Oppositionella grips i Gambia

Oppositionsanhängare vid ett möte i Gambia. Aktivister och lokala politiker upplever stor brist på politisk frihet i Gambia.

Oppositionsanhängare vid ett möte i Gambia. Aktivister och lokala politiker upplever stor brist på politisk frihet i Gambia. Foto: Saikou Jammeh/IPS

Det politiska klimatet hårdnar i Gambia inför presidentvalet 2016. Mer än ett dussin oppositionella har gripits och åtalats de senaste åtta månaderna.

Den sittande presidenten Yahya Jammeh satsar på att bli omvald till en femte mandatperiod i Gambia som är det till ytan minsta landet på Afrikas fastland.

– Det demokratiska utrymmet krymper och blir ännu mer begränsat i stället för att utvidgas, säger Ousainou Darboe, ledare för oppositionspartet United Democratic Party, UDP, till IPS.

Sedan i januari har 15 partimedlemmar ställts inför domstol. Tolv medlemmar i partiets ungdomsavdelning greps i februari för att ha deltagit i en "olaglig sammankomst" men frikändes av domstolen i mars.

– Säkerhetsstyrkorna har försökt att hindra oss i vårt arbete genom att gripa partianhängare och jag tror att det sker med det fulla stödet från det styrande partiet, säger Ousainou Darboe.

Ebrima Solo Sandeng, generalsekreterare för UDP:s ungdomsavdelning, friades i mars. Han hade tidigare dömts till fem års fängelse för uppvigling och för att ha lämnat felaktig information när han fick polistillstånd för en social sammankomst för partiet i byn Tujerang, 40 kilometer från huvudstaden Banjul. Enligt myndigheterna hölls i stället ett politiskt möte.

Filmaren Lasana Jobarteh dömdes dock till böter på 50 000 dalasis, motsvarande 8 600 kronor för att ha sänt på uppdrag av gambiska radiostationer via Skype från mötet i Tujerang.

– Jag är chockad över domen. Jag vi inte säga mer eftersom vi har lämnat in ett överklagande. Det krävs inte något juridiskt öga för att förstå att det inte är rätt. Det handlar om sunt förnuft, säger partiledaren Ousainou Darboe.

Bai Mass Kah från oppositionspartiet People’s Democratic Organisation for Independence and Socialism, PDOIS, ställs den 9 september inför domstol för uppvigling efter att ha sagt till en anhängare av det styrande partiet att han inte ville ha ett foto av presidenten klistrat på sin bil. Definitionen som används för uppvigling omfattar allt som kan skada landets, regeringens eller presidentens anseende. Bai Mass Kah kan dömas till två års fängelse eller böter på motsvarande mellan 8 600 och 43 000 kronor - eller både och.

– Vi är inne i ett mycket avgörande skede inför valet. Det finns en risk att internationella valobservatörer som bara närvarar vid själva valet kallar det rättvist och bortser från tiden före valet. Det har vi kunnat se vid många andra val i afrikanska länder, säger Bakary Touray, politisk analytiker.

De senaste månadernas gripanden och åtal är inget nytt förklarar han: – Det är den styrande regimens sätt att försvaga oppositionen. Formellt sett är valet redan igång.

Hamat Bah, ledare för oppositionspartiet National Reconciliation Party, NRP, säger till IPS att den politiska situationen är svår.

– Människor sitter gripna i över 72 timmar som är gränsen och presidenten gör uttalanden som är i strid med konstitutionen.

Förutom gripanden och åtal uppger oppositionen att de nekas tillstånd att hålla politiska möten. Tillstånden är de enligt ordningslagen skyldiga att söka av polisen.

– Vi vill resa runt i landet och träffa människor och diskutera vår politik. Tyvärr har generalinspektören för polisen för andra gången nekas oss tillstånd, säger Hamat Bah.

Landets oberoende valkommission utlovade tydliga reformer av valsystemet efter presidentvalet 2011 då Yahya Jammeh vann i en jordskredsseger, säger Ousainou Darboe, från oppositionspartet UDP. Oppositionen bojkottade parlamentsvalet och de lokala valen 2012 och 2013 efter att krav på valreformer inte uppfyllts.

Ousainou Darboe säger att hans parti inte vill delta i det kommande presidentvalet om det inte kommer att ske på lika villkor: – Det är ingen mening att ge sig in i en valprocess som inte är rättvis och som är rena farsen.

Hamat Bah från NRP har dock en annan uppfattning. När oppositionen bojkottade parlamentsvalet 2012 ställde hans parti upp ändå. Även om NRP endast lyckades få en plats i parlamentet då så tvekar han inte.

– Mitt parti kommer aldrig att bojkotta valet. Stämningen är inte god men vi kan inte dra oss undan vårt ansvar. Vi måste utmana det styrande partiet.

Oppositionspartierna betonar att det krävs politiska reformer.

– Det behövs omfattande valreformer och en valkommission som har det moraliska modet att se till att reformerna genomförs, säger Ousainou Darboe.

Saikou Jammeh

2 december 2014

Läs också

The Gambia: Activists mark 20 years of iron-fisted repression (Amnesty 22 juli)

Saikou Jammeh
IPS/Banjul