Armeniskt virrvarr av bröllop, hopp och förtvivlan

filmer | 2004-03-25

Vodka Lemon
Regissör: Hiner Saleem
Medverkande: Romen Avinian, Lala Sarkissian, Ivan Franek, Armen Marutyan,
Astrik Avaguian
Frankrike/Italien/Schweiz/Armenien

I Kaukasusbergen, i den kurdiska delen av Armenien lever Hamo. Han är pensionär och har tidigare varit officer i Röda armén. Hamo har två söner, varav den ene är alkoholiserad och bor kvar i Armenien. Den andre sonen, Kamo, bor i Paris och Hamo har förhoppning om att sonen ska hjälpa honom att dryga ut hans obetydliga pension. Kamo skickar brev med foton med välmående bilder och Hamo hoppas att det i nästa brev kanske ska finnas lite pengar...

Varje dag går Hamo till kyrkogården för att prata med sin döda fru, Gulistan. Där upptäcker han Nina, som också är på kyrkogården för att besöka sin avlidna man. Nina och Hamo är på något sätt ihopkopplade, de befinner sig i samma situation på grund av vad de båda mist.

Filmen känns nästan som en dokumentär av hur livet kan se ut efter Sovjetunionens fall. Invånarna i det karga landskapet tycker att livet var bättre förr. Trots att de inte hade någon frihet fanns det ändå mat på bordet. I ”Vodka Lemon” får vi följa ett virrvarr av misär och bröllop, hopp och förtvivlan. Under filmens gång får vi se hur Hamo säljer sina ägodelar, en efter en, bara för att kunna överleva.

Deras enda hopp är Vodka Lemon som bedövar misstron mot framtiden. När sedan snön sakta smälter bort finns det hopp om romantik...

Regissören har försökt att fånga ett miserabelt liv i det kalla Armenien, vilket han också har lyckats med. Växlingarna mellan hopp och förtvivlan är ganska påtagliga, något som det känns som om regissören gärna vill understryka. Vodka Lemon är ingen uppmuntrande film, trots att man då och då kommer på sig själv med att småle. Filmen lämnar efter sig mycket funderingar, särskilt om hur det skulle vara att leva och bo i före detta Sovjetunionen.

Hiner Saleem är född i Irak 1964 och son till en kurdisk frihetskämpe. Han flydde till Syrien i början på 1980-talet och bodde sedan ett tag i Italien där han livnärde sig på att måla porträtt åt turister, som han senare ställde ut i Paris. Hiner Saleem har tidigare gjort filmerna Shero (1992) och A bit of border (1994) och Long Live the Bride..... and the Liberation of Kurdistan (1998).

Petra Kullander

filmer | 2004-03-25