83 personer döda i politiska upplopp

Våldsamheterna i Madagaskars huvudstad Antananaravio har avtagit men demonstrationerna mot presidenten fortsätter i fredligare former. Minst 83 personer har dödats och över 300 människor är skadade enligt Madagaskars hälsomyndighet.

De två politiska rivalerna, presidenten Marc Ravalomanana och oppositionspolitikern Andry Rajoelina, har under den senaste veckan utkämpat en politisk kamp om ledarskapet i landet. Våldsamheter utbröt efter att presidenten beordrade en stängning av Andry Rajoelinas TV- och radiostationer. Protester och plundring riktades därefter mot presidentens privatägda medier och affärsintressen. TV-stationer, oljedepåer och varuhus som är anknutna till presidenten stormades, plundrades och brändes.

Tusentals personer som har deltagit i demonstrationerna kräver att regeringen avgår och anklagar presidenten för att stävja demokratin och pressfriheten i landet. Andry Rajoelina utnämnde sig själv till politisk ledare i l helgen och fick stöd från de övriga oppositionspartierna. Från presidentpalatset hävdas fortfarande det motsatta.
- Jag är fortfarande president och vald av folket, säger Marc Ravalomanana enligt Reuters.

Afrikanska unionens ordförande Jean Ping säger till Reuters att de betraktar Andry Rajoelinas utspel som ett kuppförsök:
- Det är totalt förbjudet att ta makten med icke-konstitutionella medel. Vi ber att befolkningen ska lugna sig, att fotrsätta en dialog och att lösa problemen genom förhandling.
Liknande röster hörs även från FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.
- Det är upp till de madagaskiska partierna att lösa den här konflikten med fredliga medel och dialog, säger han i ett uttalande enligt IRIN.

Under måndagen lugnade situationen ner sig och oppositionen ledde en fredlig demonstration till stadshuset. Oppositionsledaren meddelade att han ska vända sig till domstolar och parlament för att få presidenten att avgå. Andry Rajoelina riktade sig även direkt till Marc Ravalomanana enligt Associated Press:
- Jag ber dig att ge upp makten nu, innan det är för sent.

Andry Rajoelina hävdar även att presidenten har försummat statliga medel. Enligt Världsbanken tjänar madagasker genomsnittligt 320 amerikanska dollar per dag och ilska har väckts hos befolkningen efter uppgifter om presidentens nyinköpta flygplan för 60 miljoner dollar.

Marc Ravalomanana är en förmögen affärsman och enligt Reuters anklagar regeringskritiker presidenten för att styra landet likt ett privat företag. Presidenten har vid sina år vid makten genomfört reformer för en friare marknad och beskriver den privata sektorn som en motor för ekonomisk tillväxt. Själv äger han de största inhemska mejeri- och oljeföretagen i landet.

Utländska företag som Rio Tinto och Sheritt international gör stora investeringar i landet för att utvinna nickel, kobolt, bauxit och ilmenit. Investeringarna har skapat tillväxt i Madagaskar sedan Marc Ravalomanana tillträdde 2002, men enligt Reuters är det många i landet som anser att ingenting har använts för att bekämpa fattigdomen.

Hanna MI Jakobson

2 februari 2009

Läs mer:

Två personer dödade i stora protester mot presidenten (Amnesty Press 27 januari 2009)

Omröstning kan ge ökad makt åt presidenten (Amnesty Press 4 april 2007)

Hanna MI Jakobson
Amnesty Press