Fascinerande om Gambia

Amat Levins bok "Slumpens barn" kan rekommenderas för alla som är nyfikna på ett av Afrikas minsta länder som har blivit ett stort turistmål för svenskar.

böcker | 2021-02-18
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2021

Foto: Natur&Kultur

Bok: Slumpens barn. Den osannolika berättelsen om när Sverige mötte Gambia.

Författare: Amat Levin

Förlag: Natur&Kultur

Journalisten Amat Levin gjorde en lista på alla svensk-gambier han kände till och kom snart upp i hundra namn. Hans debutbok är en fascinerande och lärorik bok om två länder som ligger långt från varandra geografiskt men som har fått en rad beröringspunkter.

Dock ska sägas att innehållet blir aningen spretigt då Levin har så mycket att berätta och ibland känner jag som läsare att jag vill ha en fördjupning, till exempel i den kritiska syn vi får på den gambiska mansrollen. Och i frågan om Gambia som turistland hade jag gärna sett att frågan om kvinnors sexturism hade tagits upp.

Men med detta sagt så är boken att rekommendera för alla som är nyfikna på ett av Afrikas minsta länder som har blivit ett stort turistmål för svenskar.

Bertil Harding var 1965 i Senegal och hamnade i Gambia av en slump och som Levin konstaterar; ”tanken att vi svenskgambier skulle kunna härleda vår existens till Bertil Hardings felkörning är svindlande”. Efter Harding kom Britt Wadner, kvinnan som med piratradion Radio Syd hade utmanat radiomonopolet och Vingresor och resten är historia.

Levin låter kända och okända svensk-gambier berätta både om rasism i Sverige, framgångar och motgångar och känslor för Gambia. Och han berättar om landets politiska historia, bland annat den bortglömda vänsterkuppen 1981, och diktatorn Yahya Jammeh, en ung löjtnant som 1994 tog makten och sedan styrde till 2017 då han tvingades i exil.
När Levin ger sig ut på utflykt till Jammehs hemby Kanilai, ”en inkarnation av en despots förvridna sinne”, visar han vilken utmärkt berättare han är. Och hans bok lockar fram reslusten i mig i pandemins tidevarv.

Ulf B Andersson

Amnesty Press nummer 1/2017.

Amnesty Press nummer 1/2017.

Läs mer om Gambia från Amnesty Press

Oron stiger i Gambia (16 mars 2020)

Här föds ett nytt Gambia (4 mars 2017)

Gambia lämnar ICC – ”en domstol för förföljelse av afrikaner” (26 oktober 2016)

Oppositionella grips i Gambia (2 september 2014)

Val i Gambia bojkottas av nästan hela oppositionen (4 april 2013)

Gambiska aktivister går till regional domstol för slopat dödsstraff (20 december 2012)

President Jammeh: ”Homosexuella ska ut ur landet” (26 maj 2008)

böcker | 2021-02-18
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2021