Tredje gången gillt för serbiska Pride?

Serbiska HBT-aktivister har startat en kampanj för att 2010 års Pride-parad ska bli av. Förra årets parad ställdes in, eftersom myndigheterna inte kunde garantera deltagarnas säkerhet.

10 000 namnunderskrifter till stöd för paraden är målet för kampanjen ”Låt oss gå tillsammans”, som kommer att pågå runtom i Serbien de närmaste tre månaderna. Initiativtagarna är Queeria centar och Gay Straight Alliance.

  • Pride är viktigt för många människor, inte bara för oss. Vi samlar namnunderskrifter för att se vilket stöd vi har i samhället, säger Boban Stojanović från Queeria centar.

Serbiens första och hittills enda Pride-parad ägde rum år 2001. Den gången upplöstes paraden på halva vägen, då den möttes av våld från uppretade åskådare.

Förra året skulle en ny parad ha gått genom Belgrad, men i sista stund ställdes den in. Efter hot från ultranationalistiska grupper och homofobiskt klotter runtom i staden, ville myndigheterna flytta paraden från gatorna till en park. Organisatorerna fann det ”oacceptabelt” och valde att istället ställa in paraden, enligt Human Rights Watch.

Homo-, bi- och transsexuella möter ofta fientlighet och diskriminering i det serbiska samhället. Inför förra årets parad kallade den serbiska ortodoxa kyrkan den för en ”skamparad”, enligt BBC.

Än så länge är det osäkert om det blir någon parad i år. Men Boban Stojanović är hoppfull. Flera betydelsefulla politiker, bland annat inrikesministern och ministern för mänskliga rättigheter, har gett paraden sitt stöd.

-Myndigheterna behöver Pride-paraden. Den skulle ge en bra bild av Serbien utomlands, säger Boban Stojanović.

  • De senaste fem åren har mycket förändrats, inte bara på den politiska nivån. Medierna är öppnare och vi får mer folkligt stöd. Det är små men mycket viktiga steg.

Men på LABRIS, en organisation för lesbiska kvinnors rättigheter, är man inte lika optimistisk. Förra året organiserade LABRIS ensamma paraden, men i år har de valt att inte delta.

  • Vi kan inte se att något har förändrats sedan förra gången. Ingen har gripits, inga högerextrema organisationer har förbjudits, fascisterna går fria. Tyvärr tror vi att allt kommer att upprepas, säger Dragana Vučković från LABRIS.

  • Men självklart stöder vi dem och vi tycker också att en Pride-parad borde äga rum i Serbien.


Queeria centar/LABRIS/BBC