Omröstning kan ge ökad makt åt presidenten

Folket i Madagaskar går på onsdagen ut i en folkomröstning som kan komma att ändra konstitutionen. Om förändringen godkänns kan presidenten få ökade befogenheter.

De föreslagna lagändringarna kan ge presidenten befogenhet att direkt stifta lagar vid utropat undantagstillstånd, ta bort självstyret för sex provinser och att införa engelska som ett officiellt språk förutom de nuvarande franska och madagaskiska. Oppositionen menar att lagändringarna skulle ge presidenten för mycket makt.

BBC rapporterar att en tropisk storm över Madagaskar kan hindra folk från att rösta och därmed ge ett lågt valdeltagande.

President Marc Ravalomanana kom till makten 2002 efter en åtta månader lång politisk kris efter valet, då landet delades i två delar och ett öppet inbördeskrig var nära. Marc Ravalomanana använde stora gatudemonstationer och militär styrka för att besegra den förre detta presidenten Didier Ratsiraka som hade styrt i 23 år. Marc Ravalomanana omvaldes till en andra mandatperiod på fem år då han fick 54,8 procent
av rösterna i valen i december 2006.

Läs också: Madagaskar: Ex-president dömd till tio års
straffarbete
(AP-notis 7 augusti 2003)


BBC