Åtalsfrihet för tidigare presidenter

Det rwandiska parlamentet har röstat igenom en lag som ger tidigare presidenter åtalsfrihet, rapporterar BBC. Lagändringen innebär att en tidigare president inte kan bli åtalad för brott som han inte åtalats för under sin presidenttid. Enligt Rwandas justitieminister avlägsnar det här otydligheter i den gamla lagen.

Domare i Frankrike och Spanien har anklagat den sittande presidenten Paul Kagame för att ha varit inblandad i mord i samband med folkmordet 1994.

I april i år hävdade en spansk domare att han har bevis för att Paul Kagame var inblandad i dödandet av hutuer efter folkmordet. En fransk domare anklagade år 2006 Paul Kagame för att ha gett order om attacken mot planet med den tidigare presidenten Juvenal Habyarimana ombord. Nedskjutningen av planet och Juvenal Habyarimanas död kom att utlösa folkmordet.

President Paul Kagame har alltid nekat till anklagelserna och hävdar att Juvenal Habyarimana dödades av extremistiska hutuer.

Lagändringen innebär enligt BBC att en sittande president kan åtalas. Enligt en annan lagändring kommer den rwandiska konstitutionen hädanefter att referera till folkmordet 1994 som ett ”folkmord utfört på tutsier”.

Omkring 800 000 tutsier och moderata hutuer mördades under de 100 dagar som folkmordet pågick.

Läs mer:

Kagame angriper spanskt åtal (Amnesty Press, 8 april 2008)

Kagame begär hjälp från Haag (Amnesty Press, 19 april 2007)

Rwanda – förövare och offer (Amnesty Press, 6 maj 2004)


BBC