Finländsk domstol förhör vittnen i Rwanda

På tisdagen inledde en finländsk domstol de första vittnesförhören i Rwandas huvudstad Kigali, som ett led i rättegången mot François Bazaramba, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Den 58-årige baptistpastorn anklagas för folkmord och för att i april 1994 ha beordrat dödandet av 15 tutsier i Nyakizu, i södra delen av Rwanda.

Rättegången öppnade den 1 september i Porvoo (Borgå) i Finland. Bazaramba reste 2003 Från Zambia till Finland där han sökte asyl. I april 2007 togs han i förvar av det finländska myndigheterna då han anklagades för delaktighet i folkmordet i Rwanda. Bazaramba förnekar anklagelserna.

Detta är första gången en finländsk domstol tillämpar möjligheten att åtala misstänkta för brott mot mänskligheten var än de har begåtts. Förhandlingarna i Kigali förväntas pågå i sex veckor och 35 vittnen kommer att höras.

Det finländska teamet leds av huvuddomare Lars Karlsson. Förhören kommer att hållas på finska, för att sedan översättas till franska och vidare till kinyarwanda - och tillbaks igen.

-Det är klart att tolkningen mellan olika språk är en utmaning men i detta fall har vi inget val, sade stadsåklagare Raija Toiviainen, enligt den rwandiska tidningen New Times.

Bazaramba kommer att följa rättegången mot honom från fängelset i Vanda i Finland via en videolänk. Bazaramba tros också ligga bakom massakern på över 5 000 människor som försökte fly under denna tid. 800 000 tutsier och moderata hutuer tros ha dödats i folkmordet i Rwanda som pågick från april till juli 1994.

Läs mer
Amnesty om rättegången i Finland/Rwanda (28 augusti)


AFP