Folkmordsanklagad minister inför rätta i Rwandatribunalen

Rättegången mot den före detta ministern Callixte Nzabonimana, inleddes på måndagen i Rwandatribunalen (ICTR) i Tanzania.

Callixte Nzabonimana var under tiden för folkmordet i Rwanda 1994, ungdoms- och idrottsminister. Han tillhörde den nationella republikanska rörelsen för demokrati och utveckling (MRND) som då styrde landet.

Han anklagas för brott mot mänskligheten, folkmord, stämpling till folkmord och anstiftan till folkmord. Callixte Nzabonimana, som av åklagare har kallats för ”slaktaren av Gitarama”, anklagas för att ha spelat en nyckelroll i massakrerna på tutsier i Gitarama i södra delen av Rwanda, rapporterar AFP.

Huvudåklagaren, Paul Ng'arua, sade i domstolen att Callixte Nzabonimana hade stort inflytande och varit en auktoritet bland lokal milis och polis, rapporterar AFP.

Enligt åtalet ska han bland annat ha varit med och utarbetat en plan för att eliminera civila tutsier och oppositionella hutuer. Enligt anklagelserna ska han mer än en gång ha uppmanat hutuer att först döda och sedan plundra tutsibefolkningen.

I Callixte Nzabonimana frånvaro förnekade hans försvarsadvokat anklagelserna.

800 000 tutsier och moderata hutuer tros ha dödats i folkmordet i Rwanda som pågick från april till juli 1994. Rwandatribunalen har sedan den inrättades genom en säkerhetsrådsresolution i slutet av 1994 dömt 29 personer för brott som begicks 1994.

FN:s säkerhetsråd har i en resolution från 2003 sagt att tribunalen bör ha avslutat sitt jobb 2010. En omöjlighet menar många med tanke på att elva åtalade personer fortfarande befinner sig på fri fot och att flera av de åtalade fortfarande väntar på rättegång. Vidare har domstolen också sju överklaganden att arbeta med, och närmare tio pågående rättegångar.

Läs mer:

Finländsk domstol förhör vittnen i Rwanda

Förre talmannen i parlamentet dömd till livstids fängelse för folkmord

Tribunalen måste också åtala RPF-ledare

Femton år efter folkmordet


AFP