Spänningarna tilltar i Mali – minst 160 personer dödade i massaker

Massakern på minst 160 personer i den maliska byn Ogossagou i helgen är enligt fredsforskningsinstitutet Sipri den dödligaste i landet sedan år 2013 då en internationell militär insats med syfte att trycka tillbaka islamistiska jihadister inleddes.

artiklar | 2019-03-27
Av: Ida Karlsson
FN-styrkan i Mali, MINUSMA, består av drygt 16 000 personer från ett 50-tal länder, däribland Sverige. Över 190 personer ur FN-styrkan har dödats de senaste fem åren.

FN-styrkan i Mali, MINUSMA, består av drygt 16 000 personer från ett 50-tal länder, däribland Sverige. Över 190 personer ur FN-styrkan har dödats de senaste fem åren. Foto: MINUSMA/Marco Dormino

Våldet mellan olika folkgrupper i Mali har eskalerat de senaste åren i regionen Mopti nära gränsen till Burkina Faso. Representanter för FN är nu på väg dit för att utreda massakern.

– Vi uppmanar myndigheterna att genomföra utredningar omgående. Vi har skickat representanter som ska göra intervjuer med invånare i de drabbade byarna för att försöka fastställa vad som hänt, sade FN:s talesperson Ravina Shamdasani från FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter när hon mötte pressen i Genève den 26 mars.

Hon tillade att utredningar av lokala myndigheter sällan leder till att förövare ställs inför rätta. Förövarna, som misstänks tillhöra folkgruppen dogon, gick in i byn den 23 mars beväpnade med machetes och skjutvapen. Offren tillhör den i huvudsak muslimska folkgruppen fulani. Många av de döda är kvinnor och barn. Folkgrupperna dogon och fulani har en lång historia av att konkurrera om vatten och mark.

På ett år har omkring 600 civila dödats i våld mellan olika folkgrupper i regionen Mopti, enligt FN:s beräkningar.

 Unga kvinnor som flytt från Mali och som befinner sig i flyktingläger i Ouagadougou i Burkina Faso.

Unga kvinnor som flytt från Mali och som befinner sig i flyktingläger i Ouagadougou i Burkina Faso. Foto: Marc-André Boisvert/IPS

Trots att många aktörer arbetar med att bemöta konflikterna i Mali ökar osäkerheten och sprider sig också i hela Sahelområdet i västra och centrala Afrika, enligt Sipri. Korruption och obefintlig statlig närvaro i delar av landet förvärrar läget.

Torka är vanligt förekommande, livsmedelsförsörjningen är osäker och den extrema fattigdomen utbredd – 80 procent lever på mindre än 2 dollar per dag. Analfabetismen och arbetslösheten bland unga är hög. Samtidigt är 65 procent av invånarna i området under 25 år.

Unicefs talesperson Christophe Boulierac säger att tusentals människor tvingats på flykt på grund av det ökande våldet. I slutet av 2018 fanns det 56 400 internflyktingar i regionen Mopti, jämfört med 2 000 personer år 2017.

Ida Karlsson
IPS/Stockholm

Läs också

Mali. The deadly attack against at least 130 people confirms the pressing need to protect civilians (Amnesty International 25 mars 2019)

Mali: Militias Kill Over 75 Civilians (Human Rights Watch 18 december 2018)

Läs mer om Mali från Amnesty Press

Slaget om Mali är långt ifrån över (2 mars 2013 – även i nummer 1/2013)

Mali: Här tränar ungdomar för krig (26 november 2012 – även i nummer 4/2012)

Amnesty Press rapporterar från Mali: Tusentals flyr islamisternas hårda rättvisa i norr (1 oktober 2012)

På flykt i delat land - Amnesty Press i Mali (26 april 2012)

artiklar | 2019-03-27
Av: Ida Karlsson