Tyskland griper ledarna för FDLR - Rwanda begär utlämning

De högsta ledarna för FDLR, de ”demokratiska styrkorna för befrielse av Rwanda”, greps på tisdagen i Tyskland, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enligt den tyska federala åklagarmyndigheten misstänks Ignace Murwanashyaka och Straton Musoni för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser i östra delen av Demokratiska republiken Kongo. Ignace Murwanashyaka greps i Karlsruhe medan Straton Musoni greps i Stuttgart.

  • Mellan januari 2008 och juli 2009 misstänks FDLR för mord på hundratals civila medborgare, för att ha utsatt många kvinnor för våldtäkter och för plundring och brännande av åtskilliga byar, skrev åklagarmyndigheten i ett uttalande.
    FDLR anklagas också för att ha använt sig av barnsoldater.

FDLR har sina rötter i folkmordet i Rwanda 1994, då det beräknas att 800 000 tutsier och moderata hutuer mördades under 100 dagar. Efter att Rwandas patriotiska front, RPF, tagit makten i Rwanda flydde ledarna för folkmordet till östra delen av Kongo. Hutumilisen formerade sig senare till FDLR som av Rwandas nuvarande regering anses utgöra ett hot mot landet. De 5 000 - 6 000 väpnade milissoldaterna i FDLR bedriver dock huvudsaken av sin verksamhet i östra Kongo.

Mark Doyle, korrespondent för BBC, rapporterar att han tidigare i år skulle rapportera från områden i provinsen Södra Kivu som kontrolleras av FDLR:
- Jag sökte tillstånd från rebellofficerare på marken. Alla vägrade ge tillstånd för oss att komma in i området innan de hade fått klartecken från Murwanashyaka.
BBC-teamet fann sedan bevis för den illegala mineralutvinning som FDLR bedriver i östra Kongo. Intäkterna från försäljningen av mineralerna används för inköp av vapen.

I Norra Kivu hälsade provinsens guvernör Julien Paluku nyheten med glädje.
- Jag tror att gripandet av Murwanashyaka kommer ha en psykologisk inverkan på moralen hos FDLR, sade han till nyhetsbyrån AP. Andra ledare som vill tala offentligt för FDLR kommer frukta att de kan gripas.

Human Rights Watch välkomnade också nyheten.
- Våra undersökningar visar tydligt att Murwanashyaka har ett starkt inflytande över FDLR-milisen som med avsikt har angripit och dödat hundratals civila i östra Kongo. Han kan kopplas direkt till dessa brott, sade Anneke Van Woudenberg, Kongoexpert på Human Rights Watch.

Ignace Murwanashyaka tillhör en grupp på 15 personer som 2005 fick sina tillgångar frysta av FN:s säkerhetsråd då de misstänktes för delaktighet i krigsförbrytelser i Rwanda och Kongo. Själv har han förnekat anklagelserna och hävdar att FDLR kämpar för demokrati i Rwanda, där RPF och president Paul Kagame har styrt med auktoritära metoder sedan 1994. Ignace Murwanashyaka har också förnekat delaktighet i folkmordet och pekat på att han var bosatt i Tyskland 1994.

Rwanda har flera gånger invaderat Kongo och i östra delen av landet har andra miliser bildats för att bekämpa FDLR. I januari inledde Rwandas armé en operation tillsammans med Kongos armé för att krossa FDLR. Nu pågår en kongolesisk arméoffensiv i Södra Kivu med stöd av FN-styrkan Monuc.

Rwandas utrikesminister Rose Museminari välkomnade nyheten om gripandet och krävde att de bägge männen utlämnas till Rwanda för att där ställas inför rätta. Rwanda har tidigare anklagat Tyskland för att låta FDLR-ledningen använda landet som bas för sitt krig.

På tisdagen frikände Rwandatribunalen i Arusha Hormisdas Nsengimana. Han hade anklagats för delaktighet i folkmord och brott mot mänskligheten 1994. Nsengimana är präst och hade suttit häktad i Arusha sedan han greps i Kamerun 2002. Det var det andra frikännandet på två dagar. På måndagen frikände appellationskammaren i Arusha Protais Zigiranyirazo, känd som ”Mr Z” från anklagelserna om folkmord och utrotning. Han hade tidigare dömts till 20 års fängelse.
- Det här är inte ett tecken på problem, sade Roland Amoussouga, språkrör för FN-tribunalen, till Reuters. Det här visar att rättssystemet fungerar och att domsluten kan gå i bägge riktningar.
Han sade att hittills har 39 av 47 åtalade fällts.

Läs mer:
Folkmordsanklagad minister inför rätta i Rwandatribunalen (Amnesty Press 10 november)


FN avbryter stöd till 213:e brigaden i armén - ”De mördade 62 civila” (Amnesty Press 6 november)

400 000 har tvingats på flykt sedan nyår - krisen i Kivu skärps (Amnesty Press 19 juli)

Minst 100 civila har dödats av FDLR - Kongos flygvapen hävdar att 40 milismän dödats (Amnesty Press 13 februari)


AFP