Trots förbud – 200 tågade i nattligt Pride i Belgrad

För tredje året i rad blev den planerade Prideparaden i Belgrad förbjuden. Beskedet kom först vid 19:30-tiden på fredagskvällen, efter att flera timmar långt möte med organet som koordinerar säkerhetsfrågor. Trots detta genomfördes en parad, utan tillstånd, sent på fredagskvällen. – Man kan förbjuda en parad, men man kan inte förbjuda människor, sade Luka Bozovic, en av arrangörerna.

reportage | 2013-09-28
Av: Christina Wassholm
"Det här är Pride".

"Det här är Pride". Foto: Christina Wassholm

En knapp timme efter att beskedet om förbudet blivit offentliggjort, startade en SMS-kedja mellan aktivister i Belgrad. Meddelandet löd: ”Sorry, de har kört över oss. Därför paraderar vi ikväll istället. Vi ses utanför regeringskansliet klockan 23 ikväll! Kom, det handlar om dig!”.
Arrangörerna var noga med att informationen om den gerillaliknande aktionen inte fick spridas via Facebook eller Twitter, för att minimera risken för att motdemonstranter skulle dyka upp. Strax innan klockan 23 hade ett hundratal aktivister samlats utanför regeringsbyggnaden, och när paraden en halvtimme senare nådde parlamentet hade antalet fördubblats. Trots att polisen inte meddelats om aktionen kom de till platsen omedelbart, och paraden skyddades av kravallutrustade poliser, som snabbt stängde av trafiken längs med marschrutten. Deltagarna bar stora regnbågsflaggor och längst fram en banderoll med texten ”Det här är Pride”.

"Det här är bara början" var budskapet vid den nattliga manifestationen.

"Det här är bara början" var budskapet vid den nattliga manifestationen. Foto: Christina Wassholm

Utanför parlamentet sade Adam Puskar, en av arrangörerna:
– Det här är bara början. Ikväll visar vi att vi själva organiserar det vi vill, nämligen att vara fria och att marschera var vi vill. Inte staten, och inte internationella samfundet. Det är viktigt med internationellt stöd, men det är inte vad som driver och motiverar oss att försvara våra mänskliga rättigheter.

Pressen från EU har varit stor på den serbiska regeringen inför Pride, men uppenbarligen inte tillräcklig. Sveriges ambassadör i Belgrad, Christer Asp, har varit aktiv i försöken att skapa ett gemensamt uttalande från samtliga EU-länders ambassader i Belgrad. I slutänden var det ändå bara hälften av EU:s medlemmar som ställde sig bakom.
– Det är klart vi är besvikna att vi inte har kunnat få enighet om ett gemensamt uttalande. Det hade naturligtvis fått större genomslag om vi hade talat med en gemensam röst, ju fler som höjer sin röst desto större effekt får det såklart, säger han till Amnesty Press.
Christer Asp utesluter inte att bristen på enighet bland EU-länderna kan ha bidragit till serbiska regeringens beslut.

Efter förbudet samlades ändå 200 perrsoner till ett Pridetåg i Serbiens huvudstad.

Efter förbudet samlades ändå 200 perrsoner till ett Pridetåg i Serbiens huvudstad. Foto: Christina Wassholm

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson var i Belgrad för andra året i rad, med förhoppningen att vara en av huvudtalarna på lördagens Prideparad. När beskedet om förbudet kom på fredagskvällen befann sig många av de inblandade på ett mingel på svenska ambassadörens residens. I ett kort tal till de församlade sade Birgitta Ohlsson att hennes besvikelse var enorm.
Tidigare samma dag sade hon till Amnesty Press att EU:s ”soft power”, förmåga att utöva påtryckningar på kandidatländer, ”är en ljusglimt i krisens Europa”. Det var när de allra flesta var inställda på att paraden skulle bli av. På lördagens presskonferens var tongångarna hårda mot Serbien:
– Serbien hade kunnat ta ett viktigt steg närmare unionen, men istället valde man att aktivt gå emot – för tredje året i rad, sade Birgitta Ohlsson.

Premiärminister Ivica Dacic underströk på fredagskvällen att beslutet inte skulle ses som en ”kapitulation inför huliganerna”. Men analyserna på lördagen var rörande överens om att staten antingen gjort just det, om den inte anser sig kunna garantera sina medborgares säkerhet. Alternativ B är att det inte alls handlar om säkerhet, utan om politisk vilja. Så som den allmänna opinionen ser ut i Serbien idag, är förbud ett mer populärt beslut än motsatsen.

Besvikna tongångar på lördagens presskonferens från Goran Miletic (Civil Rights Defenders), Jelko Kacin (liberal slovensk Eurpopaparlamentariker , Birgitta Ohlsson (Sveriges EU-minister), Michael Davenport (chef för EU-delegationen i Serbien) Marije Cornelissen (nederländsk grön Europaparlamentar

Besvikna tongångar på lördagens presskonferens från Goran Miletic (Civil Rights Defenders), Jelko Kacin (liberal slovensk Eurpopaparlamentariker , Birgitta Ohlsson (Sveriges EU-minister), Michael Davenport (chef för EU-delegationen i Serbien) Marije Cornelissen (nederländsk grön Europaparlamentar Foto: Christina Wassholm

Ivica Dacic från socialistpartiet kan också ha velat plocka politiska poänger genom att sätta sig upp mot EU. Hans uttalande tidigare i veckan om att homosexualitet inte är normalt, och att han absolut inte kan tänka sig att själv delta i en parad, har av många kritiserats som en slags uppmuntran till dem som planerat att attackera paraden. Ett av polisfacken reagerade i ett öppet brev till Ivica Dacic, där de skrev att den typen av uttalanden gör deras jobb betydligt svårare.

Andrea Bodekull från svenska Amnesty, var på plats för att övervaka polisens arbete med att garantera deltagarnas säkerhet och deras agerande mot eventuella motdemonstranter.
– Jag är oerhört besviken på det här beskedet, det verkade som att det faktiskt skulle bli av i år. Särskilt som vi tidigare på eftermiddagen igår gått runt i stan och sett hur polisen var väl förberedd, säger hon.

Andrea Bodekull från svenska Amnesty.

Andrea Bodekull från svenska Amnesty. Foto: Christina Wassholm

Amnesty har en så kallad Pride-pool i de europeiska sektionerna, som besöker de Prideparader som så önskar för att övervaka polisens agerande. I våras var till exempel Andrea Bodekull övervakare vid paraden i kroatiska Split.
I Serbien finns ingen Amnestysektion, men däremot ett gott samarbete med MR-organisationer i landet.

Lördagens parad skulle ha varit finalen på en hel vecka med aktiviteter med hbtq-tema. Pride Week hade i år 55 programpunkter, liknande upplägget i exempelvis Stockholm. En av veckans höjdpunkter var konserten med svenska Army of Lovers, som samlade en publik på 1 200 personer, kanske det största hbt-arrangemanget någonsin i Serbien. Men så var det också innanför fyra väggar och inte på Belgrads gator – en väsentlig skillnad.

Text och bild: Christina Wassholm

Fakta
Det första försöket till Prideparad i Belgrad gjordes 2001 och mötte stort motstånd och våld. Flera aktivister blev svårt skadade och fick föras till sjukhus.

Army of Lovers spelade för 1 200 personer under Prideveckan i Belgrad.

Army of Lovers spelade för 1 200 personer under Prideveckan i Belgrad. Foto: Christina Wassholm

De senaste fem åren har nya försök gjorts, men varje år har paraden förbjudits av myndigheterna med hänvisning till säkerheten. Undantaget var 2010, då paraden fick tillstånd och genomfördes. Då klarade 5 000 poliser knappt av att skydda paraddeltagarna från de cirka 6 000 motdemonstranterna. Många poliser blev illa skadade och Belgrads centrum vandaliserades när motdemonstranterna startade de värsta kravallerna sedan Kosovo år 2008 utropade självständighet.

I år hade två representanter för regeringen sagt att de skulle delta i paraden; den nytillsatte EU-ministern Branko Ruzic och chefen för Serbiens EU-förhandlingsteam Tanja Miscevic.

Läs mer

Amnesty om förbudet (28 september)

ILGA om förbudet

Kort film från Bloody Pride 2001. Varning för våldsamma bilder.

Amnesty Press om Pride i Belgrad
Amnesty Press i Belgrad: Prideparad förbjuds - ”Staten har helt enkelt kapitulerat för våldsverkarna” (5 oktober 2012)

Kravallpolis på Belgrads gator - trots att Pride har stoppats (2 oktober 2011)

140 skadade, 240 gripna under Belgrad Pride - president Tadic lovar hårda tag mot huliganerna (10 oktober 2010)

5 000 poliser ska skydda Pride i Belgrad – högerextremister hotar stoppa paraden på söndag (4 oktober 2010)

Återigen – ett inställt Pride i Belgrad (22 oktober 2009)

Se Amnestyfilm om Pride 2010 (youtube)

reportage | 2013-09-28
Av: Christina Wassholm