Förre talmannen i parlamentet dömd till livstids fängelse för folkmord

Alfred Mukezamfura, tidigare talman i det rwandiska parlamentet, har dömts till livstids fängelse för delaktighet i folkmordet i Rwanda 1994. Han dömdes i sin frånvaro i veckan av en traditionell gacaca-domstol som fann honom skyldig till uppvigling, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Anklagelserna härrör från artiklar Alfred Mukezamfura skrev i Imvaho, en statsägd veckotidning, våren 1994. Bland annat skrev han en ledare under rubriken ”Hjälten har gått bort”, sedan president Juvenal Habyarimana dödats den 6 april 1994 när det flygplan han färdades i sköts ner över Kigali.
Alfred Mukezamfura skrev också en artikel under rubriken ”Vem kommer att berätta historien om Kigali?” där han ska ha uppmanat huvudstadens befolkning att upprätta vägspärrar och se till att ”fienden” inte skulle kunna passera.

Gacaca-domstolen ansåg att artiklarna uppviglade till hat och folkmord. Alfred Mukezamfura anklagades också för att ha deltagit i distribution av vapen och för delaktighet i mordet på Viateur Karinda, en journalist på Radio Rwanda.

Under folkmordet 1994 beräknas att omkring 800 000 personer, de flesta tutsier, mördades. Amri Karekezi och Valerie Bemeriki, som bägge jobbade för radiostationen RTLM och nu avtjänar livstids fängelsestraff för delaktighet i folkmordet, vittnade i rättegången, rapporterar den rwandiska tidningen The New Times. Valerie Bemeriki sade att hon tillsammans med bland andra Alfred Mukezamfura under folkmordet reste till Gitarama för att uppmana människor att delta i folkmordet.
- Vi sade till folk att de var tvungna att kämpa för att försvara 1959 års revolution. Interahamwe (den extrema hutumilisen) satte genast igång med mördandet för att visa för oss att de hade förstått budskapet, sade Valerie Bemeriki.

Alfred Mukezamfura ska genom sin fru ha lämnat meddelande till gacaca-domstolen att han rest utomlands för medicinsk behandling, men New Times rapporterar att många källor uppger att han lämnat Rwanda och flytt till Belgien där han ska ha sökt asyl.

Under perioden 2003-2008 var Alfred Mukezamfura talman i det rwandiska parlamentet. En rad parlamentsledamöter har tidigare ställts inför rätta och dömts för delaktighet i folkmordet, rapporterar Hirondelle News Agency.

I maj dömdes Béatrice Niere från det styrande partiet RPF till livstids fängelse. Domen mot henne följdes av en dom mot senator Stanley Safari, som dock flydde från Rwanda dagen innan domen skulle avkunnas.

I Demokratiska republiken Kongo greps i augusti Grégoire Ndahimana. Han har hållit sig undan i 15 år och är efterlyst av ICTR, FN:s Rwandatribunal i Arusha i Tanzania där han räknas som en av huvudarkitekterna bakom folkmordet 1994. ICTR vill ställa honom inför rätta för folkmord. Han anklagas för att tillsammans med församlingspräster ha mördat över 2 000 tutsier som hade tagit sin tillflykt i en kyrka i Kavumu.

Ndahimana greps av kongolesiska styrkor i Norra Kivu-provinsen där han har deltagit i FDLR-milisens operationer. Den rwandiska FDLR-milisen är ett orosmoment i östra Kongo och nu pågår en offensiv mot FDLR från Kongos armé, som backas upp av FN-styrkan Monuc.
- Gripandet av Grégoire Ndahimana kom som en överraskning, sade Olivier Hamuli, språkrör för armén till New York Times den 13 augusti. Han greps när han sökte efter mat tillsammans med den lokala befolkningen.

På fredagen rapporterade New Times att ICTR hotar med att gå till FN:s säkerhetsråd för att Ndahimana utlämnad till ICTR då tre veckor gått utan att Kongo har skickat honom till Arusha.

Obekräftade uppgifter uppger att skälet ska vara att ekonomiska förhandlingar pågår mellan Kongo och USA, där försvarsdepartementet har utlyst en belöning på 5 miljoner dollar (cirka 40 miljoner kronor) för gripandet av Ndahimana. Andra källor säger att dröjsmålet beror på att Kongo vill ha Laurent Nkunda, generalen som ledde ett uppror i östra Kongo, utlämnad. Nkunda sitter nu i husarrest i Rwanda.


AFP