Krisen i Jemen skärps – fortsatta civila dödsoffer men USA lovar nya fredssamtal

Flyganfall mot Sanaa maj 2015.

Flyganfall mot Sanaa maj 2015. Foto: Ibrahem Qasim/Wikipedia

Lördag 20 augusti samlades tiotusentals människor på Sabeen-torget till det största politiska mötet på flera år i Jemens huvudstad Sanaa. Bilder från mötet visar ett hav av jemenitiska flaggor och budskapet var en uppmaning om ett slut på det krig som nu har pågått i snart 18 månader.

Saleh al-Samad, ordförande i det nybildade Högsta politiska rådet, tillkännagav att en regering ska bildas inom de närmaste dagarna. Rådet har tio ledamöter som kommer från houthi-rebellerna och krafter som är lojala mot Jemens förre president Ali Abdullah Saleh, som tvingades avgå år 2012 efter 34 år vid makten, först i Nordjemen och från 1990 i Jemen.

Den arabiska våren år 2011 fick långtgående konsekvenser i Jemen där enorma folkliga protester pågick i månader. Till sist avgick Ali Abdullah Saleh och hans vicepresident Abd Rabu Mansur Hadi tog över presidentposten i väntan på att val skulle hållas. Under 2012 inleddes en process med en ”nationell dialogkonferens” som med internationellt stöd skulle skapa en politisk lösning på motsättningarna. Under september 2014 skärptes krisen i landet när houthi-rebeller med stöd av ex-president Saleh tågade in i Sanaa och sedan fortsatte strider.

I april 2015 inledde en koalition med Saudiarabien i spetsen, och med stöd av USA, flygbombningar för att stödja Abd Rabu Mansur Hadis regering som kunde upprätta en bas i Aden, tidigare huvudstad i Sydjemen. Medan flygkriget fått hård kritik för att många civila har dödats har en FN-ledd process för att skapa fred inte gjort några framsteg.

Hotet från expresident Saleh och houthi-rebellerna att utropa en ny regering fördömdes av en grupp på 18 ambassadörer, G18-gruppen som stödjer FN-förhandlingarna, som varnade att detta kan försvåra möjligheterna för fred.

I en intervju med al-Jazira förklarade Hakim al-Masmari, chefredaktör på Yemen Post, att en ny regering kan innebära att chanserna till fredssamtal förstörs.
– Å andra sidan skulle det kunna innebära att fredssamtal underlättas om det finns två regeringar som sedan bildar en enhetsregering som kan utlysa val och skapa ett nytt Jemen, sade Hakim al-Masmari.

Samtidigt som deltagare samlades till mötet i Sanaa genomfördes tre flyganfall mot presidentpalatset, 600 meter från torget. Ingen skadades vid anfallen. Houthi-rebeller sköt också raketer mot den saudiarabiska staden Najran där en person dödades och fem skadades. En saudiarabisk flygbas ska ha varit målet.

Och i Sanaa förekom strider utanför Centralbanken efter uppgifter om att president Hadi skulle utse en ny ledning och flytta banken utanför Sanaa. Centralbanken har fortsatt fungera och har betalat ut löner till statsanställda på bägge sidor av frontlinjen.

Den 25 augusti meddelade USA:s utrikesminister John Kerry vid sitt besök i Saudiarabien att ”det finns ingen militär lösning” på konflikten i Jemen. Enligt al-Jazira erbjöd han houthi-rebellerna en plats i en enhetsregering i utbyte mot att de överlämnar sina tunga vapen till en tredje part.

USA:s utrikesminister John Kerry lyssnar när den saudiarabiske utrikesministern Adel Al-Jubeir den 8 maj 2015 tillkännagav fem dagars vapenvila i Jemen.

USA:s utrikesminister John Kerry lyssnar när den saudiarabiske utrikesministern Adel Al-Jubeir den 8 maj 2015 tillkännagav fem dagars vapenvila i Jemen. Foto: U.S. Department of State

John Kerry sade också att en återställande av stabilitet i Jemen också är nödvändig för att förhindra al-Qaida och Islamiska staten, IS, som bägge är aktiva i landet, att växa.

Enligt John Kerry kommer FN:s sändebud Ismail Ould Cheikh Ahmed omedelbart inleda samtal med de stridande parterna för att få igång nya fredssamtal.

Vid sitt besök i Saudiarabien ska John Kerry ha uttryckt oro över civila dödsoffer i samtal med Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir. USA ger logistiskt stöd och underrättelseinformation till det Saudiledda flygkriget. Under 18 månaders krig har minst 6 500 människor dödats, varav omkring hälften har varit civila.

Den 15 augusti dödades 19 personer vid ett flyganfall mot sjukhuset i Abs i Hajjah i den nordvästra delen av Jemen. Sjukhuset drivs av Läkare utan gränser, som kraftfullt fördömde anfallet.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, krävde den 25 augusti att en oberoende internationell undersökningskommission ska tillsättas för att undersöka de brott som bägge sidor anklagas för att ha begått.

Amnesty International gav den 25 augusti sitt stöd till Zeid Ra'ad al-Husseins krav och påpekade att organisationen i månader har krävt en undersökning.

– FN:s råd för mänskliga rättigheter måste visa att det tar krisen i Jemen på allvar och omedelbart tillsätta en internationell undersökning, sade Magdalena Mughrabi, tillförordnad biträdande chef för Amnestys avdelning för Mellanöstern och Nordafrika. Bristen på ansvarsutkrävande har gjort att olagliga attacker mot skolor, sjukhus, bostäder och marknadsplatser har fortsatt.

14 personer dödades när den Saudiledda koalitionen den 30 augusti 2015 bombade denna fabrik för vattenflaskor i Abs i Hajja

14 personer dödades när den Saudiledda koalitionen den 30 augusti 2015 bombade denna fabrik för vattenflaskor i Abs i Hajja Foto: Amnesty International

Stödet från USA och Storbritannien till det Saudiledda flygkriget i Jemen har väckt allt skarpare kritik. Den 17 augusti krävde den brittiska tidningen The Guardian att brittisk vapenförsäljning till Saudiarabien stoppas och den 18 augusti menade Trevor Timm i The Guardian att USA bidrar till krigsförbrytelser i Jemen.

Amnesty International och Human Rights Watch har gemensamt krävt att Saudiarabien utesluts från FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Ulf B Andersson
26 augusti 2016

Läs också

Yemen's horror exposes the deadly hypocrisy of arms exporters including Britain and the US (Artikel av Rasha Mohamed, Yemen Researcher at Amnesty International och Rasha Abdul Rahim, Arms Control Campaigner at Amnesty International i International Business Times 26 augusti)

Läs mer om Jemen från Amnesty Press

Civila mål bombas i Jemen (5 mars 2016)

Vapen från väst dödar i Jemen (22 januari 2016)

På flykt undan kriget i Jemen (27 juni 2015)

Hon skildrar dramatiken i Jemen (intervju med Tanja Holm i Amnesty Press nr 2/2015)

Läs artiklar av Tanja Holm i Amnesty Press

»Grattis till oss alla« (Nr 4/2011)

Jemens en miljon krig (Nr 4/2011)

ÖVRIGA ARTIKLAR

Det politiska kaoset i Jemen riskerar att förvärras (29 januari 2015)

En försummad chans (Nr 3/2013)

ALMEDALEN: Bahrain och Jemen - de bortglömda revolutionerna (5 juli 2013)

Tårarnas port (Nr 2/2013)

Stor besvikelse bland Jemens revolutionärer (21 februari 2013)

Mord i lönndom (nr 1/2013)

Boushra al-Maqtary om Jemen: Saleh har avgått men regimen är kvar (10 januari 2013)

Fredspristagare i fokus (15 december 2011)

Unga demonstranter tar avstånd från oppositionen: ”President Saleh måste fängslas”. (18 maj 2011)

Vilket hyckleri! (Nr 1/2011)

Amerikanskt militärt bistånd underblåser konflikt i norra Jemen (15 december 2010)

Fler Houthirebeller dömda till döden (4 november 2009)

Ingen fristad för flyktingarna i Saada (14 oktober 2009)

Massprotester i södra Jemen (7 oktober 2009)

Krisen skärps - tiotusentals nya flyktingar i Saada (23 september 2009)

Jemen i skuggan av kriget mot terrorismen (Nr 5 /2007)

Backlash för kvinnorna i Jemen (5 mars 2007)

Jemens nya MR-minister vill införa ombudsmän (nr 3/2003)

Ulf B Andersson
Amnesty Press