Martin Adler dödad

reportage | 2006-06-24

På midsommarafton, 23 juni, dödades den svenske journalisten Martin Adler i Somalias huvudstad Mogadishu. Han sköts på nära håll av en attentatsman när han bevakade en demonstration som hade utlysts för att fira det fredsavtal som undertecknades i Sudan den 22 juni. I fredsavtalet lovade Somalias övergångsregering och de islamistiska milisstyrkorna, som nu kontrollerar huvudstaden, att skapa fred efter 15 års krig.

Martin Adler

Martin Adler bevakade som frilansjournalist, under senare år främst för Aftonbladet, många konflikter i världen. Inte sällan var han ensam svensk journalist på plats. Han var i Haiti strax innan Aristides fall februari 2004 och han rapporterade från Rwanda innan folkmordet 1994. Martin Adler berättade om kvinnornas situation i Bangladesh och han rapporterade från krigen i Kaukasus efter Sovjets upplösning och han följde Oromo-gerillan i Etiopien.

Hösten 2003 följde han ett amerikanskt förband i Irak och hans osminkade skildring av hur de amerikanska soldaterna behandlade irakierna fick stor uppmärksamhet och visades bland annat i SVT:s Agenda 11 januari 2004.
De bortglömda konflikterna i Liberia, Angola och Demokratiska republiken Kongo, liksom Kashmir var andra platser som Martin Adler reste till för att
berätta om en verklighet som sällan hamnade överst på nyhetsagendan.
I november 2001 bevakade han Norra alliansens offensiv mot talibanregimen i Afghanistan. Martin Adler befann sig i rummet bredvid när TV4-fotografen Ulf Strömberg mördades.

Martin Adlers texter, bilder och filmer nådde en publik inte bara i Sverige. Han var en av få svenska journalister som också var ett internationellt namn och han vann åtskilliga priser och utmärkelser. 2001 fick Martin Adler ”Amnesty International Media Award” i nyhetskategorin för ett reportage om hur kvinnor i Kina kidnappas och säljs.

Martin Adler var både en framstående skribent och fotograf. Han arbetade för bildbyrån Panos i London och de många bilder som finns på byråns hemsida vittnar om den värld Martin Adler skildrade.

I en intervju med Sara H Ångström, som publicerades av Amnesty Press den 20 januari 2005 berättade Martin Adler om drivkrafterna i sitt journalistiska arbete.
- Det finns fortfarande stora svarta hål på jorden som folk inte bryr sig om, och de hålen vill jag in i.

Somalia var för många ett stort svart hål där konflikterna avlöste varandra. Martin Adler ville vara på plats för att skildra vad som hände där nu i juni 2006 när det nu fanns en möjlighet till fred. Resan till Mogadishu blev hans sista uppdrag.

Martin Adler blev 47 år och efterlämnar fru och två barn i Västerås.

Ulf B Andersson

Läs intervjun med Martin Adler: ”Jag vill bevaka
platser ingen annan bryr sig om”
(Amnesty Press 20
januari 2005)

reportage | 2006-06-24