Myndigheterna hotar att stänga Helsingforskommittén

Human Rights Watch rapporterar att den sista MR-organisationen i Vitryssland, den vitryska Helsingforskommittén, har vräkts från sitt kontor och riskerar nu att tvinga lägga ner sin verksamhet i landet. Myndigheterna i Vitryssland har utan förklaring vägrat att förlänga organisationens hyreskontrakt, man har lagt sig i dess arbete och försökt att stänga ner verksamheten. Human Rights Watch vädjar nu till regeringen i Vitryssland att ta tillbaka beslutet och förlänga organisationens hyreskontrakt ytterligare ett år.

Det var den 19 december 2006 som den vitryska Helsingforskommittén fick meddelandet om att deras hyreskontrakt skulle gå ut inom en månads tid. Beskedet kom från den vitryska presidentens administrativa avdelning. Enligt landets lagar måste alla frivilligorganisationer vara registrerade på en giltig adress, om organisationen inte har någon sådan har myndigheterna laglig rätt att stänga ner verksamheten. Den vitryska Helsingforskommittén menar att beslutet om att inte förlänga hyreskontraktet grundar sig på den vitryska regeringens negativa inställning till organisationens arbete. Genom att vräka kommittén blir organisationen olaglig och kan således förbjudas i Vitryssland.

Den vitryska Helsingforskommittén grundades 1995 och är den enda människorättsorganisationen i Vitryssland. Kommittén har pressats av myndigheterna sedan 2004 med anklagelser om skattebrott trots att de anslag som organisationen har beviljats från EU är skattebefriade. Året därpå tvingades organisationen att stänga ner sina lokala kontor och 2006 beslagtogs material från kontoret i Minsk av myndigheterna. I beslutet den 19 december, meddelades att all personal som jobbar för kommittén skulle vägras tillträde till kontoret efter den 26 januari 2007. Organisationen har dock fortsatt sitt arbete från en privat lägenhet och förhandlar nu med myndigheterna om möjligheten att förlänga hyreskontraktet ytterligare ett år. Kommittén planerar även att med rättslig hjälp kunna återfå sina lokaler då de har betalt full hyra och anser att vräkningen saknar grund.

  • Det här är ytterligare ett uppenbart försök att tysta den vitryska Helsingforskommittén och vad som finns kvar av det civila samhället i Vitryssland säger Human Rights Watch.

Human Rights Watch