”Tribunalen måste också åtala RPF-ledare”

För att bevara sin legitimitet måste FN:s krigsförbrytartribunal för Rwanda också åtala ledare för RPF, Rwandas patriotiska front. Den uppmaningen riktar nu Human Rights Watch, HRW, till Hassan Bubacar Jallow, chefsåklagare för tribunalen. På torsdag ska Jallow och tribunalens ordförande, Dennis Byron, överlämna sin senaste halvårsrapport till FN:s säkerhetsråd.

Tribunalen, som har sitt säte i den tanzaniska staden Arusha, inrättades genom ett beslut i FN:s säkerhetsråd och har mandat att åtala personer för folkmord och andra allvarliga brott mot internationell humanitär rätt i Rwanda 1994.
I april 1994 inledde den rwandiska regeringen med hjälp av armén, hutumilis och vanliga medborgare en folkmordskampanj för att utplåna tutsiminoriteten i landet och enligt HRW dödades upp till 800 000 tutsier och moderata hutuer. RPF, dominerad av tutsier, satte stopp för folkmordet när fronten, under ledning av Rwandas nuvarande president Paul Kagame, tog makten i landet. RPF är sedan 1994 i princip det enda partiet i Rwanda och Kagame har anklagats för auktoritära metoder.

Hittills har tribunalen i Arusha bara åtalat ledarna för folkmordet. Detta trots att HRW påpekar att FN:s flyktingorgan UNHCR beräknat att RPF under sin militära offensiv april-augusti 1994 gjorde sig skyldiga till mord på mellan 25 000 och 45 000 civila.
- Underlåtenheten att ta sig an krigsförbrytelser som begicks av RPF gör att det finns en risk för att tribunalen riskerar att ses som ett uttryck för segrarens rättvisa, säger Kenneth Roth, chef för HRW. Det blir ett klent eftermäle för detta historiska försök att skapa internationell rättvisa.

Kenneth Roth menar att åtal mot RPF-ledare inte skulle innebära att folkmordet förnekas eller att RPF:s brott jämställs med folkmord.
- Däremot skulle det visa att alla offer, oavsett förövarens makt, har rätt att se att rättvisa skipas, säger Kenneth Roth.

Enligt HRW har tribunalen i tio år undersökt brott begångna av RPF. Vittnesmål och bevis har samlats in. Trots detta valde Hassan Jallow i juni 2008 att överlämna material kring misstänkta inom RPF till Rwanda för att åtal skulle kunna väckas där. Vid denna tid hade tribunalen vägrat att överlämna fall med folkmordsmisstänkta till Rwanda med hänvisning till att Rwandas rättsväsende inte skulle klara av korrekta rättegångar.
- Med tanke på beslutet att inte överföra folkmordsfall till Rwanda på grund av risken för politisk inblandning från myndigheterna är det svårt att förstå varför åklagaren överlämnade ett känsligt RPF-fall.

Hassan Jallow lovade inför FN:s säkerhetsråd i juni 2008 att övervaka rättegången och återkalla fallet om rättegången inte höll internationell standard.

HRW anser att rättegången blev en uppvisning i överslätande av RPF:s brott. Fyra officerare greps i juni 2008, anklagade för att 1994 ha mördat 15 civila, däribland 13 präster och en 9-årig pojke. Två personer som erkände sig skyldiga dömdes till åtta års fängelse, senare reducerat till fem år, efter en kort rättegång. Två av de åtalade frikändes. Representanter för tribunalen fanns närvarande under en del av rättegången men åklagarkontoret i Arusha har ännu inte uttalat sig om rättegången var korrekt, påpekar HRW syrligt.

HRW jämför Rwandatribunalen med Jugoslavientribunalen i Haag. I Haag har åtal väckts mot personer från alla stridande parter och både serber, kroater, bosnienserber, bosnienkroater, bosniska muslimer, kosovoalbaner och makedonier har dömts för brott begångna under krigen på Balkan 1991-2001.

Finland har nyligen beslutat att Francois Bazaramba, misstänkt för delaktighet i folkmordet 1994, inte ska skickas till Rwanda då det finns tvivel på att han kommer att få en korrekt rättegång där. På måndagen meddelades att Francois Bazaramba ska ställas inför rätta i Finland för folkmord.

Högsta domstolen i Sverige beslöt förra veckan att en rwandisk man kan utlämnas till Rwanda för att där ställas inför rätta för folkmord. Nu kommer regeringen avgöra frågan.

Läs mer:

Läs brevet från HRW

Femton år efter folkmordet (Amnesty Press 9 april 2009)

Åtalsfrihet för tidigare presidenter (Amnesty Press 17 juli 2008)

Tribunalen vägrar överlämna folkmordsmisstänkta (Amnesty Press 10 juni 2008)

Omöjlig försoning? Recension av »Antilopernas list« av Jean Hatzfeld (Amnesty Press nummer 2/2009)

Åter till Rwanda 1994 (Amnesty Press 11 april 2006)


HRW