Imponerande bok om nedtystade massmord

I Indonesien tog general Suharto makten hösten 1965 och en besinningslös våldsvåg ledde till att mellan en halv miljon och en miljon människor mördades. Vincent Bevins bok ”Jakartametoden” är en imponerande kartläggning av det antikommunistiska korståg som drabbade inte bara Indonesien.

böcker | 2023-10-05
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2022

Bok: Jakartametoden. Det antikommunistiska korståget som formade vår värld
Författare: Vincent Bevins
Översättning: Stefan Lindgren
Förlag: Karneval förlag

Medlemmar i Pemuda Rakyat, kommunistpartiets ungdomsförbund, förs bort av militären i Jakarta 30 oktober 1965. Närmare två miljoner fängslades och upp till en miljon människor mördades.

Medlemmar i Pemuda Rakyat, kommunistpartiets ungdomsförbund, förs bort av militären i Jakarta 30 oktober 1965. Närmare två miljoner fängslades och upp till en miljon människor mördades. Foto: AP/TT

Natten till den 1 oktober 1965 inträffade en händelse som fick begränsad uppmärksamhet utanför Indonesien men som fick en global betydelse och fortfarande omgärdas med en skrämmande tystnad. Överstelöjtnant Untung proklamerade i spetsen för ”30 september-rörelsen” att en ”kontrarevolutionär kupp” skulle stoppas. Sex indonesiska generaler mördades men inom tolv timmar hade Untungs uppror krossats. General Suharto tog i praktiken makten även om president Sukarno satt kvar ännu en tid med allt mer begränsad makt. 

Suharto och militären skulle under de kommande månaderna utlösa en besinningslös våldsvåg i den indonesiska övärlden. Någonstans mellan en halv miljon och en miljon människor mördades av militären och lokala milisgrupper. På Bali mördades fem procent av befolkningen. Närmare två miljoner sattes i fängelse eller läger och så sent som 1998 krävde Amnesty och Human Rights Watch att de sista fångarna skulle släppas. 

USA och Storbritannien gav stöd, både öppet och i det fördolda, till det antikommunistiska korståget. 

Foto: Karneval förlag

En av de få politiker i väst som tog avstånd medan terrorn pågick var senatorn Robert F Kennedy, som i januari 1966 sade: 

– Vi har uttalat oss mot de omänskliga massakrer som utfördes av nazisterna och kommunisterna. Men kommer vi också att uttala oss mot den omänskliga slakten i Indonesien, där över 100 000 påstådda kommunister inte varit förövare utan offer? 

Den amerikanske journalisten Vincent Bevins, som arbetat för bland andra Los Angeles Times, Financial Times och Washington Post och har varit stationerad i Brasilien och Indonesien. Hans bok ”Jakartametoden” är en imponerande kartläggning av hur USA använt brutala metoder för att tillsammans med militär och högerextrema grupper behålla kontrollen i olika länder. Bevins skildrar historiska händelser i bland annat Guatemala, Chile, Brasilien och beskriver hur slagordet ”Jakarta”  de blev en signal från extremhögern om vad som kunde utlösas. Han beskriver de olika teorierna om vad som låg bakom de ödesdigra dagarna hösten 1965.    

Till bokens styrka hör de enskilda människoöden Bevins har letat fram och som ger en bild av  en tid före 1965 då Sukarno, som lett Indonesien sedan 1949, var en världsledare då den alliansfria rörelsen var en maktfaktor. I Indonesien införde Sukarno en ”styrd demokrati” som byggde på maktbalans mellan militären, den muslimska högern, hans egna nationalister och det mäktiga kommunistpartiet, PKI, med dess massorganisationer.    

I Indonesien råder fortfarande officiell tystnad kring vad som hände 1965 även om Joshua Oppenheimers hyllade dokumentärfilmer ”The Act of Killing” (2012) och ”The Look of Silence” (2014) har kunnat visas av civilsamhället.    

– Lösningen är att denna nation erkänner sina synder och ångrar sig, säger Sakono, en av de som överlevde tiden i fängelse, till Bevins. 

Ingenting tyder på att en sådan process är på gång i dagens Indonesien. 

Ulf B Andersson 

Läs mer från Amnesty Press

Indonesien: Första domen sedan 1998 (4 oktober 2023)

Indonesien: Frågan om 1965 års massakrer fortfarande tabu – möten stoppas av myndigheterna (10 augusti 2017)

De bortglömda massmorden 1965 (18 november 2015)

I höst hålls en Folkets tribunal för Suhartos offer (22 april 2015)

Ingen upprättelse för offren för Suhartos kommunistjakt (2 november 2012)

Exdiktatorn Suharto begravd (28 januari 2008)

böcker | 2023-10-05
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2022