Presidenten avgår

Madagaskars oppositionsledare Andry Rajoelina intog ett av presidentpalatsen under tisdagen. Han välkomnades av soldater som verkade stödja hans maktkamp mot landets alltmer isolerade president Marc Ravalomanana, som enligt uppgift har gett upp sin makt till militären.

Den politiska krisen på Madagaskar har eskalerat sedan januari och mer än hundra personer har dödats. Oppositionsledaren och den före detta borgmästaren Andry Rajoelina har lett protester mot presidenten och talade till tiotusentals anhängare, efter att han hade intagit presidentpalatset i huvudstaden Antananarivo.
- Många ministrar har lämnat över sina avskedsansökningar till mig, sade Andry Rajoelina som även benämnde sig som landets ledare enligt nyhetsbyrån Reuters.

Presidenten har anklagat honom för att försöka ta makten med icke-konstitutionella medel och sade under måndagen att han skulle slåss till sista andetaget om oppositionsstödjande militärer försökte driva bort honom från makten. Marc Ravalomanana uppges ha tagit sin tillflykt till ett annat presidentpalats som är beläget ungefär 15 kilometer från huvudstadens centrum. Armén sade sent på måndagen att de inte hade några planer på att angripa presidentpalatset utanför staden. På tisdagen meddelade dock presidenten att han avgår rapporterar nyhetsbyrån Associated Press.

  • En order har undertecknats av Ravalomanana som överlåter makten från presidenten och premiärministern till ett militärråd, säger en diplomat till nyhetsbyrån AFP.
    Det har ännu inte kommit någon reaktion från oppositionsledaren Andry Rajoelina på rivalens avgång. I ett tidningsstånd i huvudstaden hörs dock en uppgivenhet om alternativen för landets ledarskap.
  • Man kan inte förvänta sig någonting av dessa politiker, oppositionen är lika illa som regeringen. Man kan inte heller acceptera att soldater som har begått myteri ska styra landet, säger tidningsförsäljaren Edmond Razafimanantena till Associated Press.

Hanna MI Jakobson

17 mars 2009

Läs mer:

Ännu en försvarsminister avgår (Amnesty Press 10 mars 2009)

Protesterna fortsätter med fler dödsoffer (Amnesty Press 9 februari 2009)

83 personer döda i politiska upplopp (Amnesty Press 2 februari 2009)

Två personer dödade i stora protester mot presidenten (Amnesty Press 27 januari 2009)

Hanna MI Jakobson
Amnesty Press