Dawit Isaak fick tryckfrihetspris
reportage | 2007-03-15 |
På onsdagen var det 2000 dagar sedan Dawit Isaak fängslades. Samma dag fick hans familj ta emot Publicistklubbens nyinstiftade yttrande- och tryckfrihetspris på 10 000 kronor. Priset kommer att delas ut årligen, till en svensk journalist som "tagit strid mot hoten mot yttrande- och tryckfriheten". Prisutdelningen ägde rum under ett seminarium i riksdagen och var mycket känsloladdad.
Dawit Isaaks familj
Svensk-eritrianske Dawit Isaak arbetade för tidningen Setit i Asmara när han och flera andra regimkritiska journalister fängslades i september 2001. Efter fyra år i fängelse frigavs han plötsligt den 19 november 2005, men några dagar senare kom nya uppgifter från Eritrea om att Dawit Isaak endast var fri för läkarbesök och att han tvingats att återvända till fängelset.
Leif Öbrink
Seminariets moderator var Dawit Isaaks nära vän och ordförande i stödföreningen Free Dawit Isaak, Leif Öbrink. Han inledde med att berätta lite om Dawits Isaaks liv. Dawit Isaak bodde först hos Leif Öbrink när han kom till Sverige som flykting 1987. Han flyttade efter en tid till Göteborg. Tio år senare återvände han till sitt hemland. Han startade då tidningen Setit. Leif Öbrink berättade om den omskakande händelsen när Sofia, Dawit Isaaks fru, på lördagen den 19 november ringde till Leif Öbrink och berättade att ”Dawit är fri”. Dawit Isaak ringde senare honom själv och sade att ”snart är jag i Sverige!” Han fattade sedan själv beslutet att gå på läkarkontroll.
- Sedan fick jag höra att Dawit blivit fängslad igen. Jag är inte nöjd med UD:s arbete förrän Dawit står brevid mig, sade Leif Öbrink.
Lennart Wohlgemut, professor i Afrikakunskap gav en bakgrund till Eritreas historia och dess trettioåriga krig med Etiopien. Konflikten grundlades under andra världskriget. Italienarna koloniserade Eritrea 1890 och utnyttjade sedan Eritrea som bas för att ta över Etiopien. Eritrea blev självständigt 1993 men 1998 utbröt återigen krig mellan Eritrea och Etiopien. Sedan 2000 har man haft vapenstillestånd med stöd av FN men Etiopien har inte velat godta det slutgiltiga förslaget om gränsdragning som FN har lagt fram.
Maja Åberg
Maja Åberg från Amnesty talade om situationen i dagens Eritrea:
- Situationen är riktigt bedrövlig. tusentals regimkritiker och journalister sitter fängslade utan att varken ha använt eller förespråkat våld. Tortyr är mycket vanligt i landet.
Religiösa förföljelser har ökat dramatiskt och internationella organisationer och utländska journalister får inte komma in i landet. 2002 beordrade regeringen stängning av alla religiösa grupper utom fyra, ortodoxa, katolska och lutherska kyrkan samt islam. Särskilt Jehovas vittnen har förföljts mycket hårt. Även presidentens forna kollegor har råkat illa ut - det finns inga garantier för att man ska klara sig. Det räcker med att det finns misstanke om att man är oppositionell för att man ska kunna fängslas. Maja Åberg berättade vidare om de hemska tortyrmetoder som används, däribland helikoptermetoden vilken går ut på att armar och ben binds ihop bakom ryggen på ett mycket smärtsamt sätt och man senare lämnas ensam ute i solen, ibland i flera dagar. Den starka solen gör att ådrorna sväller upp och brister.
Eva Elmsäter-Svärd
Eva Elmsäter-Svärd från Reportrar utan gränser, anser att situationen i Eritrea har blivit sämre och sämre. Reportrar utan gränser försöker att påverka omvärlden genom påtryckningar och man har bland annat uppmanat FN:s nye generalsekreterare Ban Ki-Moon att säga något om situationen.
- Men situationen är mycket svår därför att eritreaner är oerhört isolerade och har ett speciellt sätt att tänka, de är inte vana med kompromisser, att ge efter tolkas som ett svaghetstecken, sade Eva Elmsäter-Svärd.
På en fråga från publiken om vad det finns för hopp, sade Eva Elmsäter-Svärd att ”givetvis finns det hopp, det är bara en fråga om tidsperspektiv”. Maja Åberg instämde:
- Trägen vinner, det gäller att inte ge sig. Det är mycket så Amnesty jobbar och man ser att påtryckningar kan hjälpa.
Läs mer:
Två tusen dagar i fångenskap - frige Dawit Isaak (Svenska Amnesty 14/3 2007)
Reportrar utan gränser
Text: Sunita Rao
Foto: Idah Klint
reportage | 2007-03-15 |