Tioårsdagen av studentupproret i Iran

reportage | 2009-07-10

Tunga regnmoln belägrade Stockholm under torsdagskvällen den 9 juni. Trots ösregnet hade många människor samlats både på Sergels torg och Mynttorget för att minnas studentupproret i Iran för 10 år sedan, och för att protestera mot regimen i Iran.

Den 9 juli 1999 protesterade studenter runt om i Iran efter att en reformvänlig tidning stängts ned. De fredliga demonstrationerna attackerades av basijmilis – en halvmilitär styrka som lyder under den religiösa statsledningen. Enligt officiella siffror dödades tre civila i sammandrabbningen, medan oberoende källor talar om många fler. Varje årsdag av händelsen har sedan dess demonstrationer hållts i Iran till minne av händelsen. Det här året har dock regimen utlyst ett totalt demonstrationsförbud i landet efter de massiva protester i och med valet för några veckor sedan. Trots detta var demonstranter ute på Teherans gator för att uppmärksamma tioårsdagen av studentupproret. Enligt nyhetsbyrån AFP sköt polisen i luften och använde sig av tårgas för att skingra demonstranterna.

I Sverige hölls också demonstrationer runt om i landet. På Sergels torg skanderade folksamlingen slagord där Irans ambassad kallades ”terrorcentral” och röda fanor vajade i vinden, medan det på Mynttorget var en lugnare stämning där talarna bestod av kulturpersonligheter, journalister samt representanter från fem av sju riksdagspartier.

Omkring 700 personer hade samlats på Mynttorget i Stockholm för att minnas tioårsdagen av studentupproret i Iran.

Demonstrationen på Mynttorget anordnades av föreningen Folkinitiativet, som kungjorde att man tänker ha möten kontinuerligt tills regimen faller. Den gemensamma parollen som presenterades på Mynttorget löd: ”Frige de politiska fångarna i Iran”. Moderator var publicisten Arne Ruth, som inledde med att tala om Ahmad Batebi; mannen som blev en symbol för studentupproret 1999. Fotot på Ahmad Batebi där han håller upp en annan demonstrants blodiga t-shirt hamnade på förstasidan av The Economist och fick representera alla de förtryckta människorna i Iran. Arne Ruth jämförde detta med demonstrationerna vi ser i dagens Iran där Neda blivit en liknande symbol genom videofilmen på när hon dödades.

Arne Ruth fortsatte med att säga att det folkliga uppror som pågått efter valet visar att demokrati inte bara är en västerländsk angelägenhet utan allas rätt och kopplade det tillbaka till studentupproret:
- Yttrandefrihet och fri tillgång till kunskap är vad studentupproret handlade om.

Talaren Mats Einarsson (V) påminde om Vänsterpartiets engagemang i Iran sedan 1970-talet, även när landet inte funnits på löpsedlarna. Han betonade de vanliga människornas betydelse om det ska ske en förändring i Iran.
- Men Sverige måste också sätta press på regimen, sade han.

Publicisten Arne Ruth var moderator under demonstrationen på Mynttorget.

Erik Ullenhag (FP) bar ett grönt band runt armen och kommenterade det med att det gröna bandet representerar Irans frihet. Han sade att Irans regim är rädd för unga och modiga människor som vågar trotsa regimen:
- Det är dags för mullorna att lämna makten!
Erik Ullenhag hälsade de rapportörer från den iranska ambassaden som enligt honom gömde sig i publiken med orden:
- Vårt budskap är tydligt: vi ger oss inte förrän Iran är ett fritt land! Det kan ni skicka vidare till era uppdragsgivare.
Detta fick publiken att jubla och skandera slagord på persiska.

Susan Taslimi, regissör och skådespelerska, talade om den generation iranier hon själv tillhör som för 30 år sedan tågade i fredliga demonstrationer för att fritt få forma tankar och yttra åsikter utan rädsla för regimen.
- Vi ville ha oberoende och granskande media, en självständig rättsapparat, fria fackföreningar, social och politisk jämlikhet. Vi var många och hade självklart olika åsikter i stora frågor, men vi sökte alla en väg som skulle leda till demokrati i Iran, sade hon.

En dikt som lästes upp på både persiska och svenska möttes av stora applåder från publiken när slutmeningen reciterades:
- Länge leve demokratin, länge leve Iran!

Men på alla håll gick protesterna inte lika fredligt till. Under eftermiddagen hade en grupp demonstranter samlats vid Irans ambassad på Lidingö och Sveriges Radios Ekot rapporterade om våldsamma försök att ta sig in på ambassadens område. Några personer uppges ha fått lindriga skador.

Text: Anna Wehlin
Bild: Louise Petersson

reportage | 2009-07-10