnson arbetade i två år från 2004 för ett svenskt företag som i Libyen skulle hjälpa till med libysk regionplanering. Deras bok, Libyen, är ett gediget verk, byggd på deras egna intryck och möten i ett land som har varit tämligen okänt. Libyen hade gått från att vara internationell paria under de år Khadaffi understödde internationell terrorism till att bli nära allierad med väst under kriget mot terrorismen.

För läsaren är det intressant att få en bred historisk bild av ett land som drabbades så hårt av kolonialismen. I september i år väckte det livlig debatt i Italien när borgmästaren i staden Affile placerade ut en byst av Rodolfo Graziani, ”slaktaren”, som anklagas för hundratusentals människors död i Libyen 1921 och Abessinien (Etiopien) 1935. Efter ökenkriget och Italiens nederlag i andra världskriget diskuterade för övrigt segrarmakterna vid Potsdamkonferensen 1945 att dela Libyen i en fransk, en brittisk och en sovjetisk zon men istället bildades 1951 en självständig federal stat.

Bland andra tänkvärda kapitel i boken finns intressanta intervjuer med kvinnor om deras syn på jämställdhet och berättelser om den ström av migranter som rört sig från det fattiga Afrika söder om Sahara mot det rika Libyen och ibland vidare mot EU. Författarna påpekar att många fler dör i öknen än på Medelhavet i sin strävan att hitta en ljusare framtid.

För alla som förra året började intressera sig för Libyen, bortom rubrikerna om den excentriske ledaren som sov i tält och satsade på kvinnliga livvakter, är denna bok en riktig guldgruva.
Ulf B Andersson

Läst & Sett | 2012-11-27