Belgrad Pride laddar inför historisk parad i september

Under helgens Prideavslutning färgas Stockholm i regnbågens färger. Samtidigt rycker Europride närmare. I år hålls det europeiska hbtqi-firandet för första gången någonsin på Balkan, där det finns en lång historia av våldsamma angrepp mot pridearrangemang.

reportage | 2022-08-06
Av: Charlie Olofsson
Panelsamtal. Från vänster: Filip Lukić (moderator), Göran Stanton (pensionerad polis), Goran Miletić (Civil Rights Defenders/Europride), Filip Vulović (Civil Rights Defenders/Europride) och Dušanka Tomaśević (Belgrad Pride). Panelsamtalet arrangerades av Civil Rights Defenders.

Panelsamtal. Från vänster: Filip Lukić (moderator), Göran Stanton (pensionerad polis), Goran Miletić (Civil Rights Defenders/Europride), Filip Vulović (Civil Rights Defenders/Europride) och Dušanka Tomaśević (Belgrad Pride). Panelsamtalet arrangerades av Civil Rights Defenders. Foto: Charlie Olofsson

Efter två års uppehåll på grund av coronapandemin ringlar prideparaden på lördagen åter genom Stockholm. Paraden avslutar en pridevecka späckad med kulturarrangemang, politikerutfrågningar och seminarier med många internationella talare. Under veckan har Stockholm bland annat gästats av hbtqi-aktivister från Belgrad Pride, som står värd för årets Europride. Arrangemanget hålls 12-18 september och är historiskt eftersom det är första gången Europas största hbtqi-festival hålls på Balkan.

Den serbiske hbtqi-aktivisten Filip Vulović minns att han år 2010, när han var i tidiga tonåren, såg nyheterna på TV om de våldsamma sammandrabbningarna under det årets parad i Belgrad.

− Som gay pojke i garderoben, boende i en konservativ serbisk stad, hade jag aldrig kunnat föreställa mig att jag 12 år senare skulle delta i Europride.

Bredvid honom i panelen sitter Goran Miletić från Civil Rights Defenders, som var med och startade hbtqi-rörelsen i Serbien i början av 1990-talet. Han deltog under den där prideparaden som Filip Vulović såg på TV. Arrangemanget angreps av högerextrema och 150 poliser skadades.

Goran Miletić återkommer till ordet kaos när han beskriver de första försöken att genomföra prideparader i Serbien.

− Vi var nästan inga aktivister och väldigt många poliser, säger han.

Han berättar att många hbtqi-aktivister som ville delta i paraden rent av hindrades av de många poliserna, som var utrustade med hjälmar och sköldar och stod i en tät ring runt paraddeltagarna:

− Det gick inte att komma igenom deras avspärrningar, särskilt inte om de tyckte att du såg straight ut. Som kille behövde du ha nån piercing eller färg i håret annars kunde de säga att du inte såg gay ut.

Serbiens premiärminister Ana Brnabić i Prideparaden i Belgrad 2019.

Serbiens premiärminister Ana Brnabić i Prideparaden i Belgrad 2019. Foto: Mickey Mystique/wikimedia

Det allra första försöket att genomföra en prideparad i Belgrad gjordes 2001 och möttes av så våldsamma motdemonstrationer att arrangemanget inom hbtqi-rörelsen har kommit att kallas för ”Bloody Pride”. Efter det förbjöd myndigheterna prideparader i flera år. Först år 2010 hölls en parad igen och även denna blev som sagt våldsam.

Efter det nekades Belgrad Pride tillstånd att anordna parader i ytterligare ett par år men sedan 2014 har pridefiranden genomförts årligen. Våldsamheterna har avtagit och festivalen har vuxit, konstaterar Göran Stanton, pensionerad svensk polis som har deltagit i flera prideparader i Belgrad som medlem i hbt-liberalerna. Han minns klotter på väggarna längs paradvägen med budskap som ”död åt gays”.

− Sist jag var där var 2019 och då märktes stor skillnad mot tidigare. Det var en scen på torget med uppträdanden och bra stämning, säger han.

Dušanka Tomaśević, som är engagerad i Belgrad Pride, tror att stadens växande pridearrangemang är viktiga för att hbtqi-rörelsens genomslag i Serbien.

− Det är dags för oss att våga vara öppna nu och visa att vi finns och att vi är många, säger hon.

Prideparaden i Belgrad 18 september 2021.

Prideparaden i Belgrad 18 september 2021. Foto: Bojan Cvetanović/Wikimedia

Att årets Europride hålls i Belgrad ses inom den serbiska hbtqi-rörelsen som en bekräftelse på att man har lyckats skapa förändring. Det finns också en förhoppning om att arrangemanget ska bidra till bättre villkor för hbtqi-personer i landet.

En brännande politisk fråga är, enligt Filip Vulović, behovet av en ny könstillhörighetslag. I Serbien måste transpersoner fortfarande genomgå hormonbehandling för att få möjlighet att ändra juridiskt kön.

− Så får det inte vara. Där hoppas vi på förändring, säger han.

En annan viktig fråga är rätten till samkönade äktenskap, eller åtminstone partnerskap. Den är uppe på politikernas bord, menar Goran Miletić.

− Vi hoppas att Europride ska hjälpa till att få igenom det. Vi har fått löften om att det ska hända, men vi har å andra sidan fått många löften.

Stockholm Pride avslutas den 7 augusti.

Stockholm Pride avslutas den 7 augusti. Foto: Charlie Olofsson

Precis före panelsamtalet på Stockholm Pride var Goran Miletić på ett möte med Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M). Han berättar att Anna König Jerlmyr i samband med det mötet frågade hur hon och andra i Sverige kan bidra till att stärka hbtqi-rättigheter i Europa.

− Jag sade att det viktigaste är att åka och vara fysiskt närvarande. Det tror jag verkligen är avgörande. Åk till Pride i Skopje, Tblisi och Tirana! Vi i Belgrad Pride har alltid känt solidaritet från andra länder, inte minst från Sverige, och det har varit jätteviktigt.

Charlie Olofsson
[email protected]

Foto: Charlie Olofsson

Mer om Stockholm Pride

Läs mer om Europride i Belgrad

Läs mer om Pride i Belgrad från Amnesty Press

Tiderna förändras – premiärministern i Prideparaden i Belgrad (19 oktober 2017)

Belgrad Pride: Regnbågsflaggor åter på Republiktorget (19 september 2016)

Belgrad Pride: Uppsluppen stämning men splittrad parad (20 september 2015)

28 september: En Prideparad i Belgrad utan våldsamma motattacker (28 september 2014)

Trots förbud – 200 tågade i nattligt Pride i Belgrad (28 september 2013)

»Vi ger inte upp« - det blir Pride i Belgrad 2013 (26 november 2012)

Amnesty Press i Belgrad: Prideparad förbjuds - ”Staten har helt enkelt kapitulerat för våldsverkarna” (5 oktober 2012)

Kravallpolis på Belgrads gator - trots att Pride har stoppats (2 oktober 2011)

140 skadade, 240 gripna under Belgrad Pride - president Tadic lovar hårda tag mot huliganerna (10 oktober 2010)

5 000 poliser ska skydda Pride i Belgrad – högerextremister hotar stoppa paraden på söndag (4 oktober 2010)

Tredje gången gillt för serbiska Pride? (18 juni 2010)

Återigen – ett inställt Pride i Belgrad (22 oktober 2009)

Se också
Amnestyfilm om Pride 2010 (youtube)

Kort film från Bloody Pride 2001. Varning för våldsamma bilder.

Läs mer om hbtqi i Bosnien, Georgien, Armenien, Albanien och Kroatien

Svenskt bistånd bakom Pride i Sarajevo (9 september 2019)

1 500 personer tågade i Bosnien-Hercegovinas första Pride (8 september 2019)

Sarajevo ordnar sitt första Pride under massivt polisskydd (8 september 2019)

Georgien: Hbtq-rörelsen stannade hemma 17 maj – medan familjemarsch gick genom Tbilisi (21 maj 2019)

I Armenien blir det ingen IDAHOTB-manifestation i år (16 maj 2019)

Trots framsteg – rädsla och diskriminering drabbar hbtq-personer i Albanien (8 april 2019)

Det våras för Pride i Kroatien (18 juni 2013)

reportage | 2022-08-06
Av: Charlie Olofsson