Två personer dödade i stora protester mot presidenten

Demonstrationer i Madagaskars huvudstad urartade i ett upplopp där två människor har dödats. Protesterna riktar sig mot president Marc Ravalomanana, med landets medier som skådeplats för den politiska rivaliteten.

Oppositionsledaren och borgmästaren Andry Rajoelina ledde under måndagen regeringsfientliga demonstrationer i huvudstaden Antananarivo. Den politiska spänningen mellan borgmästaren och presidenten har växt de senaste veckorna, efter att regeringen beordrade en stängning av Andry Rajoelinas privatägda TV- och radiostationer.

Förutom att de nationella radio och TV-sändningarna domineras av ett statligt monopol, är många av de privata stationerna i Madagaskar ägda av regeringsvänliga politiker. Enligt Reportrar utan gränser, har medier tidigare använts som politiska vapen i Madagaskar.

Måndagens oroligheter skedde i samband med att borgmästaren Andry Rajoelinas fördömde president Marc Ravalomanana som en diktator. Presidenten anklagade i sin tur borgmästaren för att uppmana till revolt i huvudstaden.

Demonstrationen eskalerade, till vad Reuters beskriver som den värsta dagen av gatuvåldsamheter i landet på åratal, vid de presidentägda TV- och radiostationerna. Radiostationen plundrades på möbler, datorer och dokument innan den sattes i brand. Folkmassan tände även eld på TV-stationen och en fjortonårig oppositionsanhängare sköts till döds utanför.

  • TV-stationen vaktades av legosoldater. De var aggressiva och sköt mot folkmassan, säger den vice borgmästaren Nirhy Lantho enligt AFP.
    En polisman rapporteras även ha mist livet under tumultet och ytterligare elva människor kan ha trampats till döds enligt Daily Telegraph.

Medierna används nu i ett försök att lösa situationen. Andry Rajoelina uppmanade under dagen till lugn från den privata radiostationen Antsiva och tillade att en diskussion mellan de två rivalerna skulle genomföras. Liknande önskemål hördes även från Marc Ravalomanana från samma radiostation, enligt AFP:
- Jag uppmanar människor att lugna ner sig. Vi behöver ställa vår stolthet och våra ego åt sidan. Vi behöver prata.


Reuters