Gambia går till val

Den 4 december ska presidentval hållas i Gambia och sex kandidater inledde den 9 november valkampanjen. En av kandidaterna är den sittande presidenten Adama Barrow vilket har lett till kritik då han tidigare sagt att han inte skulle söka en andra mandatperiod.

artiklar | 2021-11-29
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2021
SANNINGSSÖKANDE. Gambias sannings- och försoningskommission, TRRC, invigs den 15 oktober 2018.

SANNINGSSÖKANDE. Gambias sannings- och försoningskommission, TRRC, invigs den 15 oktober 2018. Foto: Claire Bargeles/ AFP/TT

Förra gången det var presidentval i Gambia, 2016, var landets diktator Yahya Jammeh vid makten. Han hade tagit makten i en kupp 1994 och styrde landet med järnhand. Vid valet 2016 vägrade han erkänna Adama Barrows valseger och först när den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas ingrep militärt i början av 2017 avgick Yahya Jammeh och gick i exil i Ekvatorialguinea.

Förhoppningarna var stora om en uppgörelse med de många brotten under Jammehs styre.

– Den repressiva regimen under Yahya Jammeh kännetecknades av godtyckliga massarresteringar, talrik tortyr, utomrättsliga avrättningar och obarmhärtig förföljelse av oliktänkande röster, konstaterar Samira Daoud, chef för Amnesty Internationals avdelning för Väst- och Centralafrika.

En kommission för sanning och försoning, TRRC, skapades för att utreda brotten under Jammehs styre och ge kompensation till drabbade. TRRC:s slutrapport skulle ha kommit den 30 september men har skjutits upp.

Inför valrörelsen uppmanar Amnesty alla politiska partier och kandidater att se till att TRRC:s rekommendationer följs som ett sätt att bekämpa straffrihet. Amnesty anser också att de som tjänstgjort i Yammehs regim och anklagas för allvarliga brott måste ställas inför rätta. I ett manifest riktat till presidentkandidaterna kräver också Amnesty att de arbetar för ett absolut tortyrförbud, att dödsstraffet avskaffas och att kvinnors rättigheter skyddas.

Det kom som ett total överraskning när Adama Barrow tidigare i höst meddelade att hans parti NPP hade ingått en allians med den tidigare diktatorn Jammehs parti APRC. Det utlöste spekulationer om att Barrow efter en valseger den 4 december kommer låta Jammeh återvända till Gambia utan att ställas inför rätta. Och det finns farhågor att det arbete som har gjorts i TRRC inte kommer att genomföras utan begravas utan åtgärder. Yahya Jammeh tog dock från sin exil avstånd från alliansen.

En av dem som har utretts av kommissionen är Fatou Bensouda, som 2012-2021 var chefsåklagare vid ICC, Internationella brottmålsdomstolen. Hon samarbetade med Yahya Jammeh och var justitieminister och justitiekansler i Gambia mellan juli 1998 och mars 2000.

I en intervju med Justiceinfo.net den 4 november berättar Fatou Bensouda för första gången om sin tid i Gambias regering och förnekar att hon kände till övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Fanns det inte någon rapport från Amnesty International, frågar Justiceinfo.net

– Inte vad jag känner till, svarar Fatou Bensouda.

Ulf B Andersson

Amnesty Press nummer 1/2017.

Amnesty Press nummer 1/2017.

Läs mer från Amnesty Press

Oron stiger i Gambia (16 mars 2020)

Här föds ett nytt Gambia (4 mars 2017)

Gambia lämnar ICC – ”en domstol för förföljelse av afrikaner” (26 oktober 2016)

Oppositionella grips i Gambia (2 september 2014)

Val i Gambia bojkottas av nästan hela oppositionen (4 april 2013)

Gambiska aktivister går till regional domstol för slopat dödsstraff (20 december 2012)

President Jammeh: ”Homosexuella ska ut ur landet” (26 maj 2008)

artiklar | 2021-11-29
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2021