Dokumentärfestivalen Angeläget visar verkligheten

När dokumentärfestivalen Angeläget i Göteborg delade ut priser till sju vinnare på temat mänskliga rättigheter bjöds det inte bara på tänkvärda och allvarliga filmer utan också en del skratt. Poeten och artisten Emil Jensen var värd för galan som hade fått in inte mindre än 92 tävlande bidrag.

reportage | 2014-05-16
Av: Josefine Hildingsson
Emil Jensen agerade både värd och poet under galans gång till allas förtjusning. Dikten ”Samma värld” möttes av en varm och uppskattande applåd.

Emil Jensen agerade både värd och poet under galans gång till allas förtjusning. Dikten ”Samma värld” möttes av en varm och uppskattande applåd. Foto: Josefine Hildingsson

I en av Bergakungens största salonger väntade de unga filmskaparna bakom 25 nominerade filmer i Angelägets dokumentärtävling. Innan tystnaden sänkte sig i salongen viskades det nervöst och lyckligt om vilka som kunde tänkas vinna de sju priserna som skulle delas ut. När Emil Jensen, som ledde galan för andra året i rad, tog till mikrofonen blev det märkbart tyst i den 320-hövdade publiken.

Med en fin blandning av lättsamhet och allvar pratade Emil Jensen om värdet av att engagera sig i sin omvärld och sina medmänniskor:
– Folk brukar fråga mig hur jag orkar bry mig och då undrar jag alltid … Hur orkar du inte bry dig? Hur orkar du vara apatisk?

I årets filmskörd, som bestod av 92 bidrag, finns tre återkommande ämnen. Främlingsfientlighet, hbtq-personers rättigheter och våld mot kvinnor var några av de aktuella frågor i samhällsdebatten som engagerat och inspirerat flest av deltagande gymnasieungdomarna.
– Ni tar historierna ut ur skuggorna och in i ljuset. Det är ni som gör den här festivalen och vi slutar aldrig att imponeras av era insatser, kommenterade Angelägets projektledare Martin Rydehn de filmskapande ungdomarna innan det var dags att dela ut första priset.

En av de lyckliga vinnarna var Alexandra Lijonhufvud som tillsammans med Isabell Holm gjort filmen Laugh Now om den hemlöse Jocke i Malmö.
– Det var otroligt känslosamt att spela in filmen. Första gången vi träffade Jocke filmade vi ingenting utan pratade mest. Jag tror att han ville läsa av oss lite grand innan han kände att han kunde lita på oss tillräckligt för att berätta sin historia framför kameran.

Alexandra Lijonhufvud och Isabell Holm från Vellinge hade gjort kortfilmen ”Laugh Now” som handlar om hemlöse Jocke och fördomar kring människor som befinner sig i hans situation.

Alexandra Lijonhufvud och Isabell Holm från Vellinge hade gjort kortfilmen ”Laugh Now” som handlar om hemlöse Jocke och fördomar kring människor som befinner sig i hans situation. Foto: Josefine Hildingsson

Och det var just tilliten Jocke och filmskaparna emellan som juryn rosade. Linda Västrik, som gjort den prisbelönta dokumentären De vilda andarnas skog, delade ut priset efter att hon läst upp motiveringen där hon också talade om hur fint Alexandra och Isabell arbetat med bilderna:
– Genom att filma på tågstationen blir det tydligt hur vi i dagens samhälle har en hög teknisk utveckling medan den moraliska och mellanmänskliga är väldigt primitiv.

För varje vinnare som lästes upp applåderades, jublades och visslades det. Två timmar med Gerd av Anders Mürdahl, Sammi Bajrami & Olivia Myrefelt var dock den film som rev ner störst applåder men också skratt. Och det var just humorn som filmskaparna själva trodde ledde till att de fick två priser, dels juryns men sedan också publikens pris.
– Alla i Kalmar tror att de vet vem Gerd är men egentligen vet ingen någonting. Vi bestämde oss för att ta kontakt med henne och hittade henne på stan. Hon är verkligen en härlig person, säger Olivia Myrefelt.

Olivia Myrfelt och Sammi Bajram var på plats för att ta emot både juryns pris men också Publikens pris för ”Två timmar med Gerd”. De var överraskade och väldigt glada för vinsterna och tyckte att festivalen i sort varit mycket lyckad.

Olivia Myrfelt och Sammi Bajram var på plats för att ta emot både juryns pris men också Publikens pris för ”Två timmar med Gerd”. De var överraskade och väldigt glada för vinsterna och tyckte att festivalen i sort varit mycket lyckad. Foto: Josefine Hildingsson

Innan arbetet började funderade gruppen mycket på mänskliga rättigheter och Angelägets kriterier. Att det är ett tungt ämne är allmänt bekant och därför bestämde de sig för att försöka hitta en annan vinkel på ämnet.
– Det var coolt att prata med henne. Jag tror att många har fördomar om henne men hon sa att hon inte känner sig dömd av folk, förklarar Olivia Myrefelt.

Filmen, som hela tiden har fokus på den karismatiska damen Gerds ansikte, avslöjar egentligen ingenting om hennes bakgrund eller vem hon är. Och det var en av de saker som juryn tyckte fungerade bäst.
– Det är ett varmt och ärligt porträtt. Vi får inte veta om Gerd är hemlös eller utsatt. Det är en film om att se människan som hon är oavsett social status, sade jurymedlemmen Erik Lundin.

Förväntan var stor när deltagarna i Angeläget-festivalen strömmade in i Bergakungens salong.

Förväntan var stor när deltagarna i Angeläget-festivalen strömmade in i Bergakungens salong. Foto: Josefine Hildingsson

Innan de sista priserna delades ut hann Emil Jensen läsa sin dikt Samma värld som fint ringade in temat om att leva i en värld som är olika för alla med ändå exakt samma. Sedan hoppade han in i sin galaledar-roll igen och guidade publiken genom den sista biten.

Bara Jag var den film som fick motta det sjunde jurypriset av Göteborgs Filmfestivals konstnärlige ledare Jonas Holmberg. Han prisade alla de närvarande filmskaparna för deras skicklighet i den svåra konsten att göra kortfilm och han gav upphovsmakarna bakom filmen om den ensamme pensionären Stig en stor eloge för deras fina intervju.

Erik Skoglund, Simon Sjöquist, Gustaf Boman och Ilja Agarkov bakom filmen ”Bara jag” kommer från Stillerska filmgymnasiet i Stockholm. Huvudpersonen i deras film, Stig, var själv mycket nöjd med deras insatser och tyckte att de gjort en fin kortfilm om honom och hans liv.

Erik Skoglund, Simon Sjöquist, Gustaf Boman och Ilja Agarkov bakom filmen ”Bara jag” kommer från Stillerska filmgymnasiet i Stockholm. Huvudpersonen i deras film, Stig, var själv mycket nöjd med deras insatser och tyckte att de gjort en fin kortfilm om honom och hans liv. Foto: Josefine Hildingsson

Gustaf Boman som stod som producent för filmen tycker själv att det är ett djupt rörande porträtt av den gamle mannen och hans upplevelse av att bli änkeman efter ett 53 år långt äktenskap:
– Stig vågade verkligen berätta om sin ensamhet. Han var öppen och äkta i sitt sätt. När han nästan började gråta då han talade om sin fru blev det tårögt även hos oss som intervjuade och gjorde filmen. Innan vi började med arbetet tänkte vi att vi inte skulle fokusera så mycket på vad det fanns för kriterier uppsatta för Angeläget utan verkligen försöka göra den bästa film vi kunde.

Tvåmannabandet House of Trees har inte uppträtt i Sverige på två år men under Angeläget underhöll de med vacker sång och musik.

Tvåmannabandet House of Trees har inte uppträtt i Sverige på två år men under Angeläget underhöll de med vacker sång och musik. Foto: Josefine Hildingsson

De tre fina timmarna i filmsalongen försvann i en blinkning. Det var många glada vinnare, många tänkvärda och inspirerande filmer och en nöjd Emil Jensen som började bege sig hemåt Stockholm medan de tävlande serverades kall cider i champagneglas och snacks i Bergakungens foajé.
– Det är en bra festival med allvarliga filmer och viktiga saker att säga med en otroligt fin inramning. De här unga filmskaparna är verkligen imponerande, sade Emil Jensen.

Josefine Hildingsson

Läs mer på Angelägets hemsida

reportage | 2014-05-16
Av: Josefine Hildingsson