Nu kan bara president Museveni stoppa den nya anti-homosexlagen i Uganda
Ett år efter att talmannen i Ugandas parlament, Rebecca Kadaga, lovade en ny anti-homosexlag som julklapp till ugandier har lagen mot homosexualitet överraskande klubbats igenom av landets parlament. Lagen utökar antalet straffbara handlingar i samband med homosexualitet med livstids fängelse som hårdaste påföljd. Amnesty Press har talat med kritiska röster i Uganda.
reportage | 2013-12-28 Av: Maria Kabatanya |
Hbt-aktivisten Clare Byarugaba är besviken på parlamentsledamöterna i Uganda. Foto: Maria Kabatanya
– Jag är besviken på parlamentsledamöterna. De bryr sig inte om hur lagen påverkar oss, säger Clare Byarugaba, hbt-aktivist på Uganda Civil Society Coalition on Human Rights and Constitutional Law i telefon till Amnesty Press.
Lagförslaget, som lades fram i en motion från ledamoten David Bahati hösten 2009, har legat på is sedan talmannens uppmärksammade uttalande i december förra året. Den 20 december kom dock den överraskande nyheten om att förslaget hade antagits som lag.
– Jag och andra journalister som var i parlamentet fick veta att lagförslaget fanns på dagordningen när det började diskuteras. Några parlamentariker visste inte heller att det skulle tas upp, säger Sadab Kitatta som arbetar för tidningen The Observer till Amnesty Press.
Uganda är en av omkring 40 tidigare brittiska kolonier som under kolonialtiden kriminaliserade samkönat sex. Enligt den ugandiska brottsbalken är redan idag en rad handlingar straffbelagda och den som har “könsligt umgänge mot naturens ordning” kan dömas till livstids fängelse.
Den nya lagen utvidgar antalet kriminaliserade handlingar och den som ingår ett samkönat äktenskap hotas av livstids fängelse. Livstidsstraff hotar också den som gör sig skyldig till “försvårande homosexualitet”, till exempel när en hiv-positiv person har sex med någon av samma kön.
Lagens förespråkare argumenterade för att den ska värna den traditionella heterosexuella familjen, Ugandas barn och kultur. Att homosexuella är ute efter att utnyttja barn är ett vanligt argument bland dem som stödjer lagen.
– Omröstningen ägde rum utan debatt. Det var som ett bakhåll, vilket är en god militär taktik men inte en bra lagstiftningstaktik, förklarar Sam Otada, en parlamentsledamot som är emot lagen, för Amnesty Press.
Lagförslagets arkitekt, parlamentsledamoten David Bahati, bekräftade strategin i en intervju med NTV Uganda.
– Vår plan var att be talmannen använda sig av sin makt för att lägga till motionen på dagordningen då det finns personer som gärna hade kvävt den om de hade vetat om det i förväg.
“Detta är en seger för Uganda. Jag är glad att parlamentet har röstat mot ondskan”. Det sade David Bahati till nyhetsbyrån AFP efter att parlamentet röstat för att hans förslag ska bli lag. Foto: Maria Kabatanya
En grupp religiösa ledare som på förhand bjudits in i parlamentet bevittnade omröstningen.
– Detta visar hur statens makt kapats av kristna fundamentalister. Deras religiösa övertygelser färgar Ugandas politik idag, menar Nicholas Opio, generalsekreterare vid Uganda Law Society.
Det råder viss förvirring kring vad parlamentet exakt har beslutat sade Nicholas Opio till Amnesty Press den 28 december:
– På grund av julledigheten och det snabba beslutet verkar ingen ha en slutlig kopia på vad parlamentet exakt har beslutat om. Alla, både de som är för och emot lagen, pratar om att lagen har klubbats. Men ingen pratar om innehållet i lagen. En närmare diskussionen om detaljerna i lagen har än så länge uteblivit.
Parlamentet i Uganda har röstat för att skärpa lagstiftningen mot landets homosexuella. Foto: Maria Kabatanya
Lagen skiljer sig från det kontroversiella förslaget som presenterades hösten 2009 av David Bahati på några punkter. Dödsstraff har ersatts av livstids fängelse som straff för homosexualitet. Och klausulerna som förordade åtal av ugandier för homosexuella brott som begås i utlandet är borttagna. Att främja och finansiera homosexualitet blir dock kriminellt i framtiden och kan ge sju års fängelse.
– Lagen kräver att vi alla blir polismän. Den som inte informerar polisen om homosexuella kan få upp till tre års fängelse för det. Läkare och jurister kommer tvingas lämna ifrån sig sekretessbelagda uppgifter eller riskera åtal, förklarar juristen Nicholas Opio.
Främjande av homosexualitet ska nu bestraffas.
Av 385 riksdagsledamöter i Ugandas parlament är fyra stycken emot lagen. Kvartetten skrev en rapport för att motivera sin position men bara två ledamöter, Sam Otada och Fox Odoi, skrev under den.
– Detta är ett socialt snarare än juridiskt problem. Jag är emot samkönade äktenskap men tycker inte att det som sker i människors sovrum ska bli föremål för lagstiftning. Att fängsla människor på grund av deras sexuell läggning är fel. Det bryter mot stadgar om mänskliga rättigheter från både Afrikanska unionen och FN, säger Sam Otada.
Landets premiärminister, Amama Mbabazi, är inte motståndare till lagen men protesterade mot att kraven för att nå beslutsmässighet inte uppfylldes under omröstningen genom att för få ledamöter var närvarande. De ouppfyllda kraven på beslutsmässighet är nägot som ledamöterna Sam Otada och Fox Odoi tänker uttnyttja för att motarbeta lagen. Båda två befarar att lagen kommer att påverka Ugandas utrikespolitik.
Sedan hösten 2009 har många protester mot förslaget om antihomosexualitetslagen skickats till Uganda och många solidaritetshälsningar skickats till hbt-aktivister i Uganda. Här ett exempel från en 12-åring i New York. Foto: Maria Kabatanya
Danskt bistånd till den ugandiska regeringen kan komma att stoppas om presidenten skriver under lagen, har Danmarks biståndminister Rasmus Helveg Petersen förklarat.
Många i Uganda avvisar dock villkorat bistånd. Karooro Okurut, Ugandas jämställdhetsminister, rådde nyligen kulturella institutioner att nobba “besmutsade pengar”. Det är bättre att biståndsgivarna behåller sina pengar än att usla värderingar såsom homosexualitet påtvingas ugandier, ansåg hon.
De två ledamöterna som är emot lagen var inte i parlamentet när den antogs. Dagen efter kallade de till presskonferens. Den mynnade dock ut i kaos. Ledamöterna menar att journalisterna gick till attack mot dem och anklagade dem för att försvara homosexualitet. Journalisterna blev arga när ledamöterna kallade de för oprofessionella.
– Traditioner och religion värderas högt i Uganda, vilket betyder att många i landets mediakår är emot homosexualitet. Det är något som märks i rapporteringen om frågan. De få personer som kritiserar lagen kallas elitister, säger journalisten Sadab Kitatta.
Mer stöd från omvärlden. Foto: Maria Kabatanya
Ugandas president Yoweri Museveni har nu 30 dagar på sig att bifalla eller avslå lagen, enligt landets grundlag. Vid invändningar skickas den tillbaka till parlamentet. Presidenten får sedan ytterligare 30 dagar på sig för att signera den omarbetade lagen. Om parlamentet får tillbaka lagen en andra gång måste ledamöterna bifalla lagen med två tredjedelars majoritet för att den ska bli giltig.
Många parlamentariker firade lagen som en jul- och nyårspresent till ugandier. Några medborgare känner istället att något tagits ifrån dem. Clare Byarugaba och andra hbt-aktivister känner sig lurade av talmannen Rebecca Kadaga gav ut en pamflett om mänskliga rättigheter i september i år, något de lovordade henne för.
Konspiration för att lura in någon på samkönat sex ska ge sju års fängelse.
– Det känns som att ge med en hand och ta med en annan hand. Jag är rädd att homofobi blir lagligt. Jag är rädd att hiv-epidemin förvärras då personer som kan ha sjukdomen tvingas gå “under jorden”, säger hon.
Alla blickar riktas nu mot president Yoweri Museveni. Hur väljer han att agera?
Text och bild: Maria Kabatanya
Läs mer
Amnestys blixtaktion efter beslutet i parlamentet (20 december)
Läs också
Americans’ Role Seen in Uganda Anti-Gay Push (New York Times 4 januari 2010)
Ett liv i skuggan – möt homosexuella i Uganda (Amnesty Press 15 juli)
Uganda i väntan på homosexlagen (Amnesty Press nummer 5/2012)
”De tror att det är ett virus” - Hbt-rörelsen i Uganda kämpar mot myter (Amnesty Press 12 november 2010)
”Varje morgon när jag vaknar frågar jag mig själv om jag kommer att överleva dagen” (Amnesty Press 2 augusti 2010)
Hetsjakt på hbt-personer i Uganda (19 januari 2010)
Sista dagen på Pride House: hbt-rättigheter i Uganda och diskussion om vithetsnorm (3 augusti 2009)
reportage | 2013-12-28 Av: Maria Kabatanya |