FN avbryter stöd till 213:e brigaden i armén - ”De mördade 62 civila”

I veckan beslöt Monuc, FN-styrkan i Demokratiska republiken Kongo, att avbryta det logistiska stödet till 213:e brigaden i den kongolesiska armén, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Brigaden anklagas för att ha dödat minst 62 civila i offensiven i östra Kongo mot den rwandiska hutumilisen FDLR.
- Detta är ett betydelsefullt steg, men det räcker inte. Även andra förband i armén har varit inblandade, säger Anneke Van Woudenberg, utredare på Human Rights Watch, HRW.
Hon kräver att Monuc avbryter allt stöd till den kongolesiska arméns operationer då FN-styrkan annars riskerar att bli inblandad i nya övergrepp.

Human Rights Watch anklagade i måndags kongolesiska soldater för att avsiktligt ha dödat minst 270 civila i en avlägsen del av Norra Kivu-provinsen. De flesta dödsoffren krävdes vid två massakrer i augusti i byarna Mashango och Ndoruma. Merparten av de dödade var kvinnor, barn och åldringar. Sedan den kongolesiska armén inledde operationen ”Kimia II” (Fred II) i mars ska minst 505 civila ha dödats av armén, hävdar HRW.

I mitten av oktober beskrev Philip Alston, FN:s specielle rapportör för utomrättsliga avrättningar, operationen Kimia II som en ”katastrof” när det gäller mänskliga rättigheter. Han anklagade ett förband inom armén för en massaker i april där minst 50 civila dödades. Philip Alstons kritik kom efter en resa till östra Kongo.

Monuc-styrkans stöd till offensiven mot FDLR har blivit alltmer ifrågasatt. FDLR har anklagats för grova övergrepp mot civila men nu ger FN stöd till en armé som i sin tur anklagas för övergrepp.
- Människorättstjänstemän som arbetar med Monuc på marken uppger att situationen är katastrofal och mycket oroväckande, säger en diplomat som vill vara anonym till AFP. Offensivens konsekvenser för de civila är tunga. Massakrerna gör att Monuc förknippas med dessa övergrepp.
Diplomaten uppgav att Monuc-personal som jobbar med mänskliga rättigheter har protesterat under veckor men de uppger att ingen lyssnar.

Enligt AFP består Monuc-stödet till armén av livsmedels- och bränsleleveranser till armén, men också av eldunderstöd och planering av militära operationer. Dessutom hjälper FN-helikoptrar till med evakuering av sårade soldater.

Läs mer:

Utländska mineralföretag förstärker konflikten i Kongo (Amnesty Press 21 juli)

400 000 har tvingats på flykt sedan nyår - krisen i Kivu skärps (Amnesty Press 19 juli)

Militären utlovar att agera mot soldater skyldiga till våldtäkt (Amnesty Press 10 juli)

Utan fred ingen kvinnofrid - utan kvinnor ingen fred (Amnesty Press 2 maj)

Plundrat land och våldtagna kvinnor- Hur stoppas katastrofen Kongo (Amnesty Press 6 april)


AFP