Initierat om dagens Afghanistan

Medan många människorättsaktivister, liksom journalister, valt att lämna Afghanistan så har journalisten och aktivisten Mahbouba Seraj valt att stanna kvar i Kabul, övertygad om att hon, som leder Afghan Women’s Network, behövs inne i landet.

filmer | 2021-12-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2021

Film: Talibanernas återkomst

PBS / SVT Play

Foto: PBS/SVT

Den brittisk-afghanske Najibullah Quraishi är en flerfaldigt prisbelönad journalist som har bevakat Afghanistan i över 20 år. I ”Talibanernas återkomst”, gjord under hösten för PBS i USA, ges både ögonblicksbilder från talibanernas maktövertagande i Afghanistan i augusti 2021 och dystra framtidsprognoser.

Quraishi är en lågmäld reporter som initierat skildrar både de afghaner som nu ser ett hopp om ett slut på över 40 år av krig och utblottade flyktingar som lever i parker i huvudstaden Kabul och är en föraning om den humanitära katastrof som landet står inför. Han träffar kvinnor som nu ser hoppet om möjligheterna till utbildning och en ljusare framtid omgärdas med stora frågetecken.

Medan många människorättsaktivister, liksom journalister, valt att lämna Afghanistan så har journalisten och aktivisten Mahbouba Seraj valt att stanna kvar i Kabul, övertygad om att hon, som leder Afghan Women’s Network, behövs inne i landet. Hon fängslades av kommunistregimen 1978 och gick efter frigivningen i exil i USA innan hon 2003 återvände till Afghanistan.

Vid Quraishis besök hos henne säger hon att hon gärna vill föra samtal med talibanregeringen och att ”Afghanistans 18 miljoner kvinnor verkligen behöver en röst”. Så knackar det på dörren och vi får en påminnelse om verkligheten i dagens Kabul. En förtvivlad kvinna kommer för att få hjälp och visar en bild på sin 22-åriga dotterdotter. Den unga kvinnan hade hunnit ringa till sin mamma för att säga att talibanerna hade tagit henne och nu fruktar mormodern att hon ska bli utsatt för tvångsäktenskap.

När kvinnan har gått säger Mahbouba Seraj att hon känner sig helt hjälplös.

Quraishi är också på plats när kvinnorättsaktivister stoppas med våld av talibanerna och ger en dyster bild av förhoppningarna om att talibanerna har förändrats sedan de styrde 1996-2001.

Därtill växer Islamiska staten, IS. Dess regionala gren IS-Khorasan har sedan filmen gjordes fortsatt med besinningslösa angrepp mot shiamuslimska hazarer i moskéer och den 2 november dödades många personer vid en attack mot ett militärsjukhus i Kabul.

Ulf B Andersson

filmer | 2021-12-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2021