”Krigsfångar torteras”

Krigsfångar har utsatts för tortyr under kriget i Ukraina. Både Ryssland och Ukraina anklagas av FN efter att 159 ukrainska och 175 ryska krigsfångar har intervjuats.

artiklar | 2023-01-06
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2022
Matilda Bogner leder  FN:s övervakningsmission för mänskliga rättigheter i Ukraina.

Matilda Bogner leder FN:s övervakningsmission för mänskliga rättigheter i Ukraina. Foto: UNOG

Både Ukraina och Ryssland har gjort sig skyldiga till krigsbrott genom att tortera krigsfångar. Det uppgav Matilda Bogner den 15 november. Hon leder HRMMU, det övervakningsuppdrag för mänskliga rättigheter i Ukraina som FN:s råd för mänskliga rättigheter inrättade 2014. FN-utredare har under flera månader intervjuat 159 ukrainska (139 män and 20 kvinnor) och 175 ryska (alla män) krigsfångar.

– Tortyr och övergrepp användes inte bara för att tvinga krigsfångar att avslöja militär information. Det användes, berättade de intervjuade, på en daglig basis för att skrämma och förnedra dem, sade Matilda Bogner enligt nyhetsbyrån AFP.

Den ryska sidan ska även ha tagit till sexuellt våld.

– Vi dokumenterade även olika former av sexuellt våld, som att dra ett manligt offer med ett rep som bundits runt hans könsorgan, eller påtvingad nakenhet kombinerat med hot om våldtäkt, sade Matilda Bogner till AFP.

I Ukraina fick utredarna möjlighet att intervjua ryska krigsfångar som hölls av Ukraina. De ryska myndigheterna gav inte tillträde till fångläger men ukrainska fångar kunde intervjuas sedan de hade frigivits och kunnat återvända hem. Matilda Bogner beskrev tortyr och misshandel från rysk sida som ”tämligen systematisk” medan den inte var ”systematisk” från ukrainsk sida.

Hon betonade att tortyr och misshandel av krigsfångar är absolut förbjuden och att alla stater har en skyldighet att behandla krigsfångar humant.

OHCHR, Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, uttryckte också stark oro för trovärdiga anklagelser om summariska avrättningar av ryska soldater som gett upp, vilket ska ha genomförts av ukrainska armén. OHCHR konstaterar att Ukraina i minst två fall har inlett brottsundersökningar mot den egna arméns övergrepp men att dessa processer inte har lett till någon framgång. OHCHR uppmanar myndigheterna att genomföra undersökningar om alla anklagelser, oavsett vem som utpekas som förövare, och ställa de ansvariga inför rätta.

Ulf B Andersson

Läs också
Ukraine can and should investigate its own military’s war crimes (Justice in conflict 19 december 2022)

artiklar | 2023-01-06
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2022