Protesterna fortsätter med fler dödsoffer

Madagaskars oppositionsledare Andry Rajoelina har blivit avsatt som borgmästare men fortsätter att leda protester mot presidenten. Under helgens upplopp sköts 28 av Andry Rajoelinas anhängare till döds av polisen.

Efter dödskjutningarna lovade Andry Rajoelina att han skulle fortsätta protestera mot rivalen och presidenten Marc Ravalomanana. Det var under lördagen som de kraftigt beväpnade säkerhetsstyrkor som vaktade presidentpalatset öppnade eld, då tusentals demonstranter drabbade samman med kravallpolis.
- Just nu räknar vi 28 döda och 212 skadade i huvudstadens tre största sjukhus, säger polischefen Lala Rakotonirina till Reuters.

Presidenten tar inget ansvar för säkerhetsstyrkornas dödande, utan beskyller oppositionen för händelserna, som han beskriver som skandalösa och oacceptabla. Försvarsministern Cecile Manorohanta fördömer däremot säkerhetsstyrkornas dödsskjutningar av civila och lämnar regeringen, rapporterar BBC.
- Jag tolererar inte detta våld, säger hon och påpekar att säkerhetsstyrkorna egentligen var på plats för att skydda befolkningen.
- Efter allt som har hänt har jag bestämt mig för att inte längre vara del av den här regeringen, säger Cecile Manorohanta i sitt uttalande på den privata radiostationen Antsive.

Andry Rajoelina använder sig av sin egen TV-station när även han fördömer presidenten och helgens våldsamheter.
- Fanns det några att skydda i palatset, undrar han enligt Reuters. Behövde blod spillas för att skydda tomma rum?
Oppositionsledaren tillägger att deras kamp kommer att fortsätta till den ”slutgiltiga segern”.

Totalt beräknas nu 128 personer ha dödats uppger Reuters.

Läs mer:

83 personer döda i politiska upplopp (Amnesty Press 2 februari 2009)

Två personer dödade i stora protester mot presidenten (Amnesty Press 27 januari 2009)


Reuters