Medietung protest mot vitrysk repression

reportage | 2011-01-11

Jesper Bengtsson talar inför den runt 30 personer stora gruppen som samlats. I förgrunden syns en av de fängslade oppositionspolitikerna, Vladimir Nekljajev som misshandlades i samband med valdemonstrationen i Minsk den 19 december.

På måndagen anordnades en demonstration utanför den vitryska ambassaden i Stockholm, i protest mot bland annat de trakasserier och massagripanden som blev följden av en fredlig demonstration mot presidentvalet i Vitryssland (Belarus) den 19 december 2010. Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser (RUG), citerar chefen för den vitryska Helsingforskommittén - Alegh Hulak:
- Det var ”ett uttryck av statlig psykos” och ett skäl att rikta kritik mot ambassaden häruppe, säger Jesper Bengtsson och pekar upp mot tegelbyggnaden.

Volha Klaskouskaya placerar ljusen i den vitryska flaggans färger, rött och vitt, framför plakatet med texten ”Vladimir Nekljajev i KGB:s fängelse. Stoppa repressionerna!” På jackan har hon fäst en bild där hennes bror, med blodigt sår i huvudet, försöker medla med poliserna under demonstrationen i Minsk den 19 december.

Mira står ständigt vid sin mammas, Volha Klaskouskayas, sida. Hon ser ut att vilja gömma sig från de många kamerorna som fotar dem. Runt huvudet har den unga tjejen en bandana i de vitryska färgerna rött och vitt och i handen en svensk flagga. Både Mira och Volha Klaskouskaya är flyktingar. För fem år sedan lämnade de Vitryssland (Belarus). Miras morbror, den tidigare polisen, Aliaksandr Klaskouski är en av dem som greps i Minsk i samband med den fredliga demonstrationen mot resultatet i presidentvalet den 19 december. Han sitter fortfarande häktad och riskerar fängelse i femton år. Volha Klaskouskaya fruktar för hans liv.

Liksom sin far, också han vid namn Aliaksandr Klaskouski, är Volha Klaskouskaya journalist. Både innan och efter sitt tal intervjuas hon av de många reportrar som samlats utanför den vitryska ambassaden på Lidingö. Det är en liten men väl mediebevakad aktion som äger rum måndagen den 10 januari. Anledningen är förmodligen för att flera press- och människorättsorganisationer står som arrangörer, däribland: RUG, Amnesty, Svenska PEN, Publicistklubben, med flera. I pressmeddelandet inför aktionen sade Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN, ”att så många organisationer samverkar vid en enskild manifestation är någonting unikt och ett tecken på situationens allvar”.

Aleksei Tarasenka bor i Sverige sedan ett och ett halvt år tillbaka. Han har kommit till måndagens manifestation för att visa sin omtanke för dem som sitter fängslade.
- Trevligt att se alla människor som tänker på Vitryssland, säger Aleksei Tarasenka.

Vitryssland beskrivs ofta som ”Europas sista diktatur”, det är också det enda europeiska landet som fortfarande använder dödsstraff. Sedan 1994 styr Alexandr Lukasjenko och med över 80 procent av rösterna utropades han också som segrare i presidentvalet den 19 december 2010. Ett resultat vilket omvärlden betraktar som fusk. Utav de omkring 20 000 personerna som samlades i Minsk för att fredligt demonstrera mot valresultatet på kvällen den 19 december misshandlades flera och många greps. Bland dessa fanns flera av oppositionens presidentkandidater, journalister och människorättsförsvarare. Omkring 200 av de gripna uppges fortfarande vara fängslade, tre veckor efter valet.

Foton på oppositionsledaren och presidentkandidaten Vladimir Nekljajevs illa tilltygade ansikte vittnar om misshandeln som blev den vitryska statens svar på den fredliga protesten den 19 december 2010. Vladimir Nekljajev ådrog sig skallskador av misshandeln och Svenska PEN har mottagit uppgifter om att hans hälsotillstånd förvärrats.

Den första i raden av talare är Amnestys generalsekreterare Lise Bergh. Hon berättar att Amnesty under lång tid följt utvecklingen i Vitryssland och kritiserat övergreppen på de mänskliga rättigheterna som förekommer. Amnesty kräver att de personer som greps på grund av att de har deltagit i eller arrangerat demonstrationen den 19 december ovillkorligen släpps och att journalister samt författare ska kunna arbeta i Vitryssland utan att trakasseras eller fängslas.

Lise Bergh har tidigare kommenterat händelserna i Vitryssland som ”ett försök från myndigheterna att tysta oppositionen och en uppvisning i flagrant nonchalans av mänskliga rättigheter”.

För att hedra den fängslade presidentkandidaten, tillika poeten, Vladimir Nekljajev läste Mats Söderlund, ordförande i Sveriges Författarförbund, upp Vladimir Nekljajevs dikt Kosmos (här i översättning av Amanda Lövkvist):

Vaknar i en kall stuga,
Du huttrar när du segervisst minns,
Att du kan flyga,
Att du
Har makt över den himmelska avgrunden.
Och varandets spöklika villfarelse
Jagar, driver dig hårt,
Och så lär du ditt barn
inte att gå – utan att flyga.

- Att uttrycka sig är ett mänskligt behov. Det är också en mänsklig rättighet, säger Mats Söderlund, ordförande för Sveriges Författarförbund.

Ola Larsmo, ordförande för Svenska PEN, beskriver Belarus ”nästan som ett grannland” eftersom landsgränsen endast är cirka 50 mil från Sveriges landsgräns. Han tar upp det europeiska ansvaret:
- Vi kommer inte att släppa detta. Det är en kamp för demokratin i Europa.
I likhet med Ulrika Knutsson, ordförande i Publicistklubben, tog Ola Larsmo, även upp Sveriges ansvar. De båda berättade om tekniska produkter från svenska företag, bland annat Ericsson och TeliaSonera, som används av egimen för att förtrycka befolkningen. Ola Larsmo anser att det rimmar illa med Sveriges självbild som ett föredöme för människorätt. Ulrika Knutsson kommenterade det hela med följande ordval:
- Vi måste sluta vara diktatorns lydiga redskap.

- Jag jobbar för Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter men jag är här som privatperson. Även om jag förväntat mig något liknande så chockades jag av brutaliteten. Det kändes välplanerat, säger Jon Fridholm angående sitt deltagande i manifestationen och bemötandet av valdemonstrationen i Minsk.

När alla talare talat och slagorden ”Befria orden i Belarus” tystnat avslutades aktionen med att en liten delegation begav sig in i byggnaden för att överlämna en skrivelse. I denna står bland annat:
”Det är med stor oro vi följt utvecklingen i Belarus de senaste veckorna...Vi vänder oss emot massarresteringarna och fängslandet av fredliga demonstranter och fängslandet av en stor grupp journalister då de bevakade demonstrationerna i Minsk den 19 december...Vi fördömer de trakasserier som oberoende organisationer utsätts för...Vi kräver att Belarus statsledning respekterar de mänskliga rättigheterna och de demokratiska spelreglerna – där rätten till mötesfrihet och yttrandefrihet hör till de grundläggande”.

Text och bild: Emilie Holmstrand

Läs mer:

Namninsamling för mänskliga rättigheter i Vitryssland

Joint petition to the President of Belarus

Belarusbloggen – Östgruppens ordförande bloggar om Vitryssland

Stopp för svensk vapenhandel med Belarus? (9 januari 2011)

Expressen

Fängslade för det fria ordet (10 januari 2011)

Amnesty Press

KGB slog till: "Påminner om Stalins dagar” (29 mars 2008)

Myndigheterna hotar att stänga Helsingforskommittén (31 januari 2007)

Valspecial: Vitryssland (temasidor 2006)

Amnesty

Manifestation i Stockholm för yttrandefrihet och pressfrihet i Vitryssland (Belarus) måndag 10 januari (7 januari 2011)

Urgent action: Opposition activist (Andrej Sannikau) tortured in detention (23 december 2010)

Två män avrättade förra veckan (23 mars 2010)

Demonstranter straffas och klappjakt på journalister (1 april 2008)

reportage | 2011-01-11