Förtrycket fortsätter i Bahrain

I en ny Amnestyrapport dokumenteras dokumenteras hur minst 169 regimkritiker, eller deras släktingar, har gripits, torterats, hotats eller förbjudits att resa av regimen i Bahrain under det senaste året.

artiklar | 2017-10-19
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2017
Nabeel Rajab besöker svenska Amnesty i september 2014.

Nabeel Rajab besöker svenska Amnesty i september 2014. Foto: Rebecka Bohlin

Vintern 2011 kom den Arabiska våren till Bahrain. Befolkningsmajoriteten är shiamuslimer medan kungahuset Khalifa är sunnimuslimer. Stora demonstrationer hölls för demokratiska rättigheter men i mars 2011 slogs protesterna ned med våld med hjälp av saudiarabisk militär. Sedan dess har kungahuset behållit makten och använt hårdhänta metoder för att slå ner demonstrationer. Oppositionspolitiker har fängslats och politiska partier har upplösts.

Flera av landets främsta människorättsförsvarare sitter fängslade medan andra har gått i exil.   Samvetsfången Nabeel Rajab, chef för Bahrain Center for Human Rights, har fängslats flera gånger sedan år 2012 och den 10 juli dömdes han till två års fängelse för att ha ”publicerat och spritt rykten och falska nyheter” när han gav TV-intervjuer år 2015 och 2016. Nabeel Rajab var på grund av hälsoskäl inte själv närvarande när domen föll. En annan rättegång pågår samtidigt och i det målet hotas Nabeel Rajab av 15 års fängelse.

– Att fängsla Nabeel Rajab för att han uttrycker sina åsikter är en flagrant kränkning av mänskliga rättigheter och ett oroande tecken att myndigheterna i Bahrain är beredda att ta till vilka metoder som helst för att tysta kritik, sade Salil Shetty, generalsekreterare för Amnesty International den 10 juli.

Den 7 september publicerade Amnesty rapporten ” 'No one can protect you': Bahrain´s year of crushing dissent”.

Den 4 juli greps Hassan Al-Hayki anklagad för ett bombdåd. Den 2 augusti begravdes han efter att ha dött i häkte. Det finns misstankar att han torterades till döds.

Den 4 juli greps Hassan Al-Hayki anklagad för ett bombdåd. Den 2 augusti begravdes han efter att ha dött i häkte. Det finns misstankar att han torterades till döds. Foto: Hamad I Mohammed/Reuters/TT

I rapporten dokumenteras hur minst 169 regimkritiker, eller deras släktingar, har gripits, torterats, hotats eller förbjudits att resa av regimen under det senaste året. Måltavlorna har varit människorättsförsvarare, advokater, journalister, politiska aktivister, shiitiska präster och fredliga demonstranter. Även aktivister som bor utomlands har utsatts för trakasserier och hot.

– Genom att använda en mängd repressiva åtgärder; som trakasserier, godtyckliga fängslanden och tortyr har Bahrains regering lyckats krossa ett tidigare blomstrande civilt samhälle och brutit ned det så att det bara återstår ett fåtal personer som fortfarande vågar höja sin röst, konstaterade Philip Luther, chef för research och påverkan vid Amnestys avdelning för Mellanöstern och Nordafrika.

Ulf B Andersson

Läs också

Bahrain: Further information: Human rights defender faces new charges: Nabeel Rajab (Amnesty International 22 september 2017)

Läs mer om Bahrain från Amnesty Press

Bahrain: Nabeel Rajab dömd till två års fängelse (11 juli 2017)

Bahrain: Största oppositionspartiet upplöst och nytt åtal mot Nabeel Rajab; ”förolämpande av främmande makt” (19 juli 2016)

Bahrain: “Jag tror jag snart åker tillbaka i fängelse” – frigivne samvetsfången Nabeel Rajab på Sverigebesök (22 september 2014)

MR-dagarna i Göteborg: Sapiyat Magomedova fick årets Per Anger-pris, Amnesty om tvångsvräkningar, ”Glöm inte Bahrain” och extravagant musik (14 november 2012)

artiklar | 2017-10-19
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2017