Döden i Eiraeiro

ledare | 2012-09-13

Den 30 augusti kom Reportrar utan gränser med en fasansfull nyhet. Organisationen hade efter åtskilliga veckor av undersökningar fått bekräftat att Dawit Habtemichael, Mattewos Habteab och Wedi Itay (Sahle Tsegazab) dött i Eiraeiro, ett fängelse i nordöstra Eritrea. Alla tre var journalister som greps hösten 2001 när regimen i Eritrea slog till mot journalister.

Efter att myndigheterna gripit de flesta i den grupp på 15 dissidenter i det styrande partiet PFDJ, Folkets front för demokrati och rättvisa, som tidigare under 2001 hade krävt att president Isaias Afewerki skulle genomföra demokratiska reformer, krossades alla privata medier i landet. Reportrar utan gränser konstaterade dystert att bara fyra journalister som greps hösten 2001 nu är livet;

Dawit Isaak Seyoum Tsehaye, Amanuel Asrat och Temesgen Gebreyesus. Ytterligare en journalist, som greps i februari 2009 men vars identitet inte har fastställts med säkerhet, ska ha avlidit i militärfängelset i Abi Abeito.
– Medan alla ögon riktas mot Syrien så fortsätter en annan, mindre synlig tragedi i Eritrea. Det är ett land bortglömt av det internationella samfundet även om det är ett av de värsta länderna när det gäller att kränka mediefrihet. En del journalister har hållits fängslade i över tio år och försvinner nu en efter en. Eiraeiro är inte ett fängelse, det är ett dödsläger, konstaterade Reportrar utan gränser.

Det skrämmande beskedet den 30 augusti visade med kuslig tydlighet hur viktigt det är att ytterligare öka ansträngningarna för att få Dawit Isaak och de andra journalisterna frigivna från Eiraeiro. I Sverige finns en imponerande solidaritet med Dawit Isaak, där tidningen Expressen blivit något av en motor. Det faktum att den svensk-eritreanske journalisten den 5 september hade suttit fängslad i 4 000 dagar fick stor uppmärksamhet och demonstrationer, petitioner och andra opinionsyttringar påminner ständigt både Afewerkis ambassad i Sverige och de regimtrogna eritreanerna att Dawit Isaak inte är bortglömd och att regimen kommer påminnas om hans öde ända till den dag då han kan återförenas med sin familj i Göteborg.

Flykten från Eritrea, inte minst på grund av den långvariga militärtjänstgöringen för både kvinnor och män, fortsätter och asylsökande i tusental lämnar landet varje månad. Den politiska osäkerheten på Afrikas horn gör dock att Afewerki kan fortsätta att hålla sitt land i ett belägringstillstånd. Den fortsatta instabiliteten i Somalia, den ökade spänningen i Sudan/Sydsudan och Etiopiens mycket osäkra framtid efter att premiärminister Meles Zenawi, landets starke man i 21 år, avled den 20 augusti är alla faktorer som ger spelutrymme åt PFDJ:s enväldiga styre av Eritrea.

Sommaren 2011 greps de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye i Ogadenprovinsen och dömdes av en domstol i Etiopien till fängelse. Nu har de benådats efter drygt ett år i etiopiskt fängelse. Det är en sporre att fortsätta arbeta för att även Dawit Isaak ska bli fri.

Ulf B Andersson

Läs mer om Dawit Isaak från Amnesty Press

Djup klyfta mellan svensk-eritreaner (9 december 2011)

Eritreaner intervjuas i radio medan de torteras (24 oktober 2011)

Stämningsfull manifestation för Dawit Isaak (26 september)

Nobelpristagare deltar i svart minnesdag för Dawit Isaak (23 september 2011)

Talarstafett för Dawit Isaak (21 september 2011)

Teaterpjäs ska fria Dawit Isaak (20 september 2008)

Eritreaseminarium urartade (7 april 2004)

Läs också
Eritreas informationsministerium angriper Amnesty (september 2011)

Amnesty International refutes Eritrean allegations (9 september)

ledare | 2012-09-13