ICC slog till i Paris - Callixte Mbarushimana greps efter hemligt åtal

Tidigt på morgonen den 11 oktober slog fransk polis till mot Callixte Mbarushimanas hem i Paris. Den 47-årige rwandiern geps och hålls nu i häkte i Frankrike i väntan på att domstol ska ta ställning till om han ska utlämnas till ICC, internationella brottmålsdomstolen, i Haag. Callixte Mbarushimana greps enligt ett hemligt åtal från ICC som godkändes av domstolen den 28 september. Åtalet omfattar elva punkter av krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten begångna i Demokratiska republiken Kongo under 2009, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kom gripandet av Callixte Mbarushimana efter två år av utredningsarbete av Frankrike, Tyskland, Kongo, Rwanda och ICC. För domstolen i Haag, som inte har någon egen polisstyrka till sitt förfogande, var gripandet en stor framgång.
- Gripandet är ett viktigt steg i ansträngningarna att beivra de massiva sexuella brott som begåtts i Kongo, sade ICC:s chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo enligt Reuters. Detta är en bra dag för rättvisan.
Luis Moreno-Ocampo sade att enbart under 2009 rapporterades om 15 000 fall av våldtäkter i Kongo. Under fyra dagar i juli-augusti 2010 ska över 300 kvinnor, män och barn ha våldtagits i byar runt Luvungi i Walikale-området i östra Kongo.

ICC uppges nu utreda även dessa våldtäkter som ska ha utförts av FDLR, demokratiska styrkorna för befrielse av Rwanda, den kongolesiska mai-mai-milisen och en utbrytargrupp ur CNDP, som i januari 2009 slöt fred med Kongos armé.

I åtalet mot Callixte Mbarushimana beskrivs hur ledarskapet i FDLR, som har sina rötter i de hutuextremister som genomförde 1994 års folkmord i Rwanda och sedan flydde till östra Kongo, 2009 beslöt att attackera civila i Norra och södra Kivu-provinserna för att skapa en massiv humanitär katastrof. Callixte Mbarushimana är verkställande sekreterare i FDLR:s styrande kommitté.
I november 2009 greps FDLR:s ordförande Ignace Murwanashyaka och hans biträdande Straton Musoni i Tyskland anklagade för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Kongo mellan januari 2008 och juli 2009. De båda sitter fortfarande häktade i Tyskland i väntan på rättegång.

Callixte Mbarushimana har en lång och brokig karriär bakom sig och har anklagats för en rad brott ända sedan folkmordet i Rwanda 1994. Han arbetade för ett FN-organ i huvudstaden Kigali när folkmordet inleddes. Callixte Mbarushimana anklagas för att ha samarbetat med hutuextremisternas dödspatruller och medverkat till att 32 tutsier mördades, däribland arbetskamrater till honom.
1996 fick han ett nytt uppdrag för FN i Angola. När brittiska Sunday Times 2001 skrev om Callixte Mbarushimana förnekade FN att han fortfarande var anställd men snart upptäcktes det att han arbetade för FN i Kosovo. Han greps i Kosovo men FN:s Rwandatribunal ville inte åtala honom och Rwandas försök att få honom utlämnad avvisades. Callixte Mbarushimana släpptes fri och flyttade till Frankrike där han fick status som politisk flykting 2003. Han stämde FN för utebliven lön och lyckades få ut en årslön från FN.

  • Ledarna för FDLR är borta, konstaterade Luis Moreno-Ocampo. Detta är en bra dag för offren men det återstår ännu mycket att göra för att bryta straffrihetens cykel i Kongo.
    Han påminde om Bosco Ntaganda, efterlyst av ICC, är på fri fot i Goma i östra Kongo.

Förra veckan träffade nyhetsbyrån Reuters på Bosco Ntaganda i Goma. Han lät sig intervjuas
och hävdade att han var oskyldig till ICC:s anklagelser om krigsförbrytelser i Ituri-regionen 2002-2003. Han hävdade också att det var han, ”general Bosco” som gav Kongo fred.
Bosco Ntaganda tillhörde CNDP, som under ledning av Laurent Nkunda hösten 2008 inledde en storoffensiv i östra Kongo och var nära att inta miljonstaden Goma. I en kupp inom CNDP tog Bosco Ntaganda makten och slöt i januari 2009 fred med Kongos armé. CNDP-soldaterna integrerades i den kongolesiska armén och under förra året genomförde styrkorna en offensiv mot FDLR. Denna offensiv fick stöd av FN-styrkan i Kongo och det väckte hård kritik att FN stödde en armé som själv anklagades för grova övergrepp.

I intervjun hävdade Bosco Ntaganda att han nu är en av de kongolesiska officerare som samordnar arméns samarbete med FN-styrkan MONUSCO. Han avvisade tanken på att han skulle överlämna sig själv till ICC.

Human Rights Watch, HRW, krävde på onsdagen att Bosco Ntaganda omedelbart grips och överlämnas till ICC. HRW påpekar att Ntaganda har varit inblandad i mord på åtta meningsmotståndare.

Ulf B Andersson

13 oktober 2010

Läs mer :

ICC om gripandet av Callixte Mbarushimana

Milisledare gripen för massvåldtäkterna i Luvungi (Amnesty Press 6 oktober)

Justitieministern lovar: Slut på straffriheten för sexuellt våld ( Amnesty Press 24 september)

Makt i olika former på bokmässan (26 september)

FN bekräftar: Över 150 kvinnor våldtogs utan att FN-trupper kunde ingripa (Amnesty Press 25 augusti)

Åter till Kongo (ledare i Amnesty Press nummer 3/2010)

FN avbryter stöd till 213:e brigaden i armén - ”De mördade 62 civila” (Amnesty Press 11 november)

Tyskland griper ledarna för FDLR - Rwanda begär utlämning (Amnesty Press 18 november 2009)

Läs mer om ICC:

Amnestys ICC-grupp

Ulf B Andersson
Amnesty Press