Ännu en försvarsminister avgår

Officerare i Madagaskars armé har begått myteri och vägrar ta emot order från regeringen. Den nyligen tillträdde försvarsministern konfronterades på sitt kontor av en grupp soldater och har nu, likt sin föregångare, avgått.

Under söndagen återgav BBC ett uttalande från delar av landets armé, om att de inte längre tar order av regeringen och att de istället avser stödja oppositionsledaren Andry Rajoelina. Han har sedan årets början lett protester mot presidenten Marc Ravalomanana och har utnämnt sig själv till Madagaskars ledare.

Efter att en grupp soldater konfronterade den nytillträdde försvarsministern Mamy Ranaivoniarivo på hans kontor avgick han, efter endast några veckor på sin post. Hans föregångare Cecile Manorohanta lämnade ministerposten i februari i protest mot att säkerhetsstyrkorna hade skjutit demonstranter.

  • Vi har utbildats för att skydda egendom och befolkning, inte för att skjuta människor. Vi står på folkets sida, säger en soldat till nyhetsbyrån AFP efter myteriet mot regeringen.

Säkerhetsstyrkorna tar fortfarande order från presidenten och försökte veckan innan gripa Andry Rajoelina efter att han avbrutit ett politiskt samtal med Marc Ravalomanana. Enligt uppgift får Andry Rajoelina nu skydd på den franska ambassaden i huvudstaden Antananarivo.

Över hundra personer har dödats under den pågående politiska krisen som präglas av maktkampen mellan Marc Ravalomanana och Andry Rajoelina.

Läs mer:

Protesterna fortsätter med fler dödsoffer (Amnesty Press 9 februari 2009)

83 personer döda i politiska upplopp (Amnesty Press 2 februari 2009)

Två personer dödade i stora protester mot presidenten (Amnesty Press 27 januari 2009)


BBC