Mutornas makt över valet
Mot en mindre summa pengar köper de största partierna de fattiga väljarnas röster i Tanzania. I slutet av oktober var det val och den sittande presidenten Jakaya Kikwete vann som väntat. Men bakom segern gömmer sig valfusk och utbredd korruption. – De som lider av korruptionen är medborgare som jag själv, säger skräddaren Malijani Matengo.
reportage | 2010-12-23 Av: Karolina Schützer Även publicerad i AmnestyPress #5/2010 |
Valaffischer. Foto: Karolina Schützer
Det är ingen vanlig söndag i Tanzania. Det är den 31 oktober och landets fjärde demokratiska flerpartival. Enligt officiella siffror har närmare hälften av Tanzanias 44 miljoner invånare registrerat sig för att få gå och rösta. Det märks att regeringspartiet CCM har mest resurser, överallt på reklamtavlor och husväggar hänger deras gul-gröna affischer.
Men pengarna används inte bara till valaffischer som man tapetserar landet med, de används också till att muta befolkningen. Det är inga stora summor det handlar om. Enligt uppgift betalar de motsvarande 25 svenska kronor för att köpa en väljares röst.
– Det är inget ovanligt. Alla vet om det, det är så verkligheten ser ut. Men det är inte bara pengar, när man kommer på valmötena kan man få gåvor också. Och det är bara ett fåtal fall som har gått till domstol. Korruptionen är hemsk, den förstör landet, säger 22-åriga Justice, som inte vill uppge sitt efternamn.
Han bor i den största staden Dar es Salaam och arbetar på en biståndsorganisation.
Att korruptionen förstör Tanzania är en utbredd åsikt. Journalisten Simon Martha Mkina skriver för den engelskspråkiga dagstidningen The Citizen. Han har ägnat flera år åt att uppmärksamma problemen.
– På sätt och vis påverkas valet av pengarna, eftersom CCM har mycket större ekonomiska resurser att lägga på sin kampanj. De är kapabla till mycket mer än oppositionen, som istället är helt beroende av medlemsantalet. Vid förra valet dök det till exempel upp flera tidningar som tydligt stödde CCM, tidningar som försvann dagen efter valet, förklarar Simon Martha Mkina.
Tanzania är ett av Sveriges största biståndsländer och förra året betalades 732 miljoner kronor ut. Jonas Ewald forskar om demokratiseringsprocesser i Tanzania och Rwanda vid Göteborgs universitet. Han tror att problemet med köpta röster kan skada demokratiutvecklingen och att Tanzania har en lång väg kvar att gå:
– Det är klart att det parti som har mest resurser till sitt förfogande kan locka till sig fler röster och därmed snedvrida demokratiseringsprocessen. Korruption är ju ett problem för demokratiseringsprocessen på många olika sätt.
Det styrande partiet CCM dominerade i valkampanjen. Foto: Karolina Schützer
Tanzanias antikorruptionsbyrå, PCCB, har just nu sex fall uppe i domstol, men det är bara en bråkdel av vad som finns under ytan. Över 6 000 fall väntar på rättslig prövning, men systemet är långsamt och trögt. Korruptionen finns på alla nivåer i samhället. Från ministrarna ner till busschaufförerna. Att partierna köper väljarnas röster är bara ett småskaligt exempel. För två år sedan skakades landet av en gigantisk korruptionsskandal och delar av regeringen och premiärministern tvingades avgå.
CCM, Chama Cha Mapinduzi, Revolutionspartiet på swahili, har styrt Tanzania sedan självständigheten 1961. Än så länge finns ingen möjlighet för oppositionspartierna att vinna. President Jakaya Kikwete går nu in på sin andra mandatperiod och trots att han inte kan sägas ha begått några stordåd för att bekämpa korruptionen tycks han vara populär, framförallt ute på landsbygden. När enpartisystemet avskaffades 1992 och det blev tillåtet för fler än det regerande partiet att ställa upp i valet ville människorna på landsbygden inte ha någon opposition. Många ansåg att det var tydligare och bättre med ett parti.
Tre veckor före valet kliver vi på en buss för att åka västerut i Tanzania, bort från huvudstaden för att höra vad väljarna ute i landet säger. Ju längre bort från storstaden vi kommer desto fler CCM-flaggor ser vi i byarna bussen passerar. I ett containerliknande hus i utkanten av staden Morogoro möter vi skräddaren Malijani Matengo. Kvinnor och män kommer och går från hans syateljé medan vi står i skuggan och pratar. Ljudet från en av hans två symaskiner hörs ständigt under samtalet då en anställd arbetar flitigt i bakgrunden.
Skräddaren Malijani Matengo. Foto: Karolina Schützer
Malijani Matengo berättar att han suttit fängslad i ett år för att han vägrat betala en muta och säger att han är besviken på hur regeringen hanterat problemen med korruption.
– De kom in och sade att du ska sitta i fängelse, men anledningen fick jag aldrig riktigt veta, de ville bara ha pengar. Så visst, det är sant, korruption är ett stort problem i Tanzania. Och sorgligt nog så har de som sysslar med det inte blivit straffade. De som lider är vanliga medborgare som jag själv, säger han uppgivet.
Många i Morogoro är klädda i CCM-partiets färger från topp till tå; Kepsar, t-tröjor och saronger. Här älskar man president Kikwete. Till och med Malijani Matengo är positiv, trots att han blev fängslad och trots att han är kritisk mot att korruptionen får pågå utan att något görs, så tycker han att presidenten gör ett bra jobb.
Det är svårt att hitta någon som öppet kritiserar presidenten. Men taxichauffören som kör oss tillbaka till busstationen berättar att det finns saker han är missnöjd med. Han går med på att göra en intervju, under förutsättning att det sker i bilen och att han slipper uppge sitt namn. Han talar snabbt och ivrigt:
– Jag ser ingen som helst rättvisa i det här valet. CCM köper röster av människor hela tiden. CCM har pengar och de använder alla krafter de har för att se till att de vinner. Det är inte lätt för oppositionen att mäta sig med dem.
– Jag tycker inte om det som vår president har gjort, fortsätter han. Han har inte hållit sina löften och hans parti CCM försöker splittra oppositionen på ett oärligt sätt. Ofta när de besöker byarna ute i landet så varnar de folk för att rösta på oppositionen. Alla som bor i Tanzania är väl medvetna om vad som pågår. Fast alla behåller ilskan i sina hjärtan.
Även om kritiken mot presidenten och hans parti CCM är hård så riktas också kritik mot oppositionen, något som syns i de dagstidningar som betraktas som opartiska. Det återstår att se om den utbredda korruptionen kan stävjas så att den demokratiska utveckling som medborgare i Tanzania kräver kan bli verklighet. Justice på biståndsorganisationen i Dar es Salaam hoppas men ser också svårigheterna.
– Det finns många som har goda planer för landet men så länge korruptionen finns kan de inte förverkligas. Vi kan inte utveckla skolor eller sjukvård när pengarna försvinner in i korruption och hamnar i fel händer, säger han.
Karolina Schützer
Fakta/Tanzania
Tanzania är ett av världens fattigaste länder. Av landets 44 miljoner invånare är cirka 30 procent analfabeter. Tanzania är dock ett av de mer stabila och säkra länderna i Afrika och den etniska mångfalden bland befolkningen har gjort att ingen folkgrupp dominerat.
Efter att ha varit en tysk koloni mellan 1886 och 1919 tog britterna över efter första världskriget. 1964 slogs Tanganyika och Zanzibar ihop och Tanzania bildades.
Allmänna val hölls för första gången 1961 men fram till 1992 tilläts bara ett parti. De första flerpartivalen ägde rum 1995.
Enligt de mätningar som den internationella antikorruptionsbyrån, Transparency International, gör uppfattas Tanzania i dag vara mer korrumperat än för tre år sedan. Av 180 länder hamnar Tanzania i dag på plats 126. På sista plats ligger Somalia.
Det styrande partiet CCM dominerade i valkampanjen.
Skräddaren Malijani Matengo.
reportage | 2010-12-23 Av: Karolina Schützer Även publicerad i AmnestyPress #5/2010 |